Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μίλησε απόψε, Πέμπτη, στην ΕΡΤ για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και γενικά για το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, όπως και για τη Διακύρηξη των Αθηνών, στην οποία συμπεριλήφθηκαν 15 Συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τονίζοντας πως «σκοπός μας είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις», ο κ. Γεραπετρίτης περιέγραψε το νόημα της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία, η οποία, όπως είπε, παρατηρείται τους τελευταίους δέκα μήνες. Θα πάμε βήμα-βήμα στην προσέγγιση με την Τουρκία, υπογράμμισε, ωστόσο, καθώς η Αθήνα έχει αντιληφθεί ότι η Άγκυρα δεν έχει υποχωρήσει από τις θέσεις αναθεωρητισμού που, συχνά-πυκνά, εκφράζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του.

«Η Διακήρυξη των Αθηνών σηματοδοτεί την επόμενη μέρα» τόνισε ακόμα, δίνοντας έμφαση τόσο στις σημαντικές συμφωνίες που υπέγραψαν Αθήνα και Άγκυρα, όσο και στην άρτια προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν και από τις δύο πλευρές.

Γεραπετρίτης: Πάντα έτοιμη για παν ενδεχόμενο η ελληνική διπλωματία 

Όσο για το ζήτημα της «τουρκικής», κατά τον Ερντογάν, «μειονότητας» στη Θράκη και την απάντηση Μητσοτάκη ότι «ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης», ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η ελληνική διπλωματία είναι πάντοτε έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να υπάρχει μία κατανόηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ακόμη ο κ. Γεραπετρίτης, για να προσθέσει: «Αισθάνομαι ότι υπάρχει γνήσια διάθεση των δύο χωρών να προχωρήσουμε στη σχέση μας». Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Αισθάνομαι πιο δυνατός για να διαχειριστώ την οποιαδήποτε ένταση» είπε ακόμη ο υπουργός.

Γεραπετρίτης για υπόκλιση: Θα αποδίδω πάντα τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους 

Ο κ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε και για τις σχέσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, αλλά και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς τον ρώτησε για τη δήθεν υπόκλισή του στον Τούρκο πρόεδρο, κατά την υποδοχή στο προεδρικό μέγαρο, η οποία προκάλεσε ποικίλα σχόλια στα social media, με τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πως καταλαβαίνει τις αντίθετες φωνές στην προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά όχι και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να εκφράζονται.

Όσο για τον ίδιο, όπως είπε, θα αποδίδει πάντα τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους, εννοώντας ότι η κίνησή του απευθυνόταν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών: