«H ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ηλεκτρική διασύνδεση», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Παναγοπούλουστο «Delphi Economic Forum X», ενώ τόνισε πως η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια.
«Υπάρχουν τα σενάρια για όλες τις δυνατές εκδοχές, οπότε είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε πως «η έρευνα και πόντιση καλωδίου είναι προστατευόμενη από το Διεθνές δίκαιο και κατά τούτο δεν χωρεί οποιαδήποτε άδεια».
Για την διαρροή από το τουρκικό ΥΠΕΞ ότι «δεν είναι δυνατόν οι τρεις χώρες να επιμείνουν στο έργο», τονίζοντας πως η Τουρκία «θα συνεχίσει να ενεργεί όπως και στο παρελθόν», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αντιδράσεων στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε:
«Εκείνο το οποίο θα πράξω είναι να σας πω ποια είναι η θέση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής Πολιτείας. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν αρκετά κράτη, τα οποία είναι άμεσα ενδιαφερόμενα και εμπλεκόμενα στο έργο αυτό. Κατά τούτο, υπάρχει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αντιλαμβανόμαστε τη σημαντική ενεργειακή αξία του έργου, ιδίως για την Κύπρο, διότι αίρει ουσιαστικά την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και κατά τούτο έχει ένα πολυδιάστατο όφελος. Το κατά πόσον το έργο αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο είναι κάτι που είναι απολύτως σαφές».
📌 Συζήτηση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, για τις παγκόσμιες εξελίξεις, με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Παναγοπούλου, στο «Delphi Economic Forum X» (10.04.2025)
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 10, 2025
🔗 https://t.co/yRgqYqdSFJ pic.twitter.com/HGIQNmmur5
Εξαιρετικά σημαντική η σχέσημε το Ισραήλ
Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισράηλ σημείωσε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται και η σχέση, την οποία έχουμε αναπτύξει με το Ισραήλ είναι εξαιρετικά σημαντική, στρατηγικής σημασίας.
Έχουμε, πρόσθεσε, «εξίσου σημαντικές σχέσεις, συνεργασίας, σύμπνοιας με όλα τα αραβικά κράτη, με τα οποία έχουμε μια εξαιρετική σχέση».
«Η Ελλάδα αναπτύσσει διπλωματία της πολυμέρειας και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε. Σε ό,τι αφορά στην ιδιαίτερη συνεργασία με το Ισραήλ, αυτήν θα την καλλιεργήσουμε και θα την εμβαθύνουμε αυτοτελώς. Οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά καλές και έχουν ιδιαίτερο στρατηγικό βάθος. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε με έμφαση στο διεθνές δίκαιο και πάντοτε προς όφελος της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας».
Η Ελλάδα είναι άριστα προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα
«Η Ελλάδα με φρόνηση, με σύνεση, προχωρά σε πολύ μεγάλα βήματα», σημείωσε και ανέφερε πως Exxon και Chevron είναι κολοσσοί, οι οποίοι έχουν και γεωπολιτικό αποτύπωμα και εντός των ΗΠΑ. Η παρουσία τους στην Ελλάδα, αποτελεί σφραγίδα επιτυχίας για την ελληνική οικονομία, για την πολιτική σταθερότητα, αλλά βεβαίως, αποτελεί και επιβράβευση της ελληνικής πολιτικής και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής.
«Εμείς δεν έχουμε σκοπό να απομειώσουμε κανένα δικαίωμα τρίτης χώρας, αλλά δεν θα ανεχθούμε και καμία απομείωση δικού μας δικαιώματος», επεσήμανε.
«Η Ελλάδα είναι άριστα προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε και πρόσθεσε πως έχει ένα προνόμιο, το οποίο δεν είναι πάντοτε εγγυημένο για όλες τις χώρες, «να έχει μία πολύ ισχυρή κυβέρνηση, να έχει πολιτική σταθερότητα, αλλά, από την άλλη πλευρά, να έχει και πολύ ισχυρές συμμαχίες».
Δεν μπορούμε να λύσουμε τα πάντα με την Τουρκία μονομιάς
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένας πάγος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπάρχουν πάντοτε τα σημεία διαφωνίας: «Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα λύσουμε όλα μονομιάς. Θαυματοποιοί δεν είμαστε, πολιτικοί είμαστε. Και για τον λόγο αυτό εκείνο, το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι η ελληνοτουρκική σχέση, όπως έχει διαμορφωθεί δομημένα, οργανωμένα, με παραδοτέα, με ιδιοκτήτες, με χρονοδιαγράμματα, θα συνεχιστεί», ανέφερε.
Τόνισε πως το Ανώτατο Συμβούλιο θα γίνει σε επόμενο χρόνο. «Δεν έχει ακόμη καθορισθεί σαφώς. Η τελευταία μας αναφορά ήταν ότι θα γίνει σε χρόνο μετά το Πάσχα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς παγώματος».
Η ύφεση, επεσήμανε, υπάρχει σε πολλά πεδία και σημείωσε πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν παραβιάσεις εναέριου χώρου, διότι πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου ή μιας μείζονος αεροπορικής κρίσης που μπορεί να οδηγήσει σε γεγονότα εξαιρετικά αιματηρά.
Η ενίσχυση της άμυνας αποσκοπεί στην ειρήνη
«Η Ελλάδα φροντίζει έτσι ώστε να ενισχύει την άμυνά της και το πράττει με άριστο τρόπο. Φροντίζει να έχει δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα, έτσι ώστε να μην κλυδωνίζεται από οποιαδήποτε οικονομική εμπορική κρίση και η Ελλάδα διευρύνει το διπλωματικό της αποτύπωμα».
«Όλα αυτά έχουν σκοπό ένα, την ειρήνη και την ευημερία. Δεν γίνονται με σκοπό να έχουμε μονίμως μια κατάσταση εμπόλεμη. Είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε σε εγρήγορση, αλλά είμαστε οι πρώτοι, οι οποίοι επιθυμούμε μια ειρηνική γειτονιά».