Σε τροχιά νέας μείωσης των επιτοκίων βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την επικείμενη απόφαση να αναμένεται τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, η μείωση αναμένεται να είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 2% από το σημερινό 2,25%. Πρόκειται για μια κίνηση που φέρνει τα επιτόκια στο λεγόμενο «ουδέτερο» επίπεδο για τη νομισματική πολιτική.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της ΕΚΤ για προσεκτική χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, με στόχο να στηριχθεί η εύθραυστη ανάπτυξη της ευρωζώνης, καθώς και να σταθεροποιηθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός στο επιθυμητό επίπεδο του 2%.

Πηγές από τη Φρανκφούρτη επισημαίνουν ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στην ήπια πολιτική μείωσης των επιτοκίων το προηγούμενο διάστημα. Η στρατηγική αυτή έχει προσφέρει ανάσες στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες, ιδίως λόγω της αδύναμης ανάπτυξης και των εμπορικών αβεβαιοτήτων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2025 η οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4%, ξεπερνώντας ελαφρώς τις αρχικές προβλέψεις, αλλά παραμένοντας σε χαμηλά επίπεδα. Η Γερμανία πέτυχε αύξηση 0,2%, επιστρέφοντας σε θετικούς ρυθμούς μετά από προηγούμενη συρρίκνωση, ενώ η Γαλλία σημείωσε οριακή πρόοδο με 0,1%.

Σε πρόσφατη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών του ευρωσυστήματος στο Πόρτο, έγινε συνολική αποτίμηση της πορείας της νομισματικής πολιτικής από την περίοδο του πληθωριστικού σοκ, που προέκυψε λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, έως σήμερα. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων στην αρχή της κρίσης υπήρξαν ενδεδειγμένες, αποφεύγοντας τις απότομες κινήσεις που θα επιβάρυναν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

Η ΕΚΤ εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός των προηγούμενων ετών είχε κυρίως χαρακτήρα προσφοράς και όχι ζήτησης, με αποτέλεσμα η αυστηρή νομισματική πολιτική να μην αποτελεί ενδεδειγμένη λύση. Η προσέγγιση αυτή δικαιώθηκε, επιτρέποντας πλέον τις ήπιες μειώσεις των επιτοκίων χωρίς να υπονομεύεται η σταθερότητα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ, ειδικά όσον αφορά πιθανούς δασμούς, κάτι που θα επηρεάσει και τη μελλοντική στρατηγική της ΕΚΤ.