Γραπτές εξετάσεις για την ιθαγένεια: Ο ΥΠΕΣ σφραγίζει κάθε "παράθυρο" παράνομης χορήγησης

540

Στη δημιουργία ενός γρήγορου, διαφανούς και αντικειμενικού συστήματος κτήσης προχωράει το υπουργείο Εσωτερικών.

Πέντε νομοσχέδια έχει συνολικά στα σκαριά το υπουργείο Εσωτερικών, με το τελευταίο χρονολογικά να κρύβει και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο και τη διαδικασία απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Παπαχλιμίντζου στα Παραπολιτικά, την κατάργηση της προφορικής συνέντευξης, αλλά και την εισαγωγή για πρώτη φορά αδιάβλητων εξετάσεων.

Οι αλλοδαποί που θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια θα εξετάζονται γραπτά στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία, τη γεωγραφία και την πολιτική παιδεία, με τρόπο που θα καθορισθεί από εξειδικευμένη επιστημονική επιτροπή.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, εντός των ημερών σε συνάντηση που θα έχει με τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγελο Μπίνη, θα επισημοποιηθεί η συνεργασία των δύο πλευρών για την εκπόνηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια. Συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη αρχή θα προτείνει ένα συνολικό πλέγμα παρεμβάσεων, ώστε να κλείσει ακόμα και το τελευταίο “παράθυρο” αδιαφάνειας στη διαδικασία απονομής ιθαγένειας.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr