Νόμος του κράτους είναι, μετά από μια «μαραθώνια» τριήμερη συνεδρίαση 47 ωρών της Ολομέλειας της Βουλής και μια πρωτοφανούς διάρκειας ψηφοφορία, το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Διακριτός ο ρόλος στη συναίνεση για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο νέος νόμος οδεύει ήδη προς το Εθνικό Τυπογραφείο, για να πάρει ΦΕΚ, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του.

  Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας«η ψήφισή του με 159 ψήφους-158 της Νέας Δημοκρατίας και μία του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά- θεωρείται κομβική για την επόμενη μέρα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας και την, έστω και καθυστερημένη, ένταξη της στη λίστα των χωρών που έχουν, από δεκαετιών, αποδεχθεί και επενδύσει και στον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, χωρίς απαραίτητα να αρνούνται την δημόσια φύση της, αντίθετα να την ενισχύουν περαιτέρω».

Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση των ψηφοφοριών κατ΄ άρθρο προκύπτει ότι από τα άρθρα 130 έως το 155 που αφορούν στην εγκατάσταση των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, το άρθρο 136, το άρθρο 144, το άρθρο 145, το άρθρο 148, το άρθρο 149, το άρθρο 150 και το άρθρο 153 συγκέντρωσαν από 165 θετικές ψήφους το καθένα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ψηφίστηκαν και από την Πλεύση Ελευθερίας, πλην της Νέας Δημοκρατίας και του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά.

 Τα άρθρα που αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο υπερψηφίστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους από περισσότερους βουλευτές, μερικά δε εξ αυτών (όπως εκείνα για την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, τις μεγάλες αλλαγές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) συγκέντρωσαν περισσότερες από 200 ψήφους ή ακόμη και 244 θετικές ψήφους σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών.

 Στιγμιότυπο που ξεχώρισε στη διαδικασία ήταν και η παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και δύο βουλευτών της «Πλεύσης Ελευθερίας», λίγο αφότου ξεκίνησε η ψηφοφορία. Επέμεναν να διαβάσουν άρθρο προς άρθρο τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου για να εκτιμήσουν αν θα δώσουν θετική ψήφο και σε κάποια εξ αυτών που αποτύπωναν πλευρές της λειτουργίας των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων, για τα οποία η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εκφραστεί θετικά στις ομιλίες της.

    Στο υπουργείο Παιδείας έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποιημένοι από την ψήφιση του νομοσχεδίου και τις ευρύτερες συναινέσεις που διαμορφώθηκαν σε πολλά άρθρα του και ετοιμάζονται πλέον να παρουσιάσουν σε σύντομο χρόνο τις αλλαγές που θα εισηγηθούν στην σχολική εκπαίδευση, με βασική στόχευση το Εθνικό Απολυτήριο και την διασύνδεσή του με τις πανελλαδικές εξετάσεις.