Στη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους αναφέρεται η μεγάλη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε δημοσίευμα του περασμένου Σαββάτου με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλλει τον Δεκέμβριο άλλα 8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη η πρώην υποψήφια για χρεωκοπία Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους τα τελευταία χρόνια. Μόλις σε τρία χρόνια, από το 2020 έως το 2023, η Ελλάδα μείωσε κατά 45,1 ποσοστιαίες μονάδες το δείκτη χρέους της και σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από 209% το 2020 είχε πέσει στο 163,9% στο τέλος του 2023. Καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν έχει μειώσει τόσο γρήγορα τον δείκτη χρέους της.
Τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σχεδιάζει την πληρωμή 8 δισ. ευρώ στους πιστωτές της χώρας για δάνεια που έλαβε η Ελλάδα στο ξεκίνημα της κρίσης χρέους τον Μάιο του 2010. Κανονικά οι αποπληρωμές αυτές θα έπρεπε να γίνουν την περίοδο 2026-2028. Με την πρόωρη αποπληρωμή, ο υπουργός Οικονομικών θέλει να μειώσει περισσότερο το δημόσιο χρέος της χώρας, αναφέρει η Handelsblatt.
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκδοση του Fiscal Monitor την εβδομάδα που πέρασε, προβλέπει πτωτική πορεία για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 29,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 139,4% μέχρι το 2029. Οι αναλυτές στον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope είναι ακόμη πιό αισιόδοξοι. Προβλέπουν οτι το ποσοστό θα μειωθεί στο 132,8% έως το 2029. Με βάση την πρόβλεψη του οίκου Scope, η Ελλάδα θα παραδώσει τον καθόλου τιμητικό τίτλο της χώρας με το υψηλότερο ποσοστό δημοσίου χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιταλία το 2028.