Η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Αναπτύσσονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να αντιμετωπιστεί η στάση της Τουρκίας με τον πιο ήπιο τρόπο! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  συμπλήρωσε  έναν χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της την 1η Δεκεμβρίου 2019.

του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη

Με την εντολή που έλαβαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτείνανε μια δέσμη φιλόδοξων στόχων για το μέλλον της Ευρώπης: να επιτύχουνε κλιματική ουδετερότητα έως το 2050· να καταστήσουνε τη δεκαετία του 2020 ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης και να ενισχύσουνε τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο μέσω μιας πιο γεωπολιτικής προσέγγισης.

Το πρώτο τρίμηνο παρουσιάσανε την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία   και τα πρώτα δομικά στοιχεία της, μια βιομηχανική στρατηγική   για τον καθορισμό μιας νέας μελλοντικής πορείας για τη βιομηχανία της Ευρώπης, ενώ εστιάσανε και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή.

Όταν χτύπησε η πανδημία του κορονοϊού απαιτήθηκε μια πραγματικά ευρωπαϊκή αντίδραση.

Η Επιτροπή εργάστηκε για να οργανώσει μια συνδυασμένη και συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στη συνέχεια ενήργησε γρήγορα και ξεκίνησε προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας με το Next Generation EU   ως ακρογωνιαίο λίθο του μεγαλύτερου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ.

Προτείνανε επίσης ένα νέο ξεκίνημα για τη μετανάστευση, μέσω της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της επίτευξης μιας νέας ισορροπίας μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης.

Η Επιτροπή προσαρμόστηκε στις απρόβλεπτες και δραματικές περιστάσεις και εργάστηκε για να εξέλθει η Ευρώπη από την κρίση το ταχύτερο δυνατό.

Η διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση πλέον έχει τεθεί ακόμη πιο σταθερά στον πυρήνα του προγράμματός της ΕΕ, με νέους πόρους για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 8,5 δισ. ευρώ με την τρίτη δόση χρηματοδοτικής στήριξης προς πέντε κράτη μέλη στο πλαίσιο του μέσου SURE. Με τις πράξεις αυτές, το Βέλγιο έλαβε 2 δισ. ευρώ, η Ουγγαρία 200 εκατ. ευρώ, η Πορτογαλία 3 δισ. ευρώ, η Ρουμανία 3 δισ. ευρώ και η Σλοβακία 300 εκατ. ευρώ.

Η στήριξη αυτή, με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους, θα βοηθήσει τα εν λόγω κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τις αιφνίδιες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών που ανέλαβαν προκειμένου να διατηρήσουν την απασχόληση. Συγκεκριμένα, τα δάνεια θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν θεσπίσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μεταξύ άλλων και για τους αυτοαπασχολουμένους.

Με την συγκεκριμένη εκταμίευση, 15 κράτη-μέλη έλαβαν περίπου 40 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου SURE της ΕΕ μεταξύ τέλους Οκτωβρίου και τέλους Νοεμβρίου. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι εκταμιεύσεις από το SURE, το Βέλγιο θα έχει λάβει 7,8 δισ. ευρώ, η Ουγγαρία 504 εκατ. ευρώ, η Πορτογαλία 5,9 δισ. ευρώ, η Ρουμανία 4,1 δισ. ευρώ και η Σλοβακία 631 εκατ. ευρώ.

Το μέσο SURE μπορεί να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη έως και 100 δισ. ευρώ σε όλα τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής προτείνει να διατεθούν 90,3 δισ. ευρώ για χρηματοδοτική ενίσχυση σε 18 κράτη μέλη. Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν εντός των προσεχών μηνών, μετά τις αντίστοιχες εκδόσεις ομολόγων.

Η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα  ντερ Λάιεν τόνισε : «Προτεραιότητά μας είναι να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων, καθώς και τα μέσα βιοπορισμού τους. Η ΕΕ κινητοποιεί 100 δισ. ευρώ σε δάνεια προς χώρες της ΕΕ για τη χρηματοδότηση συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας. Τα κονδύλια αυτά θα στηρίξουν τις εταιρείες μας και θα βοηθήσουν να μην χάσουν άνθρωποι τις δουλειές τους. Σήμερα, άλλα πέντε κράτη μέλη λαμβάνουν χρηματοδότηση μέσω του SURE – ενώ 15 κράτη μέλη έχουν ήδη επωφεληθεί μέχρι στιγμής. Ακόμη περισσότερα κράτη μέλη θα μπορέσουν να επωφεληθούν σύντομα.»

Ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομίας, επεσήμανε: «Μετά την τρίτη εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση κοινωνικών ομολόγων στο πλαίσιο του SURE την περασμένη εβδομάδα, διανέμουμε άλλα 8,5 δισ. ευρώ για να συνδράμουμε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις σε πέντε κράτη-μέλη. Ο κοινωνικός αντίκτυπος της κρίσης της COVID-19 θα ήταν πολύ χειρότερος χωρίς τα ισχυρά δίκτυα ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως τα συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι, μέσω του SURE, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει ενεργά τα συστήματα αυτά, καθώς και παρόμοια μέτρα για τους αυτοαπασχολουμένους — βοηθώντας εκατομμύρια πολίτες μας να τα βγάλουν πέρα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.»

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ προσφέρουν ευκαιρίες ανασύνταξης και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας.

Η Ελλάδα καλείται μέσα από αυτές τις ενισχύσεις να υλοποιήσει πολιτικές προς όφελος των εργαζομένων.