Το δικό τους «αντίο» στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και άνθρωπο, Μίκη Θεοδωράκη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, λένε με ανακοινώσεις τους ή αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, υπουργοί, οργανισμοί, φορείς και στελέχη της πολιτικής ζωής.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας χαρισματικός μουσικοσυνθέτης, από τους μεγαλύτερους που ανέδειξε η χώρα μας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος στην δική του ανάρτηση γράφει: «Σίγησε η καρδιά της Ρωμιοσύνης. Άξιον εστί το πολυσύνθετο έργο του παγκόσμιου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη. Αιώνια τιμή στον άνθρωπο που τίμησε με μοναδικό τρόπο την Ελλάδα, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τον πολιτισμό!».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε την εξής ανάρτηση για την απώλεια του Μίκης Θεοδωράκη: «O Mίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας “καθολικός” άνθρωπος. Τα τραγούδια του είναι ιστορίες. Η μουσική του πήγασε από τα βιώματα του. Ήταν πάντοτε παρών στους αγώνες της πατρίδας. Η ακτινοβολία του υπήρξε διεθνής. Ο θάνατος του αποτελεί το πέρασμα του στην αθανασία. Αιωνία η μνήμη του», σημειώνει σε ανάρτησή του, για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

“Ο Μίκης σφράγισε με τις μουσικές του του όχι μόνο τη γενιά του αλλά και το στίγμα μιας δημοκρατικής και εξωστρεφούς Ελλάδας” σημειώνει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. “Υποκλινόμαστε στον μεγάλο συνθέτη που ένωσε τον Ελληνισμό στις δύσκολες στιγμές του και που με το έργο του θα μας συντροφεύει για πάντα” τονίζει.

Ο Γ. Παπανδρέου τονίζει:«Ένας μεγάλος δημιουργός, ένα σύμβολο αγώνων σε δύσκολες στιγμές για την Πατρίδα, έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο, αλλά και μια παρακαταθήκη, που περιγράφει και σηματοδοτεί μια ολόκληρη εποχή. Ο Μίκης «έφυγε». Ο Μίκης της αντίστασης απέναντι στον ναζισμό, απέναντι στον αυταρχισμό και τη βία, ο Μίκης του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Μίκης της συμφιλίωσης των λαών, θα είναι πάντα εδώ» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Και καταλήγει: «Το έργο του θα αποτελεί εγερτήριο μήνυμα για τις επόμενες γενιές. Η μουσική του θα μας εμψυχώνει να δίνουμε τους δικούς μας αγώνες. Μίκη, καλό ταξίδι».

«Οι νότες της Ψυχής μας, οι νότες της Ελλάδας. Μίκης Θεοδωράκης» έγραψε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Τουρισμού και πρώην υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να σημειώνει: «Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Μίκης Θεοδωράκης, «διανύει τα ουράνια μίλια». Με τη μεγαλοφυία και το πάθος του σφράγισε μια εποχή. Μελοποίησε μοναδικά μεγάλους μας ποιητές, ενέπνευσε, ένωσε. Το έργο του είναι παγκόσμιο και αθάνατο. Όπως και ο Μίκης. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρει στην δική του ανάρτηση: «Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε σήμερα στην αιωνιότητα. Εμβληματικός Αξεπέραστος Οικουμενικός Αθάνατος!», ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την έρευνα και την τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, σημείωσε: «Σήμερα «έφυγε» ένας μεγάλος Έλληνας και ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ελληνικής μουσικής. Ο Μίκης Θεοδωράκης αφήνει πίσω του μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Αναφορά στον θάνατο του Μίκη έκανε και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελλάδα, γράφοντας στο twitter, «Μίκης Θεοδωράκης, 29/7/1925 – 2/9/2021. Με βαθιά συγκίνηση, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αποχαιρετά έναν σπουδαίο Έλληνα».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε σε δική του ανάρτηση: ««Έφυγε» στα 96 του χρόνια ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης. Υπήρξαν στιγμές που ο πολιτικός Μίκης, μας στεναχώρησε. Η προσφορά του όμως στον πολιτισμό και την μουσική υπήρξε τεράστια, κορυφαία και με παγκόσμια αναγνώριση! Και τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν για πάντα!».

Το δικό του αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη λέει με ανάρτησή του ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας: «Οι λέξεις είναι πολύ μικρές για να μιλήσεις για έναν τόσο μεγάλο που έφυγε. Η Ρωμιοσύνη θρηνεί εκείνον που έκανε τραγούδι τους καημούς και τα βάσανά της. Ο Μίκης πέρασε στην αιωνιότητα ως ένα χωριστό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας».

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ανέφερε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης ένωσε τους Έλληνες με τη μουσική του. Σήμερα περνά στην Ιστορία και όλοι τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη για το έργο του».

