Με ολόκληρο τον πλανήτη να προσπαθεί να κατανοήσει και κυρίως να… μαντέψει τα επόμενα βήματα του Ντόναλντ Τραμπ και τις συνέπειες των πολιτικών κινήσεων και επιλογών του, αίσθηση έχουν προκαλέσει τα σχόλια του νέου προέδρου των ΗΠΑ για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και για τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Γράφει η Έρση Παπαδάκη
Όπως είναι γνωστό από την προηγούμενη θητεία του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είχε μια ξεχωριστή, αν μη τι άλλο, σχέση τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο όσο και με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη. Σχέση ασυνήθιστη για έναν Αμερικανό πρόεδρο, ιδιαίτερα μάλιστα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που η Ρωσία με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά απέναντι από τη Δύση, ενώ και ο Κιμ παραμένει ένας δικτάτορας που ασπάζεται τον παλαιού τύπου κομμουνισμό.
«Ήμουν πολύ φιλικός μαζί του. Του άρεσα και μου άρεσε!», είπε χαρακτηριστικά για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη ο Τραμπ, εκπλήσσοντας άπαντες. Η χειραψία τους το καλοκαίρι του 2018 και οι τρεις συναντήσεις τους στη συνέχεια είχαν εκπλήξει κατά τον ίδιο τρόπο όλους, όπως και το περιεχόμενο της συζήτησής τους για την αποπυρηνικοποίηση στην κορεατική χερσόνησο.
Ένα σχέδιο που ασφαλώς έμεινε τότε στα χαρτιά, με τις εντάσεις ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα να μην εκλείπουν από τότε έως σήμερα. Κατά τον ίδιο τρόπο, ουδέποτε έγιναν πράξη οι υποσχέσεις του Τραμπ για άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, με τον Τζο Μπάιντεν ως διάδοχό του στον Λευκό Οίκο να έχει μια εκ διαμέτρου αντίθετη στάση απέναντι στην Πιονγιάνγκ και τον ίδιο τον Κιμ – αν και ο τελευταίος ήταν εκείνος που απέρριψε τις προσκλήσεις του Αμερικανού προέδρου για διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα.
Νέες συνομιλίες;
Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και τη νίκη του Τραμπ, συνεργάτες του είχαν δηλώσει στο Reuters ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες του νέου προέδρου και του επιτελείου του είναι η επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών με τον Κιμ. Εξάλλου προεκλογικά ο Τραμπ είχε πει σε ομιλία του ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι στο εσωτερικό των ΗΠΑ είναι πιο επικίνδυνοι από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη και πως «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μαζί του».
Με τη σειρά του, ο Κιμ φέρεται να υποστήριξε την εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, εκτιμώντας προφανώς ότι μπορεί να έχει μια καλύτερη επαφή και σχέση με τους Αμερικανούς.
Εκ διαμέτρου αντίθετη, ωστόσο, είναι η κατάσταση αυτήν τη στιγμή με τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει να κρατά σε απόσταση Πούτιν και Τραμπ. Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου πως «ο Πούτιν θα καταστρέψει τη Ρωσία» εάν επιμείνει στον πόλεμο, ξάφνιασε όπως και τα καλά λόγια που είχε για τον Κιμ, αλλά ενδεχομένως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συνέχιση των εχθροπραξιών αποτελεί την πρώτη διάψευση των προεκλογικών του δεσμεύσεων. Διότι ο Τραμπ είχε πει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει στις πρώτες 24 ώρες της προεδρίας του, αλλά η προοπτική για να σιγήσουν τα όπλα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει παρασκηνιακά το τελευταίο διάστημα, φαντάζει ακόμα μακρινή.
«Δεν πηγαίνει καλά»
«Δεν μπορεί να είναι ενθουσιασμένος. Δεν πηγαίνει καλά. Η Ρωσία είναι μεγαλύτερη χώρα, έχει περισσότερους στρατιώτες να χάσει, αλλά αυτός δεν είναι τρόπος να διοικεί κάποιος μια χώρα», δήλωσε επίσης για τον Πούτιν ο Τραμπ.
Μάλιστα, δεν δίστασε να απειλήσει με νέες κυρώσεις τη Μόσχα εάν δεν τερματίσει τον πόλεμο, ωστόσο άφησε και ένα παράθυρο για άμεση επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο οποίος, από τη δική του πλευρά, δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά η σχέση τους στο ξεκίνημα της (νέας) θητείας του Τραμπ κάθε άλλο παρά ανέφελη φαντάζει.
«Τα πήγαινα καλά μαζί του. Ελπίζω να κάνει μια συμφωνία. Νομίζω ότι καταστρέφει αλλιώς τη Ρωσία», σχολίασε για μία ακόμη φορά με νόημα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς το Κρεμλίνο.