Η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το τοπικό γραφείο ΙΤΑ (Italian Trade Agency), το Εθνικό Επιμελητήριο Ιταλικής Μόδας (Camera Nazionale della Moda Italiana) και την Σχολή Polimoda, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων προκειμένου να τιμήσει, στην Αθήνα, την Ημέρα του Made in Italy, που προάγει και τιμά σε όλες τις εκφάνσεις της, την ιταλική δημιουργικότητα στο πλαίσιο της επιχειρηματικής διπλωματίας. Στην Αθήνα, η Πρεσβεία επέλεξε να εξιστορήσει στο Ελληνικό κοινό- μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες αφιερωμένες στη μόδα και, συγκεκριμένα, στη δουλειά νέων Ιταλών δημιουργών, και εν δυνάμει πρωταγωνιστών- την αριστεία του Made in Italy. Στις 18 Απριλίου, με σκηνικό την υπέροχη κατοικία του Ιταλού Πρέσβη, ο designer Domenico Orefice, απόφοιτος της Polimoda και ήδη παρών στον προγραμματισμό της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνο, θα παρουσιάσει σε ένα επιλεγμένο κοινό ανθρώπων του χώρου και δημοσιογράφους, τη συλλογή του A1 R1 25.

Η συλλογή του Domenico Orefice είναι a-gender, την οραματίστηκε και την σχεδίασε για να ανταπεξέλθει σε όλες τις εποχικότητες και με αυτόν τον τρόπο να προσαρμόζεται σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες, σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη μας. Στην A1 R1 25 η καινοτομία, το tailoring και η βιοτεχνική δεξιότητα αναμειγνύονται. Για την επιλογή των υλικών, ο Domenico επέλεξε να βασιστεί στην ιταλική εταιρεία Gruppo Cinque, χρησιμοποιώντας ένα κράμα από βαμβάκι, nylon και υφασμάτων με διαφορετικό βάρος, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην δημιουργία μια ποικιλόμορφης συλλογής. Για την πραγματοποίηση της επίδειξης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συνεισφορά της, την εταιρεία υποδημάτων Μarsèll.Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται και δυο ημερίδες αφιερωμένες σε νέους με ενδιαφέρον για τον κόσμο της ιταλικής μόδας και design. Ο Διευθυντής της Polimoda, Massimiliano Giornetti, και η International New Talent and Brands Ambassador του Εθνικού Επιμελητηρίου Ιταλικής Μόδας, Sara Sozzani Maino, συναντώνται στις 19 Απριλίου με τους σπουδαστές της PANSiK fashion school, μιας από τις γνωστότερες Σχολές μόδας της Ελληνικής πρωτεύουσας, για ένα μάθημα εστιασμένο στην έννοια του Made in Italy και στον τρόπο που λειτουργεί στον κόσμο του fashion. Το σεμινάριο προσφέρει επίσης μια ευκαιρία για συζήτηση και ανάλυση των διαφορετικών επαγγελματικών προφίλ του χώρου, στην Ιταλία.Την ίδια ημέρα, με τη συμμετοχή της Ιταλικής Κρατικής Σχολής Αθηνών και άλλων εγχώριων και αλλοδαπών Ιδρυμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με μαθητές που επιθυμούν επαγγελματική σταδιοδρομία στο χώρο της Μόδας, και θέλουν να ανακαλύψουν τα εκπαιδευτικά μονοπάτια που μπορούν να ακολουθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Paolo Cuculi, Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα, δήλωσε:

«Επ’ ευκαιρία της πρώτης Ημέρας του Made in Italy στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να διηγηθούμε στιγμές ιταλικής αριστείας και τεχνογνωσίας μέσα από σειρά πρωτοβουλιών αφιερωμένων στη Μόδα, και κυρίως, στη νέα γενιά Ιταλών σχεδιαστών. Η Ιταλική μόδα ανέκαθεν υπήρξε συνώνυμο του στυλ και της δημιουργικότητας χαρακτηριστικά για τα οποία όλος ο κόσμος θαυμάζει την Ιταλία. Σε συνέχεια των εγκαινίων του “Fashion Panorama – The Italian New Wave”, την έκθεση που επιμελήθηκε η Vogue Italia σε παραγωγή του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας, είμαστε ευτυχείς που φιλοξενούμε τον σχεδιαστή Domenico Orefice που παρουσιάζει στην Αθήνα τη συλλογή του A1 R1 25, και που διηγούμαστε το Made in Italy στους σπουδαστές που συμμετέχουν στις ημερίδες με τον Διευθυντή της Polimoda Massimiliano Giornetti, και την International New Talent and Brands Ambassador του Εθνικού Επιμελητηρίου Ιταλικής Μόδας, Sara Sozzani Maino».


