Με τη φράση «ο Θεός σώζοι τη βασίλισσα» (God save the Queen) ολοκλήρωσε χθες, Παρασκευή 16 Ιουνίου, στο Κονέκτικατ, ομιλία του για την οπλοκατοχή και τον περιορισμό της ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Πιο συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Γουέστ Χάρτφορντ για να παρακολουθήσει την ομιλία του, εξήγησε ότι δεν μπορούσε να καθυστερήσει για να χαιρετήσει τους συμμετέχοντες, συμπληρώνοντας ότι θα πόζαρε για μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες. «Εντάξει; Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα, φίλε», είπε ο 80χρονος Μπάιντεν προτού στρέψει το βλέμμα του προς την έξοδο.

Λογικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ήθελε να πει «ο Θεός να σας ευλογεί όλους» (God bless you all) που είναι μία άλλη, παρόμοια με αυτήν που είπε τελικά, φράση και συνηθίζουν να τη λένε διαχρονικά οι πολιτικοί των Ηνωμένων Πολιτειών στο τέλος των ομιλιών τους. Πάντως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι ο πρόεδρος «απευθύνθηκε σε κάποιον από το πλήθος», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ακόμη όμως κι αν ο Μπάιντεν απευθυνόταν όντως σε κάποιον Βρετανό, θα ισοδυναμούσε με γκάφα το να χρησιμοποιήσει τη φράση «God save the Queen», δεδομένου ότι στον βρετανικό θρόνο βρίσκεται πλέον ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και όχι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ – στην κηδεία της οποίας είχε παραστεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου Μπάιντεν έγινε viral σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Για παράδειγμα, ο Λίο Τέρελ στο Fox News σχολίασε: «Ο Τζο Μπάιντεν τα έχει χάσει». Να σημειωθεί πως δεν είναι λίγοι οι Αμερικανοί που θεωρούν πως, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, ο Μπάιντεν δεν θα έπρεπε να διεκδικήσει μια δεύτερη προεδρική θητεία, αφού – σε περίπτωση που επανεκλεγεί – θα είναι 86 ετών στο τέλος αυτής.