Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τις καλές επιδόσεις του 2022 και το 2023 με όρους οργανικής κερδοφορίας αλλά προφανώς το τρέχον έτος πρέπει να αφαιρέσουμε όλα τα έκτακτα έσοδα που καταγράφησαν. Από τα 14,5 δισ. ευρώ συνολική χρηματιστηριακή αξία σε διάστημα 12 μηνών θα προσθέσουν περίπου άλλα 4 δισ. ευρώ στις κεφαλαιοποιήσεις τους, δηλαδή θα φθάσουν 17,5 με 18 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι τράπεζες με τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου είναι αρχικά η Alpha Bank και κατόπιν η Πειραιώς.

Νέα εποχή με το διοξείδιο του άνθρακα

Οι πρώτες κατ’ αρχήν συμφωνίες για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στη σχεδιαζόμενη υπόγεια αποθήκη σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου (που διαχειρίζεται η Energean) έχουν ήδη υπογραφεί, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, με επιχειρήσεις από τους κλάδους της τσιμεντοβιομηχανίας και των διυλιστηρίων. Καθώς ωριμάζει η τεχνολογία για δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, που, λόγω της φύσης της παραγωγικής τους διαδικασίας, εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, πέρα από τις επενδύσεις για μείωση των εκπομπών, στρέφονται και στη λύση της αποθήκευσης, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος που συνεπάγεται η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

Πολύ σκεπτικός

Ευρωπαίος παράγων, όταν ρωτήθηκε στους Δελφούς (σε πηγαδάκι πολιτικών και δημοσιογράφων) αν προβληματίζεται από την προοπτική επανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, μόνος του ή μέσω συνεργασιών, εμφανίστηκε πολύ σκεπτικός.

Προβληματισμός

Πρόταση εξαγοράς από συμβουλευτική εταιρεία δέχθηκε μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών ταχυμεταφορών. Φυσικά, ο αγοραστής δεν ήταν η ίδια η συμβουλευτική και η άρνησή της να κατονομάσει τον άμεσα ενδιαφερόμενο έβαλε σε μεγάλες υποψίες τους μετόχους της εταιρείας.

Θετικό κλίμα

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τράπεζες και ο ευρύτερος καταναλωτικός τομέας για τους ανθρώπους της UBS, οι οποίοι πέρασαν τρεις ημέρες συναντώντας επιχειρήσεις στην Αθήνα (Alpha Βank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Jumbo, κ.λπ.) Στην Ελλάδα, η διψήφια αύξηση των εταιρικών δανείων, τα ακόμη χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και οι πληρωμές σε μερίσματα από τα κέρδη του 2023 δείχνουν ότι το κλίμα είναι σαφώς θετικό για τις τράπεζες.

Θέλει παρεμβάσεις

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο περίμεναν πώς και πώς πολλοί νέοι άνθρωποι, θέλει και άλλες παρεμβάσεις. Από το σύνολο των 20.000 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, επιλέξιμες, ήτοι αυτές που οι υποψήφιοι πληρούν τα κριτήρια, είναι περίπου 65%, δηλαδή περί τις 13.500. Το μεγάλο πρόβλημα έχει σχέση με τη μη χορήγηση δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα.