Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας για το πώς να φέρουν τις χώρες τους πιο κοντά, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι συζήτησε στην Τουρκία για τα τελικά βήματα για την ένταξη της Σουηδίαςστο ΝΑΤΟ τις ερχόμενες εβδομάδες.
Τη σημασία που έχει για τις Ηνωμένες Πολιτείες η στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα αναδεικνύει η συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Πρωθυπουργό λίγες ώρες πριν τη μετάβασή του στο Τελ Αβίβ, όπου μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, Λένας Αργύρη, πριν απά την συνάντηση ο κ. Μπλίνκεν, που αποφάσισε να σταματήσει και στην Ελλάδα, πριν μεταβεί στην Ιορδανία, για να δείξει έμπρακτα ποσό σημαντικός εταίρος είναι η Ελλάδα, επρόκειτο να εξηγήσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό τους λόγους για τους οποίους έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η πώληση των F-35 και να τον διαβεβαιώσει ότι η επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου είναι ζήτημα χρόνου.
Για τους Αμερικανούς το ιδανικό σενάριο είναι να προχωρήσει στα μέσα του μήνα η έγκριση της Σουηδίας από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και αμέσως μετά να ξεκλειδώσουν ταυτόχρονα τα αιτήματα για τα F-16 και τα F-35. Όμως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αν δεν συμβεί αυτό με υπαιτιότητα της Τουρκίας και πάλι, προτίθενται να προχωρήσουν με το ζήτημα των F-35, κάτι για το οποίο έχει πιέσει και το Κογκρέσο, το οποίο ούτως η άλλως θεωρεί ότι η διασύνδεση των δυο ζητημάτων ήταν μια λανθασμένη προσέγγιση. Πέρα από αυτό το θέμα, προφανώς ο αμερικανός ΥΠΕΞ ήθελε να συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό όλους τις τομείς τις διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία με δυο πολέμους σε εξέλιξη.
Σε σχέση με τις συναντήσεις που είχε στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Μπλίνκεν (πέρα από το ζήτημα της Γάζας για το οποίο υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων) προσπάθησε να πείσει τους κ. Φιντάν και Ερντογάν ότι η ένταξη της Σουηδίας (που έχει καθυστερήσει τόσους μήνες) πρέπει να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, για την ακρίβεια αμέσως μόλις ανοίξει η Εθνοσυνέλευση, για να μπορέσουν να ξεκλειδώσουν και τα F-16.
Προσπάθησε επίσης να τους εξηγήσει ότι αυτό που προτείνουν, δηλαδή πρώτα να εγκρίνει το Κογκρέσο την πώληση των F-16 και μετά να εγκρίνουν αυτοί την Σουηδία δεν είναι ρεαλιστικό ούτε είναι μια πρόταση που μπορεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να περάσει από το Κογκρέσο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν Τούρκοι δημοσιογράφοι επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές οι κ. Φιντάν και Ερντογάν διαφωνούν με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και επέμειναν στο αίτημα του ότι πρέπει πρώτα να περάσουν από το κογκρέσο τα F-16, κάτι που αν ισχύει δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τους Αμερικανούς.
Επίσης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμνετ ο κ. Μπλίνκεν έθεσε στον κ. Φιντάν το θέμα της παράκαμψης των κυρώσεων και του ελέγχου των εξαγωγών προς την Ρωσία, ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια προκαλεί μεγάλη ένταση στις σχέσεις των δυο χωρὠν.