Νέα ανάλυση για τις φωτιές των καμένων εκτάσεων αποκαλύπτει ότι 465.000 στρέμματα δάσους κάηκαν στην Αττική την περίοδο 2017-2025, αναδεικνύοντας το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής.
Η δασική κρίση στην Αττική εξελίσσεται πλέον σε ένα από τα πιο ανησυχητικά περιβαλλοντικά φαινόμενα της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη ανάλυση δορυφορικών δεδομένων από συστήματα ταχείας χαρτογράφησης πυρκαγιών. Οι επαναλαμβανόμενες μεγάλες πυρκαγιές που καταγράφονται από το 2017 έως και το 2025 έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη απώλεια δασικού κεφαλαίου, μεταβάλλοντας δραματικά τον φυσικό χάρτη της περιοχής και δημιουργώντας συνθήκες έντονης οικολογικής αποσταθεροποίησης. Με βάση τα στοιχεία, η πίεση στο δασικό οικοσύστημα της Αττικής δεν είναι πλέον συγκυριακή αλλά δομική, καθώς σημαντικό ποσοστό των δασικών εκτάσεων έχει επηρεαστεί επανειλημμένα από φωτιές, επιβεβαιώνοντας μια τάση συνεχούς επιδείνωσης που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ανθεκτικότητα και την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 9 χρόνια έχουν καεί περίπου 465.000.
Η ανησυχία
Εντυπωσιακά και ανησυχητικά αποτελέσματα προκύπτουν από την επικαιροποιημένη ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων 9 ετών (2017-2025) στο ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρειας Αττικής.
Η επικαιροποίηση έγινε με αφορμή την πρόσφατη δασική πυρκαγιά στην Οινόη Αττικής (05 Ιουλίου 2026).
Από το 2017 μέχρι και το 2025, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).
Η περίμετρος των καμένων εκτάσεων δίνεται στο χάρτη που ακολουθεί.
Οι εκτάσεις
Συγκεκριμένα, απεικονίζεται η περίμετρος των καμένων εκτάσεων στην Περιφέρεια Αττικής από το 2017 ως και το 2025. Με αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ και μωβ σημειώνονται οι εκτάσεις που έχουν καεί το 2023, 2024 και το 2025 και με κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα οι εκτάσεις που κάηκαν τα προηγούμενα 9 έτη. Με γκρι χρώμα η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα.
Συνεπώς, τα τελευταία 9 έτη το 28% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές.
Οι συνολικές καμένες εκτάσεις (2017-2025) στην Αττική:

Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 9 χρόνια έχουν καεί περίπου 465.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 38% της επιφάνειας των δασών.