Την ψυχραιμία του προεδρείου της Βουλής δοκίμασε το βράδυ της Τετάρτης η Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπενθυμίζοντας σε όλους τις τραγικές ημέρες που άπαντες, βουλευτές και προσωπικό, βίωσαν κατά την περίοδο που εκείνη ήταν πρόεδρος της Βουλής με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου

«Τώρα η Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση να συνεδριάζει η Βουλή όλη τη μέρα και δη στη μία τη νύχτα. Η Κωνσταντοπούλου που άνοιγε τις Επιτροπές στις δύο και δεν ξέραμε τι μας ξημέρωνε... Εντάξει, δεν είναι ζωή αυτή πλέον εδώ μέσα...» σχολίασε καυστικά δημοσιογράφος που είχε βιώσει από πρώτο χέρι τα όσα ακραία είχαν συμβεί κατά το παρελθόν. 

Η Ζωή που προκάλεσε πολιτική κρίση όταν υιοθέτησε πρόταση το 2015 της Χρυσής Αυγής, που έφτασε στα όριά της τη λειτουργία της Βουλής, που οδήγησε στην εξάντληση βουλευτές, υπαλλήλους και δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν ξεχάσει τα σπίτια τους λόγω των ολονύκτιων συνεδριάσεων, ξάφνου επιχειρεί να εμφανιστεί ως υπερασπίστρια των πάντων. 

Σε μία από τις παρεμβάσεις της την Τετάρτη το βράδυ κάλεσε το προεδρείο να ξεκαθαρίσει αν είναι στην πρόθεσή του να διεξαχθεί μεταμεσονύχτια η ψηφοφορία, επί του νομοσχεδίου, σε άδεια Βουλή. «Είναι βέβαιο ότι στις τρεις τα ξημερώματα, θα είναι πολύ λιγότεροι βουλευτές στην αίθουσα, από όσοι είναι αυτήν τη στιγμή», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, παραβλέποντας το γεγονός πως, ακόμα και οι εισηγητές των κομμάτων να είχαν μείνει, ήταν αρκετοί για να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία. «Και στη Διάσκεψη των Προέδρων και στην Ολομέλεια συμφωνήθηκε ότι η συζήτηση και επί της αρχής και επί των άρθρων είναι ενιαία και θα ολοκληρωθεί σε μια συνεδρίαση. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα πάμε ως τις τρεις η ώρα. Νομίζω και με τη δική σας προεδρία, πηγαίναμε τόσο αργά. Κάτι θυμάμαι και εγώ...» απάντησε αιχμηρά ο προεδρεύων Αθανάσιος Μπούρας και πρόσθεσε: «Η διαδικασία συνεχίζεται και όταν δεν υποβάλλεται αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, η ψηφοφορία γίνεται σύμφωνα με την αρχή της δεδηλωμένης και ψηφίζουν οι εισηγητές των κομμάτων. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθεί πάγια η Βουλή, χρόνια τώρα». 

«Επί προεδρίας μου δεν έγινε τέτοιο πράγμα, μόνον προεδρεύοντος άλλου, αφού κατέβηκα από την έδρα, γιατί διαφώνησα με την ψήφιση των μνημονίων», απάντησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και κάλεσε τον κ. Μπούρα να εξηγήσει για ποιον λόγο εφαρμόζεται μια τέτοια διαδικασία, «την ώρα που καίγεται όλη η χώρα». «Εμείς λέμε να εφαρμοστεί το σώφρον», επέμεινε η κυρία Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Εμείς καταγράφουμε την αντίθεσή μας και καταγράφουμε και την αντίθεσή μας ελλείψει απαρτίας». 

Το περιστατικό που επικαλέστηκε έχει να κάνει με την ψήφιση του μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ. Επειτα από 24 ώρες συνεδριάσεων, Επιτροπών και Ολομέλειας, ο κοινοβουλευτικός μαραθώνιος είχε φτάσει στο τέλος, αλλά εκείνη δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα. Οι περισσότεροι βουλευτές είχαν φύγει, η ώρα είχε πια φτάσει 11 παρά. Πολλοί, άλλωστε, είχαν ζητήσει να ψηφίσουν πριν από τη σειρά τους για να προλάβουν το αεροπλάνο τους. 

Ο Αλέξης Μητρόπουλος ρώτησε το Σώμα αν συμφωνεί να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και να επικυρωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το Σώμα δεν είχε αντίρρηση, αλλά είχε η κυρία Κωνσταντοπούλου η οποία αποφάσισε να κάτσει στα έδρανα των βουλευτών. Σηκώθηκε όρθια, πήρε τον λόγο και είπε ότι ο κανονισμός αναφέρει πως η επικύρωση της ψηφοφορίας πρέπει να γίνει σε νέα Ολομέλεια έπειτα από 24 ώρες και κυρίως όχι σε μια Ολομέλεια άδεια.

Η τοποθέτησή της προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων. «Είμαι από χθες στις 09:00 εδώ» είπε απελπισμένος ο κ. Μητρόπουλος, αλλά εκείνη επέμενε να γυρίσουν οι βουλευτές στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του. «Θα λήξω τη συνεδρίαση και ας παρανομήσω» είπε ο κ. Μητρόπουλος και το επεισόδιο έλαβε τέλος. 

Την περασμένη Τετάρτη η Ζωή δεν δίστασε λεπτό να χρησιμοποιήσει και το «βαρύ πένθος» για να εκβιάσει συναισθηματικά. Ακόμα και τη στιγμή της ψηφοφορίας αναζήτησε τρόπο προκειμένου να μπλοκάρει την ψηφοφορία επικαλούμενη αδυναμία να ψηφίσει. «Ενας ψηφίζει και εκφράζει όλους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ή ο ειδικός αγορητής» διευκρίνισε από το βήμα ο κ. Μπούρας βάζοντας τέλος στις όποιες ενστάσεις...