Ο Carlo Capasa, Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηρίου Ιταλικής Μόδας δήλωσε:

«Είμαστε ευτυχείς που ως Εθνικό Επιμελητήριο Ιταλικής Μόδας συμμετέχουμε στην πρώτη ημέρα του Made in Italy που τιμά την ιταλική ποιότητα και δημιουργικότητα. Είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για το μέλλον, που είναι ο χρόνος της μόδας. Το πετυχαίνουμε μέσα από δυο προγραμματισμένες συναντήσεις αφιερωμένες στις νέες γενιές που αντιπροσωπεύουν το μέλλον του Made in Italy» .

Ο Massimiliano Giornetti, Διευθυντής της Polimoda υπογράμμισε:

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για Made in Italy χωρίς να αναφερθούμε στην εξέλιξη της Ιταλικής μόδας μέσα από την ιστορία. Η μόδα αποτελεί αυθεντική έκφραση βαθιά ριζωμένη στον ιταλικό πολιτισμό, που επηρέασε- όχι μόνον τη ζώνη της Μεσογείου- αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Η εξέλιξή της καθοδηγήθηκε από την αναζήτηση μιας δημοκρατικής λειτουργικότητας, της όποιας το ready-to-wear αποτελεί την ύψιστη έκφραση, και την επίγνωση πως η μόδα είναι μύχια μορφή τέχνης άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κοινωνικές αλλαγές. Η ουσία της επιτυχίας της Ιταλικής μόδας έγκειται στην ικανότητά της να συνταιριάζει μορφή και λειτουργικότητα, σε τέλεια αρμονία με το ανθρώπινο σώμα. Αυτές οι αξίες βρίσκονται στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής αποστολής μας στην Polimoda. Από το 1986 είμαστε στρατευμένοι στην εκπαίδευση των δημιουργικών μυαλών του μέλλοντος, αντλώντας από την πλούσια κληρονομιά της Ιταλίας».

Εθνικό Επιμελητήριο Ιταλικής Μόδας: 

Το Εθνικό Επιμελητήριο Ιταλικής Μόδας (CNMI) είναι μια ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1958 προκειμένου να εκπροσωπήσει, να προωθήσει και να στηρίξει τις αξίες και την ανάπτυξη της Ιταλικής μόδας στον κόσμο. Η ένωση εκπροσωπεί σήμερα περί τα 220 ιταλικά brands.Ανάμεσα στα μέλη της η CNMI απαριθμεί κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της Ιταλικής Μόδας, όπως τους Armani, Bottega Veneta, Dolce & Gabbana, Emilio Pucci, Etro, Fendi, Ferragamo, Gucci, Max Mara, Missoni, Moncler, OTB, Prada, Roberto Cavalli, Trussardi, Valentino, Versace και ZEGNA.

Τα μέλη της απολαμβάνουν πλήθος υπηρεσιών, πέραν της δυνατότητας να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις και τις δράσεις της Ένωσης. Αποστολή της CNMI είναι η στήριξη ολόκληρης της Βιομηχανίας της Ιταλικής Μόδας στον κόσμο, μέσα από επαφές σε θεσμικό επίπεδο και επικοινωνώντας τις αξίες και τις δράσεις της. Μια από τις σημαντικότερες, ανάμεσα στις πολυάριθμές πρωτοβουλίες της, είναι η διοργάνωση της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνο. Η επιχειρησιακή στρατηγική και ανάπτυξη της CNMI βασίζονται στους παρακάτω τέσσερεις πυλώνες: Βιωσιμότητα, Εκπαίδευση και Νέοι Σχεδιαστές, Ψηφιοποίηση και Διεθνοποίηση.

Polimoda

H Polimoda είναι αναγνωρισμένη ως μια από τις καλύτερες Σχολές Μόδας στον κόσμο χάρη στην ανεξάρτητη προσέγγισή της και το καινοτόμο όραμά της στο χώρο της fashion education που εφαρμόζονται στους τομείς του επιχειρείν και του design. Προσφέρει προπτυχιακά και master για την κατάρτιση αυτών που θα γίνουν οι πιο περιζήτητοι επαγγελματίες του τομέα, ενσωματώνοντας την τεχνογνωσία του made in Italy με μια κοσμοπολίτικη αντίληψη. Συνεργασίες με κύρος και διδάσκοντες προερχόμενοι από τη βιομηχανία της Μόδας εγγυώνται μια πάντα ενημερωμένη εκπαίδευση βασισμένη στην εμπειρία. Με το 70% των σπουδαστών να προέρχονται από όλον τον κόσμο, η Polimoda αποτελεί μια διεθνή πολιτισμική δύναμη στην καρδιά της Φλωρεντίας. www.polimoda.com