“Η Χίος έχασε σήμερα έναν μεγάλο Έλληνα, η Ελλάδα τον μεγάλο της δημιουργό. Ο Μίκης Θεοδωράκης φώτισε την Ελλάδα σε σκοτεινά χρόνια. Την ανέδειξε με μοναδικό τρόπο. Το έργο του είναι και θα είναι πάντα εδώ. Για όλους. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter, o υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε: «Με θλίψη αποχαιρετούμε έναν μεγάλο Έλληνα.  Έναν σπουδαίο δημιουργό, έναν ακούραστο αγωνιστή. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας. Το έργο του συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας.  Είναι η παρακαταθήκη για μας και τις επόμενες γενιές.  Άξιος Εστί!».​

«Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας ποιητής της μουσικής. Μας χάρισε περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Τον ευχαριστούμε», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτηση του στο Facebook. Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει για τον Μίκη Θεοδωράκη: «Μία μουσική ιδιοφυία, ένας παγκόσμιος καλλιτέχνης. Συνδεδεμένος με τους μεγάλους αγώνες του ελληνικού λαού στην αντίσταση και κατά της στρατιωτικής δικτατορίας. Αγώνες που πλήρωσε προσωπικά με διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες». Σημειώνει ότι «μέσα από τις μελωδίες του ο ελληνικός λαός τραγούδησε τα όνειρα και τις πίκρες του. Μέσα από το μοναδικό του έργο ο κόσμος της εργασίας τραγούδησε τον Ρίτσο, τον Σεφέρη και τον Αναγνωστάκη». «Αντίο Μίκη!», καταλήγει στην ανάρτησή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Έφυγε ο Μίκης. Η πόλη δεν θα είναι πια όμορφη. Η Ρωμιοσύνη θα τον τραγουδά στους αιώνες”, σημειώνει σε ανάρτησή του στο  facebook ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούν τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ. “Ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες της χώρας μας, με παγκόσμια εμβέλεια, σύμβολο των αγώνων για την Ειρήνη, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, μας αφήνει φτωχότερους καθώς μαζί του κλείνει ο κύκλος των κορυφαίων μουσικών που μεγαλούργησαν και ανέβασαν ψηλά το ανάστημά μας”, τονίζουν, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Μίκη Θεοδωράκη, που από σήμερα περνά για πάντα στην ιστορία.

«Δεν έχουμε δύναμη να γράψουμε τίποτα», γράφουν στο Facebook οι Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη, μια σελίδα αφιερωμένη στον κορυφαίο συνθέτη από φίλους και θαυμαστές του, λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση του θανάτου του. Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Νταλάρας σημειώνει στη δική του σελίδα: «Για λίγο τώρα ΣΙΓΗ».

Τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας. «Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας εκφράζει τη λύπη της για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Πλήρης ημερών και ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μίκης Θεοδωράκης αποτέλεσε μέσω της πολιτικής δράσης του, της στάσης ζωής του και του έργου του το κατεξοχήν σύμβολο μιας από τις κομβικότερες, διαμορφωτικές και πλέον ταραχώδεις περιόδους της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας. Η συνεργασία του δε με κολοσσούς της ποίησης και της λογοτεχνίας θα μείνει ζωντανή εις το διηνεκές. Στέλνουμε τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και η μνήμη του ας τους συντροφεύει φωτεινά για πάντα» καταλήγει στην ανακοίνωση η Διοικητική Επιτροπή της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας.

«Με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρετούμε τον “Μίκη” της Ελλάδας και του κόσμου και τον ευχαριστούμε, που η μουσική του και η δύναμή του μας συνόδευσε, μας ενέπνευσε, μας αγαλλίασε, μας έκανε καλύτερους!», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής“, που διαφυλάττει το πολύτιμο αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη. «Ως μουσικός, αγωνιστής και διανοούμενος, αποτελεί μια μοναδική, διεθνώς αναγνωρίσιμη και πληθωρική προσωπικότητα για έναν ολόκληρο σχεδόν αιώνα. Σφράγισε ανεξίτηλα, όχι μόνον την μουσική και τον πολιτισμό αλλά και την ιστορία, ως υπέρμαχος της δημοκρατίας και της ειρήνης των λαών. «Ως ελάχιστη τιμή, το Δ.Σ. του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής” αποφάσισε να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του την ημέρα της κηδείας, και να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τη βαθύτατη θλίψη τους για το θάνατο του κορυφαίου Μίκη Θεοδωράκη εκφράζουν με ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Χρίστος Γαλιλαίας.  Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο εθνικό πένθος εκφράζοντας τη βαθύτατη οδύνη για το θάνατο του ανθρώπου, η φήμη του οποίου ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και έγινε συνώνυμη του ήθους, της συνέπειας και της δημιουργικότητας.  «Το έργο και η παρακαταθήκη που αφήνει είναι φάρος δημιουργικότητας και οδηγός για την Ελλάδα που αναπτύσσεται έχοντας ως βασικό πυλώνα τον πολιτισμό», καταλήγει η ανακοίνωση του ΜΜΘ.

