Οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο που δημιουργούν και διαχειρίζονται Data Centers (Microsoft, Google, Amazon και Digital Realty) επέλεξαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Έτσι, έχουν ήδη διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να διαθέσουν ακόμα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, για τη δημιουργία Data Centers στη χώρα μας. To σύνολο των επενδύσεων στις ψηφιακές υποδομές θα πλησιάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια.

Τα κέντρα δεδομένων θεωρούνται πλέον ιδιαίτερα κρίσιμες υποδομές. Ειδικότερα σύμφωνα και με έρευνα της ΙDG Research Services με αντικείμενο: «Ψηφιακές Υποδομές: Το θεμέλιο για οικονομική ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα» που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Lamda Hellix, κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε data centers αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.
Έτσι, τα οφέλη της ανάπτυξης των data centers διαχέονται σε μεγαλύτερη κλίμακα στο σύνολο της οικονομίας. Οι ψηφιακές υποδομές δημιουργούν συνθήκες σταθερής ανάπτυξης και βελτιώνουν τη θέση της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κέντρα δεδομένων δημιουργούν επίσης θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, με υψηλές αμοιβές αλλά και προσελκύουν επενδύσεις από εταιρείες τεχνολογίας και όχι μόνο.
Στις υπηρεσίες που παρέχουν τα data centers περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η φιλοξενία ιστοσελίδων, η φιλοξενία και διαχείριση εφαρμογών, η εφεδρική αποθήκευση δεδομένων αλλά και η αποκατάσταση λειτουργίας μετά από καταστροφή.

Οι παραπάνω επενδύσεις θα μπορούσαν να είχαν γίνει και σε άλλες χώρες, όμως οι εταιρίες κολοσσοί που ανέφερα παραπάνω, επέλεξαν τη χώρα μας για συγκεκριμένους λόγους.
Η Ελλάδα διαθέτει εύκρατο κλίμα, άρα χαμηλότερο κόστος λειτουργίας των data centers κι είναι μια δημοκρατία που μπορεί να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα στους επενδυτές, σε σύγκριση μάλιστα και με τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ακόμα, διαθέτει μορφωμένο και εξειδικευμένο προσωπικό και προσφέρεται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα μπορούσαν να μετριάσουν περαιτέρω το ενεργειακό κόστος.

Επιπλέον, όπως ανέφεραν τόσο η Google όσο και η Amazon, ο βασικός στόχος δημιουργίας νέων υποδομών στη χώρα μας, είναι η μείωση του χρόνου απόκρισης μεταξύ χρήστη και της εφαρμογής που βρίσκεται στο data center. Μια εφαρμογή που βρίσκεται ηλεκτρονικά στην Ελλάδα, λειτουργεί πιο γρήγορα για ένα χρήστη που βρίσκεται στο Ισραήλ, από μια εφαρμογή που βρίσκεται στην Μασσαλία.

Τέλος, κρίσιμο ρόλο για την επιλογή της χώρας μας έπαιξαν προφανώς και τα πρόσωπα από την πλευρά της Κυβέρνησης που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται την επικοινωνία, τις συζητήσεις και τις συμφωνίες με αυτές τις εταιρείας. Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής πολιτικής και διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονται ακόμα, κάνουν αναμφισβήτητα εξαιρετική δουλειά και τους πιστώνεται το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα για την Ελλάδα στον κλάδο των ψηφιακών υποδομών.
Θα μπορούσε να πει κανείς, πως η Ελλάδα αποτελεί σήμερα τον απόλυτο επενδυτικό προορισμό για την ανάπτυξη Data Centers σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γεγονός μάλιστα ότι γίνονται πλέον κινήσεις που ξεπερνούν τον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, φθάνοντας ως την Κρήτη, ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει άνετα το ρόλο της Ανατολικής Πύλης εισόδου και εξόδου των δεδομένων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Αθήνα βρίσκεται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των αγορών που συγκεντρώνουν τις υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης κέντρων επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων. Αυτό αναφέρει η τελευταία ετήσια έκθεση για τον τομέα των data centers, που επιμελήθηκε η Cushman & Wakefield, εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων.
Συνοψίζοντας, η Κυβέρνηση στηρίζει σθεναρά τις επενδύσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, με απώτερο στόχο η Ελλάδα μας να πρωτοστατήσει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, με βασικό όχημα την στήριξη των ψηφιακών τεχνολογιών και της διασύνδεσης. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα και προς το καλύτερο! Γίνεται μέρα με τη μέρα, μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα με μεγάλο αναπτυξιακό δυναμισμό. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας.