Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας και η Αμερικανίδα ηθοποιός, Αντζελίνα Τζολί, συνιδρύτρια της πρωτοβουλίας για την Πρόληψη της Σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ζητούν να γίνουν περισσότερα για να καταπολεμηθεί ο βιασμός ως τακτική πολέμου.

Σε κοινό άρθρο γνώμης στην εφημερίδα «The Washington Post» ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει περισσότερο τις επιζήσασες σεξουαλικής βίας και να τιμωρεί τους δράστες που χρησιμοποιούν βιασμό ως όπλο πολέμου.

Ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γερμανία προτείνει ψήφισμα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας σε ζώνες συγκρούσεων και τον τερματισμό της ατιμωρησίας.

Οι Χάικο Μάας και Ατζελίνα Τζολί τονίζουν:

-Όταν πρόκειται για βιασμό σε συγκρούσεις, η ατιμωρησία παραμένει ο κανόνας.

-Η Γερμανία ζητά στοχευμένες κυρώσεις σε όσους διαπράττουν και καθοδηγούν τη βία.

-Είναι αναγκαία καλύτερη επιτήρηση για να είναι δυνατή «η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων για αυτά τα εγκλήματα» και καταγραφή περιπτώσεων, στις οποίες οι συγκρουόμενες πλευρές δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους.

-Πρέπει να αυξηθεί η υποστήριξη των θυμάτων σεξουαλικής βίας και να διασφαλιστεί ότι οι φωνές τους βρίσκονται στο επίκεντρο της απάντησής μας.

-Όλα τα θύματα αξίζουν πλήρη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, αποζημίωση και οικονομική υποστήριξη για να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Το 2014, ο γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας ξεκίνησε έρευνα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία. Αυτές οι δίκες οδήγησαν σε αυτό που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον βασανιστή γυναικών Γιαζίντι που εκδόθηκε ποτέ και τον χαρακτηρισμό των πράξεων ως γενοκτονία.

Η ατιμωρησία έχει καταστροφικές συνέπειες, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Ντένις Μακουέγκε, ο οποίος θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μιλά για τη νοσηλεία στην κλινική του, στο Κονγκό τρεις γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας που βιάστηκαν βάναυσα, μητέρα, κόρη και εγγονή, νηπιακής ηλικίας. Και οι δυο μας (αναφέρουν στο άρθρο τους Αντζελίνα Τζολί και Χάικο Μάας) συναντήσαμε επιζήσασες σε χώρες όπως το Ιράκ, τη Βοσνία και τη Σιέρα Λεόνε, οι οποίες μας παρότρυναν να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί η απουσία λογοδοσίας για τα εγκλήματα που συμβάλλει στα συνεχιζόμενα περιστατικά σεξουαλικής βίας.