Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού -σύνολο πέντε τον αριθμό- αλλά με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση ήταν οι αλλαγές που αποφάσισε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για ανασχηματισμό με την κλασική έννοια του όρου, αλλά για «διορθωτικές παρεμβάσεις» όπως είχε πει ο πρωθυπουργός, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πετυχαίνει με την επιλογή αυτή έναν διπλό στόχο: αφενός σηματοδότησε το βάρος που ρίχνει στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης και αφετέρου κράτησε ζωντανό το χαρτί του ανασχηματισμού για αργότερα, αν υπάρξει μεγαλύτερη πολιτική πίεση.

Στις αλλαγές δεσπόζουν οι αναβαθμίσει του μέχρι πρότινος υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε θέση αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τη Δημοσιονομική Πολιτική και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για TIS Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Πρόκειται για δύο αλλαγές που αποτυπώνουν την αναπτυξιακή κατεύθυνση που θέλει να δώσει ο κ. Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα και το ειδικό βάρος που αποδίδει το Μαξίμου στους δύο βασικούς πυλώνες επανεκκίνησης της χώρας: ανάπτυξη και οικονομία. Εξ ου και αρκετοί ήταν αυτοί που ονόμασαν τις χθεσινές αλλαγές «ανασχηματισμό Σκυλακάκη». Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος», καθώς πράγματι στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση απολαμβάνει υψηλή αποδοχή.

Ο ανασχηματισμός έφερε αλλαγές και σε τρία ακόμα υφυπουργεία. Συγκεκριμένα έχουμε την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου, καθηγητή στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, την τοποθέτηση της κ. Ζωής Ράπτη, βουλευτού Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, η οποία ενισχύει και τη γυναικεία παρουσία στην κυβέρνηση και τέλος την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, που ήταν κενή μετά την παραίτηση του κ. Θωμά. Αντίθετα μετά τη παραίτηση του κ. Κράνη η θέση δεν καλύφθηκε και οι αρμοδιότητες παραμένουν στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα.

Πολιτικά μηνύματα

Αν δει κάποιος συνολικά τα πέντε υπουργεία που έγιναν αλλαγες, τότε βγάζει σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα. Συνολικά οι διορθωτικες κινήσεις – προσθήκες ήταν στα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος, δηλαδή σε πέντε πολύ κρίσιμους τομείς για την επόμενη μέρα της οικονομίας και τελικά της ανάπτυξης. Οι αλλαγες όμως έχουν και άλλα πολιτικά μηνύματα. Οπως προειπώθηκε ο κ. Μητσοτάκης με το λίφτινγκ που έκανε κράτησε ζεστό τον ανασχηματισμό για το άμεσο ή απώτερο μέλλον, κρίνοντας πως η πίεση που θα δεχθεί η κυβέρνηση το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι ενδεχομένως μεγαλύτερη από ό,τι σήμερα. Με την παραμονή άλλωστε όλων των υπουργών στις θέσεις τους, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα πως ο κανονικός ανασχηματισμός δεν έχει γίνει ακόμα και κανείς δεν μπορεί να επαναπαύεται. Παράλληλα με την αξιοποίηση μόλις δύο βουλευτών στέλνει μήνυμα «πειθαρχίας» και στους 158 πως αν είναι να συνεχίσουν να κινούνται εντός πλαισίου τότε μπορεί να αξιοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η επιλογή να μην αναβαθμίσει κανέναν γενικό γραμματέα, παρά τις σχετικές σκέψεις, αποτυπώνει την πρόθεση να μη χαλάσει καμία ισορροπία στην παρούσα φάση. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν μετά το πέρας των ανακοινώσεων πως «ύστερα από έναν χρόνο έντονης και αποδοτικής λειτουργίας -διάστημα μεστό από κρίσιμα γεγονότα και αδιαμφισβήτητες εθνικές επιτυχίες- ο πρωθυπουργός προχώρησε στη συμπλήρωση ορισμένων κενών στο κυβερνητικό σχήμα το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και την πολιτική του κατεύθυνση».

Του Σταύρου Παπαντωνίου από την Καθημερινή