Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας «Attractiveness Survey - Ελλάδα 2023» της Ernst & Young, η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού εξακολουθεί να ενισχύεται. Ο αριθμός των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στη χώρα αυξήθηκε κατά 57% το 2022, ενώ στην Ευρώπη μόλις κατά 1%.

Η βελτίωση της ποιοτικής σύνθεσης των επενδύσεων συνεχίζεται, με σαφή μετατόπιση του κέντρου βάρους προς δραστηριότητες έντασης γνώσης και με σχετικά υψηλή προστιθέμενη αξία. Η εικόνα των επενδυτών για την ελκυστικότητα της χώρας παραμένει θετική, με αρκετούς βασικούς δείκτες να βελτιώνονται. Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη χώρα, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της έρευνας το 2019, που τώρα βρίσκεται στην πέμπτη έκδοσή της. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι ΑΞΕ στην Ευρώπη συνέχισαν να ανακάμπτουν με μέτριους ρυθμούς, μετά τη μείωση κατά 13% που σημειώθηκε το 2020 με την εκδήλωση της πανδημίας.

Τι λένε τα στοιχεία του ΕΥ European Investment Monitor

Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 5% το 2021 και μόλις 1% το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΥ European Investment Monitor, η Ελλάδα προσείλκυσε 47 έργα ΑΞΕ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 57% σε σύγκριση με το 2021. Σύμφωνα δε με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την FT Longitude για την EY, μεταξύ 3 και 26 Ιουλίου 2023, με τη συμμετοχή 250 στελεχών επιχειρήσεων από ολόκληρο τον κόσμο, δύο στις πέντε επιχειρήσεις (40%) σχεδιάζουν να επενδύσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας τον επόμενο χρόνο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια, από 28% το 2020 σε 34% το 2021 και 37% το 2022.

Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο, αφού για να εξασφαλίσει η Ελλάδα τη θέση που της αναλογεί στον ευρωπαϊκό επενδυτικό χάρτη και να καλύψει το επενδυτικό κενό των τελευταίων δύο δεκαετιών, ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να διατηρηθεί και, ιδανικά, να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.