Μετά από συνάντηση που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη, η Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι αν και ο νέος πρόεδρος του κόμματος της πρότεινε να αναλάβει κάποια θέση στον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας η ίδια δεν δέχτηκε. «Του είπα ότι στην παρούσα φάση της ζωής μου δεν έχω τη δυνατότητα να αναλάβω οποιαδήποτε θέση διότι μετά από πρώτη γραμμή αντιπολίτευσης για δύο χρόνια και διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις δεν έχω αυτή τη στιγμή την ενέργεια. Είναι αμιγώς προσωπική απόφαση», είπε η μέχρι πρότινος υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διευκρίνισε επιπλέον ότι δεν θα συνεχίσει να είναι τομεάρχης Οικονομικών, αποδίδοντας την απόφασή της αυτή σε προσωπικούς λόγους. Ωστόσο είναι κάπως περίεργο να διεκδικείς την ηγεσία ενός κόμματος, να διαλαλείς ότι έχεις τη δύναμη και την πυγμή να προβείς στην επίπονη και επώδυνη διαδικασία της ανασυγκρότησης, ώστε το κόμμα να μπει και πάλι σε τροχιά εξουσίας, και ξαφνικά επειδή έχασες, να αισθάνεσαι κουρασμένη.

Δεν θέλει ούτε φωτογραφίες

Υπό συνθήκες καθημερινότητας, οι δηλώσεις Φίλη σε βάρος του προέδρου θα σήμαιναν ακόμη και διαγραφή, όμως ο Κασσελάκης επιλέγει τη σιωπή (προς ώρας) για να μη χρεωθεί την όποια πρωτοβουλία εσωστρέφειας, αλλά κυρίως επιλέγει να μη διαταράξει το θετικό momentum και να μη στερήσει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να ανακάμψει δημοσκοπικά, με τις πρώτες μετρήσεις από την εκλογή ηγεσίας να αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Πάντως, τα πρώτα ευρήματα δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το ποσοστό των εκλογών του Ιουνίου, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι ο Κασσελάκης δεν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη σε εκλογές. Μάλλον για το λόγο αυτόν η πλευρά Αχτσιόγλου επέλεξε να μην έχει καμία σχέση με το νέο υπό διαμόρφωση κομματικό σκηνικό, τουλάχιστον έως το πρώτο δυνατό κρας τεστ των ευρωεκλογών – η ίδια η κ. Αχτσιόγλου, άλλωστε, αρνήθηκε μέχρι και την εθιμοτυπική φωτογραφία από τη συνάντησή της με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισκέπτης πρόεδρος

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης δεν θα έχει γραφείο στη Βουλή, καθώς δεν έχει εκλεγεί βουλευτής. Μάλιστα, για να μπορέσει να πάει στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και με τον Σωκράτη Φάμελλο, έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να αιτηθεί ειδικής άδειας, την οποία λαμβάνουν όλοι οι επισκέπτες και λοιποί τουρίστες της Βουλής. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, προβλέπεται να παραχωρείται ένα γραφείο στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στον Σωκράτη Φάμελλο, και ένα δεύτερο στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς είναι πρώην πρωθυπουργός. Για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπεται γραφείο όσο είναι εξωκοινοβουλευτικός, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παραιτηθούν βουλευτές Επικρατείας για να μπορέσει να ορκιστεί ο ίδιος βουλευτής.

Θεσμικό ατόπημα

Διαβάζω ανάρτηση του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, του Στέφανου Κασσελάκη, με την οποία δηλώνει ότι ο Σωκράτης Φάμελλος «παραμένει πρόεδρος της ΚΟ». Καλό θα ήταν να του εξηγήσει κάποιος ότι ο πρόεδρος του κόμματος ούτε δεν διορίζει και ούτε παύει τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δικαίωμά του είναι απλώς προτείνει, και μάλιστα μη δεσμευτικά, το πρόσωπο που ο ίδιος επιθυμεί. Στη συνέχεια η εκλογή του προέδρου της ΚΟ γίνεται από τα μέλη της, δηλαδή τους βουλευτές, και αποτελεί interna corporis της Βουλής, στην οποία, ως γνωστόν, ο Στέφανος Κασσελακης δεν θα συμμετέχει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πάντως, ο κ. Φάμελλος, ως έμπειρος κοινοβουλευτικός, έσπευσε να διορθώσει το ατόπημα του άπειρου Στέφανου, λέγοντας πως τον τιμά η πρόταση, η οποία ούτως ή άλλως θα τεθεί στα μέλη της ΚΟ προς έγκριση.