Θέμα αυστηρής ετήσιας αξιολόγησης των Ελλήνων γιατρών, όπως ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς και αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε ο καθηγητής του Χάρβαρντ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Όθων Ηλιόπουλος στην προσπάθεια του να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη χθεσινή αποκάλυψη του Γιώργου Κατσίγιαννη στην «Απογευματινή», ότι σε πρόσφατη ομιλία του ζήτησε να πληρώνουν παραπάνω οι οδοντίατροι με το εκδικητικό σκεπτικό πως δεν είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ηλιόπουλος τα έκανε χειρότερα γιατί άθελα του όπως γράφει σήμερα ο καλός συνάδελφος: «μας άνοιξε τα μάτια και τα αυτιά να εντοπίσουμε και νέα αποκαλυπτική γκάφα στην ανάρτηση που έκανε για να ζητήσει συγνώμη απ’ τους οδοντιάτρους. Συγκεκριμένα στην ανάρτηση που έκανε στο fb για να δικαιολογήσει τα όσα είπε για τους οδοντιάτρους έδειξε πως ή δεν θυμόταν που μίλησε ή ψευδώς ισχυρίστηκε πως όλα αυτά τα είπε σε συνέντευξη του στην εκπομπή “Φωνή της Ελλάδας στην ΕΡΤ1”».

Έγραψε χαρακτηριστικά στην απάντηση του: “Από μία συνέντευξη μιας ώρας στην ¨Φωνή της Ελλάδας¨ στην ΕΡΤ1, όπου παρέθεσα συγκεκριμένες θέσεις για την δραστική βελτίωση του ΕΣΥ και στην οποία αυτοσαρκάστηκα πολλές φορές ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αθηνών άκουσε ότι κατηγόρησα συλλήβδην τους οδοντιάτρους ότι φοροδιαφεύγουν. Αναλύοντας την ανάγκη ψηφιοποίησης της υγείας είπα χαριτολογώντας ότι για κάποιους, γιατρούς οδοντιάτρους κλπ που φοροδιαφεύγουν το μέτρο αυτό δεν θα φανεί αρεστό. Καμία πρόθεση δεν είχα να αποδώσω φοροδιαφυγή σε μία ολόκληρη επαγγελματική κατηγορία, θα ήταν αδιανόητο. Αν αυτό κατάλαβαν οι ακροατές ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από όποια ομάδα ένοιωσε τέτοια πρόθεση και δηλώνω ευθαρσώς ότι τίποτα τέτοιο δεν εννοώ”.

«Ενημερώνουμε τον κ. Ηλιόπουλου πως στη συγκεκριμένη εκπομπή δεν μίλησε ποτέ για τους οδοντιάτρους. Οπότε ή δεν θυμάται ή ψεύδεται για να μην εκθέσει το κόμμα του, διότι όλα αυτά τα είπε σε συντρόφους του. Και προς επίρρωση της αλήθειας μας παραθέτουμε και τη σχετική αφίσα, η οποία αναφέρει: “Οι οργανώσεις μελών ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γερμανίας διοργανώνουν διαδικτυακή πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον Όθωνα Ηλιόπουλο. Τρίτη 20 Ιουνίου”.

Όμως σε αυτή τη συνέντευξη, όπου δεν μίλησε για τους οδοντιάτρους, ο κ. Ηλιόπουλος έριξε τη βόμβα, που αν δεν κάνω λάθος δεν υπάρχει στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πως πρέπει να αξιολογούνται οι γιατροί στα πρότυπα των εκπαιδευτικών.

Αυτούσιος ο διάλογος:

Δημοσιογράφος: Αξιολόγηση των γιατρών θα πρέπει να γίνεται στην Ελλάδα, όπως γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Ηλιόπουλος: Ναι, αξιολόγηση των γιατρών θα πρέπει να γίνεται στην Ελλάδα

Δημοσιογράφος: Από ποιους;

Ηλιόπουλος: Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και αξιολόγηση όλων θα πρέπει να γίνεται στην Ελλάδα

Δημοσιογράφος: Το θέμα αγαπητέ Όθωνα Ηλιόπουλε είναι ποιος θα αξιολογήσει τους αξιολογητές

Ηλιόπουλος: Ναι, υπάρχει αυτό το θέμα, αλλά ας πούμε ότι θα βρούμε έναν τρόπο να υπάρχει μια ομάδα αξιολογητών που θα είναι αποδεκτή από όλους. Για να γίνει η αξιολόγηση σωστή θα πρέπει να γίνουν και τα υπόλοιπα πράγματα που συμβαίνουν στο εξωτερικό. Θα πρέπει ο αξιολογούμενος να ξέρει ποιος είναι ο στόχος. Θα πρέπει ο αξιολογούμενος να ξέρει με ποια κριτήρια θα αξιολογηθεί. Σε ποιο χρονικό διάστημα θα λήξει αυτή η αξιολόγηση και επίσης θα πρέπει να έχει και τα μέσα για να επιτύχει τους στόχους αυτούς και κατά συνέπεια να αξιολογηθεί. Δεν μπορείς να παίρνεις έναν γιατρό, ο οποίος έχει να καλύψει, χωρίς νοσοκόμα, 60 αρρώστους στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και να του λες στο τέλος του χρόνου θα σε αξιολογήσω για το πόσες δημοσιεύσεις έκανες. Επίσης θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σε αντικειμενικά κριτήρια για metrics παροχής υγείας. Τι μετράμε; Μετράμε τους θανάτους; Μετράμε τις επανεισαγωγές; Μετράμε τον χρόνο νοσηλείας; Αυτά δεν είναι αδύνατα πράγματα. Απλώς θέλω να πω ότι μια αξιολόγηση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυστυχώς, όπως χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές μέχρι τώρα για να βάλουμε τα κομματικά μας στελέχη στα νοσοκομεία και να πετάξουμε κάποιον άλλον και να τον μεταθέσουμε

Δημοσιογράφος: Σωστά

Ηλιόπουλος: Ούτε επειδή εγώ σε συμπαθώ, εγώ σε αντιπαθώ

Δημοσιογράφος: Αρα κ. Ηλιόπουλε λέτε να μην εξελληνιστούν αυτά τα διεθνή κριτήρια, έτσι;

Να αξιολογηθεί η μονάδα, γιατί εδώ αξιολογείται όλο το κέντρο καρκίνου, δεν αξιολογείται μόνο ο κ. Ηλιόπουλος, αξιολογούμαστε όλοι σαν μονάδα λειτουργίας και ξέρετε ποιος την πληρώνει πρώτος, αν αυτή η μονάδα λειτουργίας δεν λειτουργεί καθόλου καλά; Ο διευθυντής της, διότι σου λένε δεν κάνεις τη δουλειά σου. Δεν τη πληρώνει ο τελευταίος γιατρός, δηλαδή εσύ φταις που είχαμε αυξημένους θανάτους. Η μονάδα αξιολογείται ως σύνολο λειτουργικών στοιχείων μεταξύ της.