Υπάρχουν οικονομικές ειδήσεις που δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια. Αρκούν οι αριθμοί.
Η Ελλάδα σχεδιάζει μέσα στο 2026 νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους περίπου 13 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να μειώσει ακόμη περισσότερο το βάρος του χρέους και να βρεθεί, ως προς τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, κάτω από την Ιταλία.
Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη κίνηση. Τον Ιούνιο η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα 6,94 δισ. ευρώ από δάνεια του πρώτου μνημονίου. Τα συγκεκριμένα δάνεια θα εξοφλούνταν κανονικά από το 2029 και μετά.
Και το σημαντικότερο είναι η εικόνα συνολικά. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στο 136,8% του ΑΕΠ το 2026, από 146,1% το 2025. Την ίδια στιγμή, τα ταμειακά διαθέσιμα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ.
Εδώ βρίσκεται και η πιο αποκαλυπτική σύγκριση με το περίφημο «μαξιλάρι» του Αλέξη Τσίπρα.
Το 2018 παρουσιάστηκε ως μεγάλη οικονομική επιτυχία. Όμως το απόθεμα δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα από τη βαριά φορολογική επιβάρυνση της περιόδου και από τη χρηματοδότηση του ESM. Μόνο η τελευταία εκταμίευση του ESM ήταν 15 δισ. ευρώ και περίπου 9,5 δισ. κατευθύνθηκαν απευθείας στο ταμειακό απόθεμα. Έτσι δημιουργήθηκε το περίφημο απόθεμα των περίπου 24 δισ. ευρώ. Δεν ήταν λοιπόν ένας θησαυρός που βρέθηκε ξαφνικά στα κρατικά ταμεία. Ήταν αποτέλεσμα φόρων και δανειακής χρηματοδότησης.
Η σύγκριση με το σήμερα είναι αποκαλυπτική. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον πάνω από 30 δισ. ευρώ σε ταμειακά διαθέσιμα και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τη δημοσιονομική της δυνατότητα για να μειώνει πρόωρα το χρέος. Και δεν το κάνει μία φορά. Το κάνει συστηματικά.
Το 2022 εξοφλήθηκαν πρόωρα τα υπόλοιπα δάνεια του ΔΝΤ, περίπου 1,86 δισ. ευρώ, δύο χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ενώ προπληρώθηκαν και 2,65 δισ. ευρώ προς τους πιστωτές του πρώτου προγράμματος.
Ακολούθησαν νέες κινήσεις. Το 2024 προγραμματίστηκε πρόωρη αποπληρωμή 7,935 δισ. ευρώ και το 2025 ακόμη 5,29 δισ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2026 εγκρίθηκε νέα πρόωρη αποπληρωμή 6,94 δισ. ευρώ, με δάνεια που κανονικά θα έληγαν από το 2029 και μετά.
Αυτό είναι που δυσκολεύει την αντιπολιτευτική αφήγηση της καταστροφής. Μπορεί η αντιπολίτευση να βλέπει παντού αδιέξοδα. Μπορεί να επιμένει ότι η οικονομία κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Οι αριθμοί όμως λένε κάτι διαφορετικό. Χρέος χαμηλότερο. Πρόωρες αποπληρωμές. Υψηλά ταμειακά διαθέσιμα. Δημοσιονομικά περιθώρια.
Η Ελλάδα δεν ξεχρεώνει επειδή το είπε κάποιος σε ένα πολιτικό βήμα. Ξεχρεώνει επειδή παράγει τα αποτελέσματα που επιτρέπουν να το κάνει.
Και αυτό δεν αφορά μόνο τη σημερινή κυβέρνηση. Αφορά κυρίως εκείνους που θα έρθουν μετά από εμάς. Γιατί κάθε δισεκατομμύριο που φεύγει από το χρέος είναι ένα βάρος λιγότερο στις πλάτες των επόμενων γενεών.
Η Ελλάδα πέρασε από την εποχή που ζητούσε χρόνο και δανεικά στην εποχή που επιστρέφει νωρίτερα τα δανεικά της.
Αυτή είναι η πραγματική αλλαγή. Στους αριθμούς. Στα ταμεία. Στο ίδιο το χρέος.
Το είπε. Το έκανε. Και συνεχίζει.