Πολύς λόγος γίνεται για τη διάκριση των εξουσιών, που θεμελιώνει τις αρχές της δημοκρατίας. Ένας πυλώνας, ο οποίος τείνει να καταστρατηγηθεί με την άκομψη και άμεση πολιτική παρέμβαση, σύσωμης της αντιπολίτευσης, κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές και κατ' επέκταση στη Δικαιοσύνη. 

Προφανώς δεν τους άρεσε η απόφαση, γιατί τους χάλασε το αφήγημα ετών κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να περάσουν στην αντεπίθεση, στήνοντας λαϊκά δικαστήρια, χειραγωγώντας τους πολίτες και προασπαθώντας να περάσουν το επικίνδυνο μήνυμα για τη δημοκρατία πως η Δικαιοσύνη δεν είναι ελεύθερη, αλλά ελέγχεται από την «εξουσία», τον όρο που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση για τη διακυβέρνηση. 

Η αυριανή σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις, ύστερα από αιτήματα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας, είναι ουσιαστικά ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, καταπάτηση της διάκρισης των εξουσιών και προσβολλή στη δημοκρατία.

Από την άλλη, ίσως είναι και μία ευκαιρία να εκτεθούν στους πολίτες, εξωτερικεύοντας τις αντιδημοκρατικές πεποιθήσεις τους, καθώς η λογική τους είναι απλή «ωμή παρέμβαση, λαϊκά διακστήρια, χειραγώγηση, μόνο και μόνο επειδή δεν τους άρεσε η απόφαση του ανώτερου δικαστικού όργανου, του Αρείου Πάγου», το συμπέρασμα σε αυτά είναι πως «η αντιθεσμική πολιτική παρέμβαση της αντιπολίτευσης στη Δικαιοσύνη πλήττει ανεπανόρθωτα τη δημοκρατία».