Η Αθήνα διώχνει τον πρέσβη της Λιβύης

1031

Τέλος χρόνου για τον Λίβυο πρέσβη ο οποίος είχε ενημερωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών πως εφόσον δεν παρέδιδε το μνημόνιο της χώρας του με την Τουρκία θα απελαθεί.

Η διορία που του είχε δώσει ο Νίκος Δένδιας, εφαρμόζοντας κυβερνητική απόφαση,  έληξε χθες Πέμπτη και σήμερα θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να χαρακτηριστεί persona non grata, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η απέλασή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα του δοθεί μικρό χρονικό διάστημα έως 48 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν ο Λίβυος πρέσβης θα είχε διαβεβαιώσει το ΥΠΕΞ πως δεν ίσχυαν οι φήμες για την συμφωνία σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση θα ήταν παράνομη. Εν τέλει ήταν αυτός που την υπέγραψε.

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε χθες το μνημόνιο συνεννόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο του προκλητικού μνημονίου ΤουρκίαςΛιβύης βρίσκεται ήδη και στα χέρια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κάτι που, όπως διευκρίνιζαν διπλωματικές πηγές, δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Η συμφωνία

Το κείμενο αλλά και οι χάρτες με όλες τις συντεταγμένες δόθηκαν στην τουρκική Βουλή, που τελικά ενέκρινε το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης.

.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr