Όταν ο Σωκράτης Φάμελλος μιλά για «ενωτική προοδευτική απάντηση», δεν ξέρεις αν πρέπει να τον πάρεις στα σοβαρά ή να τον αντιμετωπίσεις ως σχολιαστή του… δικού του εσωκομματικού χάους. Γιατί το να εμφανίζεται ως εκφραστής της ενότητας ένας πρόεδρος που προσπαθεί ακόμη να συγκολλήσει τα κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μοιάζει περισσότερο με πολιτική αυτοσαρκαστική performance παρά με στρατηγική πειθούς. Η αντιπολίτευση που αποδομείται από τις ίδιες της τις τάσεις, ξαφνικά φιλοδοξεί να «διεκδικήσει την κυβέρνηση» - αρκεί, φυσικά, να συμφωνήσουν πρώτα μεταξύ τους για το τι ακριβώς είναι, τι πρεσβεύουν και ποιος κάνει κουμάντο.
Το επιχείρημα ότι «τα πράγματα δεν πάνε άλλο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη» έχει καταντήσει το πιο τεμπέλικο κλισέ της Κουμουνδούρου. Κι όταν συνοδεύεται από κατηγορίες περί «γαλάζιων ακρίδων», το μόνο που αποκαλύπτει είναι ότι ο Φάμελλος δεν έχει να αντιπροτείνει ούτε σοβαρό σχέδιο ούτε στοιχειώδη αυτοκριτική. Η κυβέρνηση προχωρά με σταθερότητα και συνέπεια, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει ακόμη τον ιδεολογικό του χάρτη, με διαγραφές, αποχωρήσεις και «παραγοντισμούς» να θυμίζουν περισσότερο αποσυναρμολόγηση παρά προοδευτική πρόταση εξουσίας.
Και βέβαια, το περίφημο «ενωτικό ψηφοδέλτιο» που «θα διεκδικήσει την κυβέρνηση» θα είχε μεγαλύτερη αξιοπιστία αν δεν προερχόταν από έναν πολιτικό χώρο που δυσκολεύεται να συμφωνήσει ακόμη και στα στοιχειώδη: ποια γραμμή ακολουθεί, ποιος έχει το πάνω χέρι και πώς θα πείσει ξανά μια κοινωνία που τον άφησε πίσω. Γιατί όσο και να προσπαθεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για έλλειψη εμπιστοσύνης, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που ψάχνει εναγωνίως λίγη από αυτή - πρώτα μέσα στους δικούς του κόλπους.
Το φινάλε, με τη φράση «Δεν θέλουμε να κάνουμε καλύτερη την αντιπολίτευση. Θέλουμε να κάνουμε καλύτερη κυβέρνηση», θα ήταν σχεδόν συγκινητικό αν δεν ήταν πολιτικά κενό. Για να διεκδικήσεις την κυβέρνηση, οφείλεις πρώτα να μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση, και κυρίως να μπορείς να κάνεις ενότητα - όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Κι αυτό, για τον Φάμελλο, παραμένει μια εξίσωση πολύ πιο δύσκολη από την… ευκολία των βιντεάκια στο διαδίκτυο.