Με αντίποινα απειλεί η Χαμάς μετά τη δολοφονία του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στέλεχος της Χαμάς, μίλησε για άνανδρη ενέργεια του Ισραήλ, η οποία δεν θα μείνει ατιμώρητη, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, προσκείμενο στο κίνημα. Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, άλλο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τη δολοφονία πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς, που διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτύχει τους στόχους της.

Οι ιρανικές αρχές διενεργούν έρευνα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και τα ευρήματα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Τη δολοφονία του Χανίγια ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης η ίδια η Χαμάς. «Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφότου παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας» ανέφερε η Χαμάς.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε τη δολοφονία, την οποία χαρακτήρισε «άνανδρη».

«Είναι μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Καταδικάζουμε τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια» επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. το οποίο πρόσθεσε ότι σκοπός της επίθεσης ήταν να εξαπλωθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και να αποκτήσει περιφερειακή διάσταση. «Αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση του Νετανιάχου δεν έχει καμιά πρόθεση να επιτρέψει να υπάρξει ειρήνη» , τόνισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ποιος ήταν ο Χανίγια 

Ο Ισμαήλ Χανίγια ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης από το 1980. Διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός της Παλαιστίνης. Διορίστηκε το 2006, αλλά παύθηκε έναν χρόνο μέτα, όταν η Χαμάς έδιωξε τη Φατάχ από τη Λωρίδα της Γάζας μετά από μία εβδομάδα αιματηρών επεισοδίων. 

Εκλέχθηκε επικεφαλής της Χαμάς το 2017 και το 2018 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Κατάρ. 

Τον περασμένο Απρίλιο έχασε τρεις γιους και τέσσερα εγγόνια σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, στην πόλη της Γάζας. «Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μας έκανε να γίνουν μάρτυρες οι τρεις γιοι μου και κάποια από τα εγγόνια μου» δήλωσε. 

Διαβάστε περισσότερα για