Ταινία επιστημονικής φαντασίας θύμιζε το Λεκανοπέδιο της Αττικής, με την ατμόσφαιρα σήμερα λόγω της αφρικανικής σκόνης να δημιουργεί εικόνες απόκοσμες.

afrikaniki-skonijpg4.jpg

Η αφρικανική σκόνη έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα, αλλάζοντας το χρώμα της πόλης από κόκκινο σε πορτοκαλί και τους πολίτες να αναπτύσουν ο καθένας τη δική του θεωρία και άποψη.

afrikaniki-skonijpg6.jpg

Όπως αποτυπώθηκε σε φωτογραφικά κλικ από κάθε γωνιά, αλλά ειδικότερα και χαρακτηριστικές τοποθεσίες της Αθήνας (Ακρόπολη, Λυκαβηττός κ.α.) η νέα μεταφορά σωματιδίων σκόνης από τη Σαχάρα, συνθέτει ένα σχεδόν απόκοσμο σκηνικό για την πόλη, ταλαιπωρώντας λίγο ως πολύ την πλειονότητα των πολιτών «με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα», όπως έχει επισημάνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

afrikaniki-skonijpg5.jpg

Παράλληλα, σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκονται οι πολίτες που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα, όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες.

afrikaniki-skonijpg7.jpg

Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα.

Οι οδηγίες του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου για την αφρικανική σκόνη

Για το κύμα αφρικανικής σκόνης που έχει «σκεπάσει» τη χώρα μας και αναμένεται να αποχωρήσει από αύριο μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκονται οι πολίτες που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. O Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν τόσο οι ευπαθείς ομάδες, όσο και οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα, αλλά δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από χρόνια νόσο.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν το παραμικρό πρόβλημα. Εκείνοι που έχουν πρόβλημα μία μέρα σαν τη σημερινή είναι όσοι πάσχουν από κάποια νόσο του αναπνευστικού συστήματος όπως άσθμα ή από αλλεργική ρινίτιδα».

«Τα άτομα αυτά πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους προκειμένου να λάβουν οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσουν την αγωγή τους, συνήθως χρειάζεται μία μικρή εντατικοποίηση της αγωγής», πρόσθεσε.

«Σε αυτά τα άτομα δημιουργούνται συμπτώματα διότι έχουν φλεγμονή, αυτή η φλεγμονή επιτείνεται όταν εισπνέουν τα αιωρούμενα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο κατηγορίες ανθρώπων, η πρώτη είναι τα άτομα που γνωρίζουν το πρόβλημά τους και η δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα χωρίς να ξέρουν ότι έχουν κάποια νόσο. Η δεύτερη κατηγορία πρέπει να επισκεφθεί γιατρό, να εξεταστούν, να διαγνωστούν και να λάβουν αγωγή. Δεν είναι καθόλου φυσιολογικό να έχουν έντονα συμπτώματα όπως βήχα, δύσπνοια, φτέρνισμα. Αν έχουν έντονα συμπτώματα είναι πιθανό να έχουν κάποια νόσο την οποία δεν γνωρίζουν», είπε ο καθηγητής.

Συνιστούν προσοχή οι ειδικοί

Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το κοκτέιλ σκόνης και λασποβροχής φαίνεται πως θα συνεχιστεί για δύο 24ωρα ακόμα.

Όσο η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή σε ανθρώπους με ήδη επιβαρυμένο ιστορικό.

«Σαφώς και η παρουσία αυξημένων σωματιδίων σκόνης επιφέρει διάφορα προβλήματα τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο καρδιαγγειακό με την έννοια ότι διεγείρει την ανάπτυξη φλεγμονής σε συστήματα τα οποία ήδη πάσχουν με αποτέλεσμα να έχουμε εξάρσεις», είπε η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος και εντατικολόγος της ΜΕΘ «Σωτηρία».

Καλό θα ήταν, μέχρι να αποχωρήσει το φαινόμενο, άνθρωποι με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

«Σε αυτήν τη φάση θα πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι παρουσιάζουν κάποια χρόνια προβλήματα να προσέχουν. Εννοούμε ότι θα πρέπει να αποφεύγουν την παρουσία τους στους εξωτερικούς χώρους, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, να παραμένουν όσο γίνεται στους εσωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε η Σοφία Πουρίκη.

Και αν η σκόνη απομακρυνθεί για λίγο, φαίνεται πως θα επιστρέψει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αφρικανική σκόνη θα υποχωρήσει από την Πέμπτη, ωστόσο για δύο ακόμα ημέρες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.