Μεταξύ των προτάσεων που έχω ήδη καταθέσει για υλοποίηση την επόμενη τετραετία είναι να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης του επιτοκίου στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και η θέσπιση χαμηλότερων ορίων για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και η περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών

Ας μην ξεχνάμε τη μονιμοποίηση της μείωσης κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, που οδηγεί στη μείωση του μισθολογικού βάρους. Ας μην ξεχνάμε και την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, υπό όρους αύξησης του μέσου ετήσιου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόλησης

Ολοι συμφωνούμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και παθογένειες, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένες κινήσεις, με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα, πάντα στοχευμένα, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» σήμερα για την περαιτέρω ανάπτυξη στο συγκεκριμένο παραγωγικό δυναμικό κομμάτι της οικονομίας μας είναι η έλλειψη ρευστότητας. Η ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδοτικής τους ικανότητας μέσα από την ενεργοποίηση ακόμη περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων θα οδηγήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους, στη διεύρυνση της επένδυσής τους, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχοντας το προνόμιο να διατηρώ αδιάλειπτες σχέσεις με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, αλλά και ως βουλευτής που στηρίζει δυνατά το κυβερνητικό έργο, μίλησα έγκαιρα και με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών, των ανθρώπων που βρίσκονται στην «καρδιά» της ελληνικής οικονομίας.

Αλλωστε, από την αρχή της ενασχόλησής μου με την κεντρική πολιτική σκηνή, είχα θέσει ως προτεραιότητα την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών, για να εξετασθούν από το οικονομικό επιτελείο, εφόσον πληρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ηδη από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2023, είχα τοποθετηθεί πολύ έγκαιρα και θεσμικά στο θέμα αυτό, επισημαίνοντας την ανάγκη να θεσμοθετηθούν ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Και μου προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι η πρόταση αυτή έγινε πράξη, καθόσον ψηφίστηκαν ήδη και ισχύουν οι ρυθμίσεις αυτές, που μπορούν να δώσουν «ανάσα» σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες οι οποίοι επλήγησαν από τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις στη χώρα. Με την ενεργοποίηση των 120 δόσεων, φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να καταστούν φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες, απαλλαγμένες από ένα διαρκώς διογκούμενο χρέος - μόνιμο βραχνά στην οικονομική τους πορεία.

Εγιναν όμως κι άλλα αυτή την τετραετία. Ας μην ξεχνάμε την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, στην οποία η κυβέρνηση απάντησε άμεσα με επιδότηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου νοικοκυριών, αλλά και επιχειρήσεων. Ας μην ξεχνάμε τη μονιμοποίηση της μείωσης κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, που οδηγεί στη μείωση του μισθολογικού βάρους των επιχειρήσεων. Ας μην ξεχνάμε και την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, υπό όρους αύξησης του μέσου ετήσιου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κάτι που αποτέλεσε και δική μου πρόταση. Ως προς αυτό, μάλιστα, η κυβέρνηση, διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, δεσμεύτηκε ότι θα καταργηθεί σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος έως το τέλος της τετραετίας που ξεκινά.

Μεταξύ των προτάσεων που έχω ήδη καταθέσει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των επιχειρήσεων για υλοποίηση την επόμενη τετραετία είναι να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης του επιτοκίου στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και η θέσπιση χαμηλότερων ορίων για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και η περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών, με σκοπό να συμμετέχουν ακόμα περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Θεωρώ, επίσης, σημαντικό βήμα να εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις. Η Νέα Δημοκρατία προχώρησε ήδη σε μια αρκετά σημαντική μείωση 4,4 ποσοστιαίων μονάδων, ωστόσο η περαιτέρω μείωσή τους αποτελεί στόχο της κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκονται οι προτάσεις που κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και της θωράκισής τους σε αυτό το ασταθές οικονομικά διεθνές περιβάλλον. Βήμα βήμα, στο πλαίσιο της συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αλλά και με τη συνέχιση αυτού του περιβάλλοντος σταθερότητας που χτίστηκε στη χώρα μας την τελευταία τετραετία.

*Η Αννα Ευθυμίου είναι δικηγόρος και υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α΄ Θεσσαλονίκης.