Στο 1,4% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έναντι του προηγούμενου τριμήνου, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, σε τριμηνιαία βάση η Ελλάδα γνώρισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,4% έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Ακολούθησαν η Μάλτα (+1,2%) και η Κύπρος (+1,1%). Στον αντίποδα οι μεγαλύτερες μειώσεις στο ΑΕΠ καταγράφηκαν στην Πολωνία (-2,4%), στην Εσθονία (-1,6%) και στη Φινλανδία (-0,6%).

Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 5,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2022,  σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση. Η μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο στην Ιρλανδία (+13,1%).

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε την πρώτη της εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για το σύνολο του 2022, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,9%, ενώ με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 1,4%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 5,2%

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο έναντι του προηγούμενου τριμήνου, καθώς οι χειρότερες από τo αναμενόμενο επιδόσεις στη Γερμανία και την Ιρλανδία συνέβαλαν στην προς τα κάτω διόρθωση των αρχικών μετρήσεων για την ανάπτυξη (η προκαταρκτική εκτίμηση έβλεπε οριακή ανάπτυξη 0,1%).

Ενώ μειώθηκαν οι δαπάνες και οι επενδύσεις των νοικοκυριών, οι κρατικές δαπάνες και το εμπόριο συνέβαλαν στην αντιστάθμιση της πτώσης. Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,4%, ενώ η οικονομία της Ιρλανδίας αυξήθηκε σημαντικά λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Αν και πιο «σκοτεινή» από ό,τι πιστεύαμε, η στασιμότητα σημαίνει ότι η Ευρωζώνη μπορεί οριακά να καταφέρει να αποφύγει την ύφεση που θεωρήθηκε αναπόφευκτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι αναλυτές προβλέπουν ύφεση το πρώτο τρίμηνο καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής συνεχίζει να επιβαρύνει τους καταναλωτές. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ο πληθωρισμός παραμένει πρόβλημα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, συνεχίζοντας την επιθετική της πολιτική.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ υποχώρησε οριακά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,8% στην Ευρωζώνη (από 1,9% στην προηγούμενη μέτρηση) και κατά 1,7% στην Ε.Ε. (από 1,8% στην προηγούμενη μέτρηση) το τρίμηνο του 2022.

Για ολόκληρο το 2022, η Ευρωζώνη είχε ανάπτυξη 3,5% έναντι 5,3% το 2021. Αντίστοιχα, η Ε.Ε. είχε ανάπτυξη 3,5%, έναντι 5,4% το 2021.

Τα στοιχεία για την απασχόληση

Ο αριθμός των εργαζόμενων αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά από αύξηση 0,3% στην Ευρωζώνη και 0,2% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενο έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% στην Ευρωζώνη και κατά 1,3% στην Ε.Ε. το δ’ τρίμηνο μετά από +1,8% στην Ευρωζώνη και +1,5% στην Ε.Ε. το γ’ τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2022, με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,2% στην Ευρωζώνη και κατά 2,0% στην Ε.Ε.

Η Μάλτα (1,6%) εμφάνισε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της απασχόλησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ακολούθησαν η Πολωνία (0,9%), η Εσθονία, η Κύπρος και η Ολλανδία (0,7%). Η Ελλάδα εμφάνισε την έβδομη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόληση με 0,6%.

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν Πορτογαλία (-0,8%), Λιθουανία και Λετονία (-0,5%).