Στη Βουλή κατατέθηκε η Ετήσια Έκθεση της ΕΕΔΑ για το 2025, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη, τα κοινωνικά δικαιώματα και την παραπληροφόρηση.

Την Ετήσια Έκθεση 2025 της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Γαβουνέλη, συνοδευόμενη από τον α’ αντιπρόεδρο Γιάννη Φ. Ιωαννίδη και τη διευθύντρια της ΕΕΔΑ Εύα Τζαβαλά.

AI, κοινωνικά δικαιώματα και παραπληροφόρηση - Οι νέες προτεραιότητες στην έκθεση της ΕΕΔΑ

Η Μαρία Γαβουνέλη ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής για την αναβάθμιση της ΕΕΔΑ σε ανεξάρτητη Αρχή με τον νόμο 4780/2021 και τον αντίκτυπο που είχε η θεσμική αυτή ενίσχυση στο έργο της. Παράλληλα, παρουσίασε πρόσφατες πρωτοβουλίες της Επιτροπής, μεταξύ των οποίων την πρώτη έκθεση για την κατάσταση των γυναικών στην Ελλάδα και δράσεις ευαισθητοποίησης που συνέβαλαν στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια ζωή.

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση, η Επιτροπή έθεσε το 2025 τις βάσεις για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ενίσχυσε τις παρεμβάσεις της σχετικά με τη διάσταση των δικαιωμάτων στις εφαρμογές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε επίσης στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων, όπως οι ΛΟΑΤΚΙ+, οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία και οι κρατούμενοι, καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Η επικεφαλής της ΕΕΔΑ παρουσίασε ακόμη τις επόμενες προτεραιότητες της Επιτροπής, οι οποίες περιλαμβάνουν τη διερεύνηση της ισορροπίας ανάμεσα στην ελευθερία του λόγου και την προστασία των πολιτών από την παραπληροφόρηση, ιδιαίτερα κατά τις εκλογικές διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο Νικήτας Κακλαμάνης εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, ψηφιακής μετάβασης, κράτους δικαίου, δικαιοσύνης και διασφάλισης των δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις. Παράλληλα, εξήρε τον ρόλο της ΕΕΔΑ στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γνωστοποίησε ότι η Έκθεση θα διαβιβαστεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προκειμένου να συζητηθούν οι θέσεις και οι συστάσεις της.