Σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας τέθηκαν απόψε η Αιτωλοακαρνανία και η Κέρκυρα, καθώς η κακοκαιρία Adel άρχισε ήδη να δείχνει τα «δόντια» της. Το «112» ήχησε το βράδυ της Τετάρτης, καλώντας τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες λόγω έντονων βροχοπτώσεων και κατολισθήσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

Αντίστοιχη ειδοποίηση στάλθηκε και στους κατοίκους της Κέρκυρας, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το κύμα κακοκαιρίας θα σαρώσει μεγάλο μέρος της χώρας από αύριο Πέμπτη έως και την Παρασκευή, με ισχυρές καταιγίδες, πολύ δυνατούς ανέμους και πιθανές χαλαζοπτώσεις.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, τα ισχυρά φαινόμενα ξεκινούν ήδη από απόψε, πλήττοντας κυρίως το Ιόνιο και την Ήπειρο, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του meteo.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι:

  • Ιόνιο (Κέρκυρα, Διαπόντιοι, Παξοί) και Ήπειρος.
  • Από το απόγευμα: Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Αιτωλοακαρνανία, δυτική Πελοπόννησος.
  • Από το βράδυ: Ανατολική Μακεδονία.
  • Την Πέμπτη: ισχυρές βροχές σε Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική & κεντρική Στερεά, δυτική & νότια Πελοπόννησο, κεντρική & ανατολική Μακεδονία, Θράκη.
  • Την Παρασκευή: έντονα φαινόμενα σε κεντρική & ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Ανατολικό Αιγαίο και μέχρι το πρωί στη δυτική Ελλάδα.

Τι αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς επιβεβαιώνει ότι η κακοκαιρία θα πλήξει κυρίως τη δυτική χώρα, υπογραμμίζοντας ότι τα ύψη βροχής θα είναι μεν υψηλά, αλλά χαμηλότερα από εκείνα των προηγούμενων ημερών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Πράμαντα Ιωαννίνων, όπου σήμερα καταγράφηκαν 80 mm βροχής, σε αντίθεση με το εντυπωσιακό 256 mm της περασμένης Παρασκευής.

Ο κ. Κολυδάς περιγράφει την εξέλιξη των φαινομένων:

  • «Το κύμα κακοκαιρίας Adel αύριο Πέμπτη θα βρίσκεται πολύ κοντά στη Δυτική Ελλάδα, κινούμενο αργά ανατολικά, τροφοδοτώντας με υγρασία και έντονα φαινόμενα τις ευπαθείς περιοχές».
  • «Την Παρασκευή, καθώς το σύστημα μετακινείται ανατολικότερα, θα πληγούν περισσότερο η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».

Σε δορυφορικές εικόνες, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ισχυρή καταιγίδα στην Αιτωλοακαρνανία, όπου η κορυφή του νέφους ξεπέρασε τα 11 χιλιόμετρα, ένδειξη πολύ ισχυρών ανοδικών ρευμάτων («overshooting tops»), που συνοδεύουν τα πλέον επικίνδυνα καταιγιδοφόρα συστήματα.