Παρουσία πολιτικού και πολιτιακού κόσμου αλλά και ξένων αντιπροσωπειών και ανθρώπων των μέσως ενημέρωσης γιόρτασε η πρεσβεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας την 94η εθνική της επέτειο.  Στην δεξίωση της πρεσβείας που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών μεταξύ άλλων περευρέθησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο βουλευτής Ilchan Achmet, ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο Αναπληρωτής Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ  Χρήστος Σασιάκος,  ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Έλληνες Μουφτήδες, ο πρώην Αρχηγός Στρατού  Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Φούγιας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της AHCC&D, Rashad Mabger, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

Στην ομιλία του ο πρέσβης  Δρ. Saad Alammar, τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία και η Ελλάδα έχουν διατηρήσει στενές σχέσεις μεταξύ τους ανά τα χρόνια και ότι η συγκρότηση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, επιβεβαιώνει τη στρατηγική φύση της φιλικής τους σχέσης. Ένας από τους τομείς όπου η Σαουδική Αραβία και η Ελλάδα έχουν ισχυρούς δεσμούς είναι ο πολιτισμός. Ο πρέσβης τόνισε ότι η πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Και οι δύο χώρες έχουν μια βαθιά και πλούσια κληρονομιά και δίνουν μεγάλη σημασία στην πολιτιστική προσέγγιση και τη διπλωματία. Βασικοί τομείς συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και το πιο σημαντικό, την πολιτιστική ανταλλαγή για την ενίσχυση της γνώσης και της κατανόησης των ανθρώπων της ιστορίας και της κληρονομιάς και των δύο χωρών.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του πρέσβη:

«Εξοχότατε,

Εκλεκτοί μας καλεσμένοι,

Καλησπέρα και σας ευχαριστούμε που ήρθατε. Είναι τιμή να γιορτάζουμε την Εθνική μας επέτειο. Κάθε χρόνο, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας γιορτάζει με περηφάνια και τιμή την Εθνική του Ημέρα. Αυτή η ημέρα σηματοδοτεί την ενοποίηση του Βασιλείου το 1932 από τον βασιλιά Abdulaziz bin Abdularhaman Al-Saud με το όνομα «Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας». Αυτή η ιστορική μέρα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας. Από τότε, και τα τελευταία 94 χρόνια, η Σαουδική Αραβία έχει υποβληθεί σε σειρά μεταρρυθμίσεων.
Το πιο πρόσφατο και πιο φιλόδοξο από την ίδρυση της χώρας είναι «το Σαουδικό Όραμα 2030». Αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο ξεκίνησε το 2016 με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές μεταρρυθμίσεις και με αξιοσημείωτα επιτεύγματα. Επισκεπτόμενοι τη Σαουδική Αραβία σήμερα, κάτι που ενθαρρύνω όλους να το κάνουν, θα δείτε τεράστιες αλλαγές προς το καλύτερο σε όλες τις πτυχές της ζωής και σε ολόκληρη τη χώρα.

Κυρίες και κύριοι,

Από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας, οι δύο χώρες διατήρησαν στενές και φιλικές σχέσεις. Οι πολυδιάστατες σχέσεις που δεσμεύουν σήμερα τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα αποτελούν συνέχεια αιώνων αλληλεπιδράσεων και δεκαετιών φιλικών διπλωματικών δεσμών.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η σχέση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας είναι ισχυρότερη από ποτέ σε όλους τους τομείς, από την πολιτική και την άμυνα, μέχρι τον οικονομικό και τον πολιτισμό. 
Στην πραγματικότητα, η συγκρότηση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας, υπό την Προεδρία της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, διάδοχο και πρωθυπουργό, και από τον εξοχότατο Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει τη στρατηγική φύση της η σχέση μας.

Αγαπητοί μας καλεσμένοι,

Ένας από τους τομείς όπου η Σαουδική Αραβία και η Ελλάδα έχουν ισχυρούς δεσμούς είναι ο πολιτισμός.
Η πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Και οι δύο χώρες έχουν μια βαθιά και πλούσια κληρονομιά και δίνουν μεγάλη σημασία στην πολιτιστική προσέγγιση και τη διπλωματία. Βασικοί τομείς συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και το πιο σημαντικό, την πολιτιστική ανταλλαγή για την ενίσχυση της γνώσης και της κατανόησης των ανθρώπων της ιστορίας και της κληρονομιάς και των δύο χωρών.
Το 2019 πραγματοποιήθηκε εδώ στην Αθήνα η Έκθεση «Roads of Arabia». Επί τρεις μήνες, εκτέθηκαν περισσότερα από 400 αντικείμενα από διάφορες περιοχές της Σαουδικής Αραβίας που προβάλλουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Μια ακόμη σημαντική πολιτιστική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα. Η Σαουδική Πολιτιστική Εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στο Ζάππειο Αίθουσα.

Η Σαουδική Πολιτιστική Εβδομάδα παρουσιάζει την πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας, τονίζοντας τις κοινές αξίες μεταξύ των δύο εθνών. Είναι μια βιτρίνα της κληρονομιάς και του πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας, από εικαστικούς καλλιτέχνες μέχρι ζωντανές παραστάσεις και εμπειρία φαγητού. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν και να καλέσουν φίλους και γείτονες. Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά που ήσασταν μαζί μας σε αυτή τη γιορτή και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους συναδέλφους μου στην Πρεσβεία που εργάστηκαν σκληρά για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο βουλευτής Ilchan Achmet, ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο Αναπληρωτής Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Αντιπρόεδρος Αδ. Χρήστος Σασιάκος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Έλληνες Μουφτήδες,
Ο πρώην Αρχηγός του HNDGS, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Φούγιας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της AHCC&D, Rashad Mabger, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών και Ανάπτυξης.