Άνοδο στην αγορά δεύτερης κατοικίας για πολλούς ξένους, καθώς οι τιμές παραμένουν χαμηλότερες από αυτές αντίστοιχων ευρωπαϊκών προορισμών, διαβλέπει η έκθεση της εταιρείας real estate Engel & Völkers.

Σε απόλυτα ανοδική πορεία βρίσκεται η αγορά της δεύτερης κατοικίας με αγοραστές ξένους στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Βοηθητικός παράγοντας είναι η αύξηση του τουρισμού, καθώς και οι τιμές που παραμένουν χαμηλότερες από αυτές αντίστοιχων άλλων ευρωπαϊκών προορισμών, κυρίως στη Μεσόγειο.

Τα παραπάνω αποτελούν βασικά συμπεράσματα έκθεσης της εταιρείας real estate Engel & Völkers, για την πορεία της αγοράς των κατοικιών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την Πελοπόννησο, το 2023. Οπως αναφέρει η έκθεση, η πλειονότητα της πελατειακής βάσης της αποτελείται από ξένους αγοραστές, με το 80% να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά νησιά. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται από Γερμανούς, Αυστριακούς, Αμερικανούς, Ελβετούς, Γάλλους, Βρετανούς και Ισπανούς. Βοηθητικά λειτουργεί και το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για δεύτερη κατοικία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα αυξάνεται σταθερά. Αγοραστές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κεντρική Ευρώπη προχωρούν σε αγορές ακινήτων στην περιοχή αυτή της Αττικής, εξαιτίας της συνεχούς βελτίωσης της αεροπορικής σύνδεσης. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα σε Γλυφάδα, Βούλα και Ελληνικό, όπου κατεδαφίζονται παλαιότερα κτίρια για να αντικατασταθούν από σύγχρονες κατοικίες με υψηλή ενεργειακή απόδοση και πρωτοποριακή ποιότητα κατασκευής. Οι προσδοκίες των ξένων αγοραστών για ένα δεύτερο σπίτι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα περιλαμβάνουν συχνά ανέσεις υψηλής ποιότητας, όπως πισίνες, πρόσβαση στην παραλία και θέα στη θάλασσα και πλήρες πακέτο υπηρεσιών ασφάλειας. Η Πελοπόννησος γίνεται ολοένα και περισσότερο πιο δημοφιλής προορισμός, με τους Γερμανούς να είναι οι πιο συχνοί αγοραστές. Η ακτογραμμή γύρω από την Costa Navarino και την Καλαμάτα είναι ιδιαίτερα περιζήτητη και η επέκταση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καλαμάτας ενισχύουν περαιτέρω την απήχηση της Μεσσηνίας ως προορισμού δεύτερης κατοικίας.

Σημαντική ανάπτυξη σημειώνει η αγορά της δεύτερης κατοικίας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κυρίως στα μεγαλύτερα. Οι αγοραστές που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ενδιαφέρον για Μύκονο και Σαντορίνη, συνυπολογίζοντας και την εξασφάλιση πρόσθετου εισοδήματος σε περιόδους που δεν βρίσκονται στο ακίνητό τους και αποφασίζουν να το μισθώσουν. Την ίδια στιγμή, τα νησιά της Πάρου, της Ρόδου και της Σύρου προσελκύουν ενδιαφέρον από Σκανδιναβούς, Γάλλους και Γερμανούς, συνδυάζοντας τη θάλασσα, αλλά και τη βελτίωση των υποδομών στα συγκεκριμένα μέρη.