Ως εμβληματική και παγκόσμια προσωπικότητα χαρακτηρίζει το Πολυτεχνείο Κρήτης τον Μίκη Θεοδωράκη σε συλλυπητήριο μήνυμά του. Το μήνυμα του ιδρύματος αναφέρει: «Το Πολυτεχνείο Κρήτης αποχαιρετά μία εμβληματική “παγκόσμια” προσωπικότητα της χώρας μας, έναν λαμπρό Χανιώτη, τον διάσημο μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη. Το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε την τιμή να απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο, την ανώτατη τιμητική διάκριση του Ιδρύματος, στον Μίκη Θεοδωράκη, ως ένδειξη αναγνώρισης του παγκοσμίου εμβελείας έργου του και της εθνικά ενωτικής στάσης του, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου του Ιδρύματος. Από εκείνες τις στιγμές, η εικόνα που μένει χαραγμένη στο μυαλό και στην καρδιά μας, είναι η μορφή του δικού μας Μίκη να διευθύνει τη μουσική ομάδα “passe-pARTout”, αλλά και πλήθος κόσμου που “πλημμύρισε” το ΚΑΜ για να τον τιμήσει, τραγουδώντας μαζί του την αλησμόνητη σύνθεσή του για το ποίημα του Σεφέρη “‘Αρνηση”, αποχαιρετώντας τον.

«Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμά έναν Μεγάλο Έλληνα, έναν Παγκόσμιο Συνθέτη, έναν Αγωνιστή και Δημοκράτη, έναν πραγματικό Πολίτη, τον Μίκη Θεοδωράκη. Το έργο του και γενικότερα η συνολική πορεία του αποτέλεσαν και θα αποτελούν πάντα σημείο αναφοράς όχι μόνον για τον ελληνισμό απανταχού αλλά και παγκόσμια» αναφέρεται στο μήνυμα του ΕΚΠΑ.

«Ο Μίκης είναι από τους ανθρώπους που δεν φεύγουν ποτέ από τη ζωή μας. Θα είναι συνέχεια δίπλα μας. Εμείς, ιδιαίτερα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τού οφείλουμε πάρα πολλά διότι υπηρέτησε την Ορχήστρα μας από την θέση του μουσικού κι από την θέση του αρχιμουσικού και από τη θέση του συνθέτη, φωτίζοντας συνέχεια τον δρόμο μας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της ΚΟΑ , Λουκάς Καρυτινός.  Για τον Λουκά Καρυτινό, οι πρώτες προσωπικές εμπειρίες με τον Μίκη Θεοδωράκη ήταν το 1990 στην Αρένα της Βερόνας όπου διηύθυναν και οι δύο το μπαλέτο του Μίκη «Ζορμπάς», με ακροατήριο 20.000 κόσμο. «Το ίδιο κοινό το οποίο το προηγούμενο βράδυ χειροκροτούσε την όπερα Τόσκα, παραληρούσε μισή ώρα μετά τη λήξη του “Ζορμπά” θυμάται ο Λουκάς Καρυτινός και υπογραμμίζει:  «Όταν διηύθυνε ο Μίκης, ήταν ολόκληρος ένας ρυθμός που τον μετέδιδε στο κοινό. Επάλετο ο ίδιος, εσωτερικά και εξωτερικά. Είχε αυτή τη μεγάλη επικοινωνιακή δυνατότητα να μεταφέρει αυτή τη ρυθμοδότηση, σ’ όλο το κοινό, τον κόσμο με συγκίνηση».

«Σήμερα θρηνούμε την απώλεια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και σπουδαίου διανοούμενου και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη. Αν και ο Μίκης έμοιαζε να έχει κερδίσει την αθανασία, εντούτοις η μέρα του φυσικού του θανάτου ξημέρωσε για να μας γεμίσει θλίψη και να σημάνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο το οριστικό τέλος μιας εποχής» αναφέρει στην ανακοίνωση της ΕΛΣ ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Γιώργος Κουμεντάκης.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συμμετέχει στο τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια «του μεγάλου Έλληνα, του μοναδικού καλλιτέχνη, του ακάματου αγωνιστή της Δημοκρατίας και της εθνικής ενότητας, του Μίκη Θεοδωράκη», τον οποίο είχε την τιμή να συγκαταλέγει μεταξύ των επιτίμων διδακτόρων του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης από τον Φεβρουάριο του 2000. «Ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντοτε “φάρος τηλαυγής”, που θα καθοδηγεί το επιστημονικό και καλλιτεχνικό έργο καθηγητών και φοιτητών του Τμήματος ΜΕΤ, που με απερίγραπτη συγκίνηση αποχαιρετούν τον μουσικό, τον συνθέτη, τον μαέστρο, τον μεγάλο δάσκαλο!», σημειώνει.