Με την επισήμανη ότι «η Ελλάδα του 2023 είναι καλύτερη από την Ελλάδα του 2019 και του 2015», ο Άκης Σκέρτσος παρέθεσε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, συγκεκριμένες δράσεις που δείχνουν ότι «η Ελλάδα αλλάζει» και τι σημαίνει στην πράξη για τις ζωές των ανθρώπων το δίλημμα «μπροστά ή πίσω». Επίσης τόνισε ότι από την επόμενη εβδομάδα και εντός του Ιουνίου ξεκινούν τέσσερα προγράμματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αυτά, σύμφωνα με όσα είπε ο Άκης Σκέρτσος, είναι τα εξής:

1. «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» που απευθύνεται σε νέους 18-39 ετών εντάσσεται στο φιλόδοξο σχέδιο «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» για να φτιάξουν το σπίτι τους «καινούργιο» είτε αυτό στο οποίο διαμένουν είτε ένα κενό σπίτι που στη συνέχεια θα το νοικιάσουν σε άλλους. Η επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του ακινήτου φτάνει τις 30.000 ευρώ. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, το σχετικό ΦΕΚ είναι έτοιμο και η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων ανοίγει στις 18 Μαΐου.

2. 'Αλλο πρόγραμμα το «Produce e-green». Δίνουμε επενδυτικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην πράσινη βιομηχανία (σε παραγωγικές μονάδες) με αιχμή την αλυσίδα προϊόντων της ηλεκτροκίνησης και των ΑΠΕ. Όσοι συμμετάσχουν θα μπορούν να επιδοτηθούν για το σύνολο της επένδυσης τους προκειμένου να παράγουν ηλεκτρικά οχήματα, φορτιστές, μπαταρίες, να ανακυκλώνουν μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, να παράγουν φωτοβολταϊκά panels ή μέρη ανεμογεννήτριας ! Επιπλέον επιδοτούμε επιχειρήσεις που θα παράγουν προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας όπως αντλίες θερμότητας, ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες Έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, αύριο δημοσιεύεται η απόφαση στο ΦΕΚ και η σχετική πλατφόρμα ανοίγει στις 30 Μαΐου.

3. Την ίδια ημέρα, στις 30 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2023 για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και με παλαιά σπίτια. Έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και η σχετική ΚΥΑ υπογράφεται τις προσεχείς ημέρες. Θυμίζω η επιδότηση θα κυμανθεί μεταξύ 40 και 75% ανάλογα με τα εισοδήματα του δικαιούχου.

4. Στα μέσα Ιουνίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» ύψους 200 εκατ. ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι και η πλειονότητα στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Έργα και όχι λόγια

Αναφερόμενος σε μερικά μόνο παραδείγματα όσων έγιναν την κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, παρέθεσε τα εξής:

- Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία των εξετάσεων της «ελληνικής PISA» για μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού και Γ' Γυμνασίου στη Νεοελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά. Η συμμετοχή ήταν σχεδόν καθολική σε 579 από τα 600 σχολεία. Παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών ομοσπονδιών και την απεργία που έχει εξαγγελθεί από την ΑΔΕΔΥ η οποία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. Τι είναι η PISA; Είναι οι εξετάσεις που θα γίνονται πανελλήνια κάθε χρόνο για να αξιολογούνται τις γνώσεις που παίρνουν τα ελληνόπουλα στα δημόσια σχολεία. Δηλαδή, πόσο καλά το εκπαιδευτικό σύστημα εξοπλίζει με γνώσεις τα παιδιά μας. Βλέποντας τα αποτελέσματα στα Μαθηματικά, στη Γλώσσα, μπορούμε να παρέμβουμε πλέον θετικά , αυτό σημαίνει αξιολόγηση και να βελτιώσουμε και το υλικό το οποίο δίνουμε στα παιδιά στα βιβλία, και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διδασκαλία. Είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο για να έχουμε για να έχουμε καλύτερο δωρεάν δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.

Η μεταρρύθμιση αυτή αφορά τους πολλούς ή τους λίγους; Τους έχοντες ή είναι προς όφελος των λιγότερο προνομιούχων παιδιών που θέλουν να πηγαίνουν σε ένα καλό δημόσιο σχολείο; Αυτή η μεταρρύθμιση καταψηφίστηκε από την Αντιπολίτευσης.

Παράδειγμα δεύτερο: Ολοκληρώθηκε η α' φάση του πιλοτικού προγράμματος για τους Προσωπικούς Βοηθούς των ατόμων με αναπηρία στην Περιφέρεια Αττικής που καλύπτει 1.000 άτομα. Ξεκινά η δεύτερη φάση που θα καλύψει επιπλέον 1.000 ωφελούμενους, στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Η σχετική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων άνοιξε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με στόχο την ένταξη των αναπήρων στην κοινωνική και οικονομική ζωή, που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως το 2025 και ακολούθως θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι για τους λίγους όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ή για τους πολλούς και ευάλωτους;

Παράδειγμα τρίτο: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε προχθές με επιστολή του και κοινοποίηση των σχετικών αποφάσεων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες πολεοδομίας και φορείς, να προχωρήσουν σε αναστολή των αδειών λειτουργίας και την κατεδάφιση παράνομων κατασκευών γνωστών επιχειρήσεων στη Μύκονο στις οποίες καταγράφηκαν σοβαρές πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Ο Δήμος Μυκόνου προχώρησε χθες στην σφράγιση της μιας εκ των δυο επιχειρήσεων, αυτής που βρίσκεται στον Πάνορμο Μυκόνου όπου έχουν διαπιστώσει αυθαιρεσίες χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Αντίστοιχα το Υπουργείο Τουρισμού προχωρά σήμερα στην ανάκληση μιας ακόμη άδειας για τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ενώ αναμένουμε αύριο την δικαστική απόφαση του διοικητικού Εφετείου Αθηνών που θα κρίνει ως άμεσα εκτελεστή ή όχι την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών στην έτερη επιχείρηση. Είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν περιοχές της Ελλάδα όπου δεν θα εφαρμόζεται ο νόμος. Η μάχη με το βαθύ κράτος είναι δύσκολη και επίπονη αλλά είμαστε αποφασισμένοι να την δώσουμε. Και τη δίνουμε σε μια από τις πιο εμβληματικές περιοχές της χώρας όπου κάποιοι για αρκετά χρόνια νόμιζαν ότι είναι πάνω από το νόμο με την ανοχή δυστυχώς και κρατικών υπηρεσιών.

Παράδειγμα τέταρτο: Ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα» που προβλέπει την επιχορήγηση των νοικοκυριών για να αντικαταστήσουν την παλιά ενεργοβόρα οικιακή συσκευή με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες. Η επιχορήγηση είναι έως και το 60% του κόστους αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, φτάνοντας τα 900 ευρώ. Έτσι θα μειωθεί σημαντικά το μέσο ενεργειακό κόστος της ελληνικής οικογένειας και επιπλέον η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται μικρότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα ή μη ανανεώσιμες πηγές. Το πρόγραμμα αυτό αφορά πάνω από 120.000 δικαιούχους , έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Έτσι, με έργα και όχι με λόγια, αντιλαμβανόμαστε εμείς την παραγωγική στήριξη της κοινωνίας , των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και την ενεργειακή μετάβαση που πρέπει να κάνουμε ως οικονομία και χώρα. Αυτό κάναμε επί 4 χρόνια, αυτό θέλουμε και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε εφόσον μας εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.