«Άβολα υψηλό» χαρακτηρίζει η Goldman Sachs τον πληθωρισμό και αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας, με επικεφαλής τον Jan Hatzius, δήλωσαν σε σημείωμα προς τους πελάτες την Τετάρτη ότι αναμένουν τώρα ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο σε ένα εύρος από 5% έως 5,25%, από την προηγούμενη πρόσκληση 4,75% έως 5%.

Η Goldman βλέπει αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, ακολουθούμενη από τρεις ανόδους κατά 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Μάιο.

Η ομάδα βλέπει μεγαλύτερο βάρος στη νομισματική πολιτική για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών εν μέρει επειδή «η δημοσιονομική σύσφιξη έχει ως επί το πλείστον πάρει τον δρόμο της». Οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν φέτος καθώς ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα ανακούφισης από την πανδημία. Αλλά με τα εισοδήματα των νοικοκυριών να αυξάνονται και πάλι, «υπάρχει κάποιος κίνδυνος να επιταχυνθούν εκ νέου οι καταναλωτικές δαπάνες πάρα πολύ», ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

«Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει δυσάρεστα υψηλός για λίγο και αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην Επιτροπή να πραγματοποιήσει μια μεγαλύτερη σειρά από μικρές αυξήσεις το επόμενο έτος», είπαν επίσης οι οικονομολόγοι, αναφερόμενοι στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, η οποία καθορίζει τα επιτόκια.

Η τρίτη παράμετρος που αναφέρθηκε από την ομάδα ήταν η πιθανότητα για υπερβολική «ευφορία» στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εν μέρει χάρη στον ενθουσιασμό για την επερχόμενη επιβράδυνση και το τέλος της σύσφιξης της Fed.

«Υπάρχει κάποιος κίνδυνος να αυξηθεί η αγορά μετοχών» καθώς η Fed αποχωρεί, ανέφερε το σημείωμα. Η χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών που σημειώθηκε μετά την ασθενέστερη από την αναμενόμενη έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο την περασμένη Πέμπτη ανέδειξε «τον κίνδυνο υπερβολικής αντίδρασης» στις αγορές, ανέφερε.

Πηγή: Bloomberg