Στην Αθήνα θα βρίσκονται τα μεγαλύτερα ιδρύματα έρευνας και καινοτομίας από 34 έθνη με αφορμή τη διοργάνωση του Global Innovation Summit, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου.

Επιχειρηματικοί ηγέτες και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και ιδρύματα που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια γύρω από την έρευνα και την τεχνολογία θα βρίσκονται για λίγες ημέρες στη χώρα μας, δίνοντας τη δυνατότητα συνάντησης για επιχειρήσεις, καινοτόμους ερευνητές και experts χρηματοδότησης για δικτύωση, ανταλλαγή γνώσεων και ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ιδεών.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στον χαιρετισμό του, σήμερα, στην Ακαδημία Αθηνών, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή είναι η στιγμή της Αθήνας, όπως ήταν στο πρόσφατο παρελθόν η Λισαβώνα, το Βερολίνο και το Λονδίνο. Παρά την απώλεια πολύτιμου χρόνου και τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βασάνισαν αυτήν τη μητρόπολη, εκείνη εκτοξεύεται αποφασιστικά προς τα εμπρός».

«Σήμερα βιώνουμε πλήρως τρεις μεγάλες μεταβάσεις προς μία πιο πράσινη, δικαιότερη και ψηφιακά οργανωμένη πόλη. Πάρκα πεζοδρόμια, πρόσβαση σε ΑμεΑ, περικοπές δημοτικών τελών και ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι μερικά μόνο παραδείγματα που έχουμε ήδη πετύχει μέσα από τη μακρά και μακροπρόθεσμη λίστα των υποχρεώσεών μας. Ταυτόχρονα, βλέπουμε τρεις μεγάλες επενδυτικές τάσεις να αναβαθμίζουν και να προωθούν τις δυνατότητες και τις υποδομές μας στον τουρισμό, τα ακίνητα και τις δημόσιες υποδομές», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

«Δεν θα μπορούσε να με ενθουσιάσει περισσότερο η πραγματοποίηση της μεγαλύτερης πολεοδομικής και χωροταξικής παρέμβασης στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος προς τους επιχειρηματικούς ηγέτες επεσήμανε ότι οι τεχνολογίες έξυπνων δικτύων αντιπροσωπεύουν πιθανές λύσεις στις προαναφερθείσες προκλήσεις οδηγώντας τις εταιρείες να καινοτομούν σε επίπεδο πόλης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μοναδική πρόταση αξίας της καινοτομίας εντοπίζεται στη δυνατότητά της να δημιουργεί καταστάσεις win win για πολίτες, κατοίκους, καταναλωτές, τοπικές αρχές και ομάδες συμφερόντων – επιχειρήσεις. Ωστόσο, το ευρύ φάσμα εφαρμογής αυτών των νέων τεχνολογιών δυσκολεύει τις κυβερνήσεις να τις κατανοήσουν και να τις ελέγξουν και τις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν σε ουσιαστικές εφικτές λύσεις σε πραγματικές προκλήσεις και ζητήματα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, για να διορθωθεί αυτή η ασυμφωνία και να δημιουργηθούν ανατρεπτικές, μετασχηματιστικές και μελλοντικές λύσεις χρειαζόμαστε μία πιο συνεργατική προσέγγιση στον καθορισμό των προβληματων. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι. Δεν μπορούμε να γεφυρώσουμε το χρόνιο χάσμα μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αν δεν ξανασκεφτούμε και δεν επανασχεδιάσουμε τις παρωχημένες μορφές συμπράξεων μεταξύ ιδιωτικού-δημόσιου τομέα», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.