Σε άρθρο με τίτλο «τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων προειδοποιούν για καταστροφή στα ελληνικά καμπ προσφύγων», ο σημερινός Guardian σκιαγραφεί τις ασφυκτικές συνθήκες υπό τις οποίες χιλιάδες άνθρωποι επιβιώνουν στοιβαγμένοι στα hto-spot του Βορείου Αιγαίου.

Γίνεται μάλιστα λόγος για παιδιά που τα έχουν δαγκώσει σκορπίοι, αρουραίοι και φίδια και εκατοντάδες ανθρώπους που υποχρεώνονται να χρησιμοποιοήσουν ένα και μοναδικό μπάνιο.

Εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα,  που μιλάει στην εφημερίδα, «σημαίνει συναγερμό για 24.000 ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στα υπερπλήρη hotspot των νησιών του Αιγαίου και ζουν σε τέτοιες συνθήκες που πλησιάζουν τα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής».

«Τέσσερα χρόνια μετά τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση της σύγχρονης ιστορίας, υπάρχουν φόβοι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται», γράφει η Έλενα Σμιθ, ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έφτασαν στις ελληνικές ακτές, και αυτό συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση έχει προκαλέσει φόβους ότι η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας προσφυγικής κρίσης, παρόλο που οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι αισθητά μικρότεροι από εκείνους το 2016.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το 1/3 των νεοαφιθχέντων στα νησιά είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. «Συνέβη τόσο γρήγορα, που οι οργανώσεις βοήθειας σοκαρίστηκαν», δήλωσε η Σοφία Μάλμκβιστ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου της Αθήνας. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έντονη στα νησιά. Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι. Υπάρχουν πολλά παιδιά. Αυτό που βλέπουμε είναι πως οι αρχές επιδιώκουν βραχυπρόθεσμες λύσεις, όπως η μετακίνηση κάποιων προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα και σε σκηνές, αλλά τι θα συμβεί το χειμώνα;».

Το επόμενο ερώτημα που θέτουν εκπρόσωποι οργανώσεων είναι «τι θα γίνει τον χειμώνα;», γράφει ο Guardian, ενώ ταυτόχρονα «αποδίδουν την αύξηση στην ηθελημένη χαλαρότητα που δείχνει η τουρκική ακτοφυλακή».

Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή στη Μόρια βρίσκονται 10.400 άνθρωποι – όταν ο χώρος σχεδιάστηκε για 3.000 – ενώ χειρότερα είναι τα πράγματα στη Σάμο με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα να τονίζει ότι «έχει επτά φορές περισσότερο κόσμο από τη χωρητικότητά του».