Το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία εισβολή στην καρδιά του θύλακα της Γάζας, μια κίνηση που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα των Ισραηλινών να δώσουν τέλος στον κύκλο αίματος που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023 όταν ένοπλοι τρομοκράτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σφαγίασαν αθώους πολίτες που συμμετείχαν σε μουσικό φεστιβάλ.

Η εισβολή και οι στόχοι

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο CNN πως η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει στα περίχωρα της Γάζας, με φάσεις «σταδιακής και προσεκτικής προέλασης». Στόχος: η κατάληψη της πόλης, που θεωρείται ένα από τα τελευταία ισχυρά προπύργια της Χαμάς. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ έγραψε σε ανάρτησή του: «Η Γάζα καίγεται. Χτυπάμε τις τρομοκρατικές υποδομές, εργαζόμαστε για την απελευθέρωση των ομήρων και την ήττα της Χαμάς».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται με βίαιη εκτόπιση, ενώ μόνο ένα μέρος τους έχει καταφέρει να φύγει προς το Νότο.

Η εισβολή ξεκίνησε με νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών. «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα», δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι, τονίζοντας πως τουλάχιστον 10 κτήρια του ΟΗΕ, ανάμεσά τους σχολεία και κλινικές, έχουν βομβαρδιστεί τις τελευταίες μέρες.

Οι όμηροι στο επίκεντρο

Η μοίρα των ομήρων παραμένει ο πιο σκοτεινός γρίφος. Υπολογίζεται πως 48 άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, εκ των οποίων περίπου 20 είναι ζωντανοί. Οι οικογένειές τους, απελπισμένες, διαμαρτυρήθηκαν έξω από την κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, καταγγέλλοντας ότι «οι δικοί μας βομβαρδίζονται από τους δικούς μας».

Ο απόστρατος συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Σέντρικ Λέιτον, προειδοποίησε πως «θα είναι θαύμα αν οι όμηροι επιβιώσουν».

Διεθνείς πιέσεις και πολιτικά παιχνίδια

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ζητώντας η επιχείρηση «να κινηθεί γρήγορα». Συναντήθηκε με τις οικογένειες των ομήρων και χαρακτήρισε τις ιστορίες τους «αδιανόητες και σπαρακτικές».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη, με ανάρτησή του προειδοποίησε τη Χαμάς πως «όλα τα στοιχήματα τελείωσαν» αν χρησιμοποιεί τους ομήρους ως ανθρώπινες ασπίδες, αποκαλώντας την κατάσταση «ανθρωπιστική φρίκη».

Οι εικόνες από τη Γάζα κάνουν τον γύρο του κόσμου. Οι δρόμοι της πόλης είναι πια σωροί ερειπίων, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, οι οικογένειες των ομήρων ζουν με τον τρόμο ότι ίσως να μην ξαναδούν ποτέ τους δικούς τους.

Η Γάζα καίγεται. Και η διεθνής κοινότητα, για άλλη μια φορά, παρακολουθεί ανήμπορη.

**Με πληροφορίες από CNN