Δημόσια κατακραυγή προκαλεί αυτές τις ημέρες το γεγονός ότι στην Ελλάδα του 2023 υπάρχουν ακόμη «άνθρωποι» που επιλέγουν να αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας με τον πιο ειδεχθή και απάνθρωπο τρόπο «ξεπλένοντας» τις τύψεις και την ημιμάθειά τους με ένα «δεν γνωρίζω, έτσι μου είπε να κάνω».

 

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το φως της δημοσιότητας είδε ένα ακόμη σοκαριστικό περιστατικό, όταν υπάλληλοι εταιρείας καθαριότητας στον Ωρωπό κατά τη διάρκεια παροχής υπηρεσιών υγιεινής σε γυναίκα που έχρηζε ιατρικής βοήθειας προτίμησαν στην κυριολεξία να την πλύνουν… με λάστιχο, μέσα στον δρόμο! Αθλιο και συνάμα απάνθρωπο, πολλώ δε μάλλον όταν στη φωτογραφία απεικονίζονται νεαροί υπάλληλοι που –σε αντίθεση με τους ήρωες στα Τέμπη αλλά και τους υγειονομικούς που έδωσαν ψυχή και σώμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας– ντροπιάζουν τον κλάδο της Υγείας.

Ομως αυτή είναι η Ελλάδα του 2023. Μία χώρα αντιθέσεων με πολλούς ήρωες που από τη μια τη διαφημίζουν στο εξωτερικό για το ήθος και τη μεγαλοψυχία τους, αλλά από την άλλη συνυπάρχουν με εκατοντάδες κωμικοτραγικούς ανθρώπους που υποβαθμίζουν οποιαδήποτε αξία επιχειρείται να αναστηλωθεί σε τούτον τον τόπο.

Και εμείς τι πράττουμε σε όλο αυτό; Το ανεχόμαστε. Η πικρή αλήθεια είναι αυτή. Το περιστατικό θα «ξεχαστεί» σε μια δυο ημέρες και εμείς θα έχουμε ανεχθεί μία ακόμη έκπτωση στις αξίες μας. Και η ανοχή, όπως έχει πει ο πάντα επίκαιρος Μάνος Χατζιδάκις, «πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοηθά να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος που προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά. Η μορφή του τέρατος είναι αποκρουστική. Οταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε… γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε».

 

«Δεν έχουν σχέση με το ΕΚΑΒ»
Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης χαρακτήρισε το περιστατικό «άθλιο» και έσπευσε να δηλώσει πως οι «εν λόγω εργαζόμενοι δεν ανήκουν στο ΕΚΑΒ, αλλά σε ιδιωτική εταιρεία» διαψεύδοντας όσους ισχυρίζονται το αντίθετο.Παράλληλα, σημείωσε πως «οι διασώστες μας σώζουν καθημερινά συνανθρώπους μας και δεν έχουν σχέση με απάνθρωπες συμπεριφορές».

Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και το υπουργείο Υγείας, μέσω ανακοίνωσής του, έκανε γνωστό πως «ο ένας από τους δύο ιδιωτικά εργαζόμενους προκύπτει ότι παράλληλα είναι και υπάλληλος σε νοσοκομείο με δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου. Ως εκ τούτου, παρόλο που η πράξη του έχει γίνει στο πλαίσιο του ιδιωτικού έργου άσχετα από τα υπαλληλικά καθήκοντά του, λόγω της απαξίας της πράξης του τίθεται με εντολή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, άμεσα σε αργία και κινείται η διαδικασία απόλυσής του».

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος που αφορά σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου, η οποία ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κώστα Σπυρόπουλο.

 

Η δικαιολογία
Σε σφοδρή καταγγελία προχώρησε ο δήμαρχος Ωρωπού, κ. Γιασημάκης, ο οποίος αφενός δήλωσε ότι οι δύο άνδρες που εικονίζονται στη φωτογραφία είναι «πλήρωμα του δημοτικού ασθενοφόρου το οποίο ανήκει στην εταιρεία με την οποία έχει σύμβαση ο δήμος», ενώ αφετέρου υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για ό,τι έχει συμβεί. Στη σύμβαση προβλέπεται ρητά οι υπάλληλοι να είναι πτυχιούχοι και να έχουν εργασιακή εμπειρία. Είναι απαράδεκτο αυτό που έκαναν, μας πάει αιώνες πίσω. Οι διασώστες έπεισαν τη γυναίκα ότι πρέπει να τη μεταφέρουν σε νοσοκομείο. Οπως είπαν οι ίδιοι, η γυναίκα ήταν πεσμένη στο πάτωμα μέρες πριν και έκανε εκεί τις σωματικές ανάγκες της. Οι διασώστες μάς είπαν, επίσης, ότι έπρεπε να την πλύνουν και δεν υπήρχε πρόσβαση στο μπάνιο και κατά δήλωσή τους ήταν η γυναίκα που τους ζήτησε να την πλύνουν».

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Ωρωπού σε ανακοίνωσή του, την Κυριακή (5/3), ανέφερε ότι από τη μια έδωσε εντολή για «κατεπείγουσα ΕΔΕ που θα ερευνήσει και θα καταλογίσει ευθύνες όπου υπάρχουν», ενώ από την άλλη στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Επικοινώνησα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας και του ζήτησα να απομακρυνθεί το συγκεκριμένο πλήρωμα από το δημοτικό ασθενοφόρο. Από εκεί και πέρα βάσει της ΕΔΕ θα διακόψουμε τη σύμβαση και το πόρισμα θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα» κατέληξε ο δήμαρχος Ωρωπού σε δηλώσεις του χθες στην ΕΡΤ.