«Τα ζητήματα κυριαρχίας της χώρας έχουν λυθεί εδώ και εκατό χρόνια», επισημαίνει με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφορικά με τα ελληνοτουρκικα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νίκης, Τάσου Οικονομόπουλου.
«Η Ελλάδα θα μεριμνήσει έτσι ώστε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός να κατατεθεί προσηκόντως, να υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και να αποτυπώνει τα πραγματικά δίκαια της χώρας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίζουμε ότι η θάλασσα μας είναι ο πλούτος και η δύναμή μας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της «Νίκης» Τάσου Οικονομόπουλου, για την «καθυστέρηση εφαρμογής της Οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις πιθανές επιπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα».
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι ζήτημα πολύ σημαντικό για την οικονομία και την ανάπτυξη του θαλάσσιου χώρου. «Πρόκειται για μια άσκηση, η οποία έχει εξαιρετικά σύνθετο τεχνικό χαρακτήρα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα είναι η Μεσογειακή χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή και κατά τούτο η άσκηση ενέχει σημαντικές δυσκολίες. Πράγματι, υπάρχει υποχρέωση συμμόρφωσης προς την Οδηγία 89/2014 (ΕΕ). Η χώρα έχει υπάρξει υπερήμερη και για το λόγο αυτό υπάρχει εκκρεμοδικία, ενώπιον του δικαστηρίου της ΕΕ. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η διαδικασία για την κατάρτιση, εκπόνηση, δημοσίευση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού δεν συνδέεται με οποιοδήποτε γεωπολιτική αναφορά, δεν έχει κάνει με τα ζητήματα που αναπτύσσονται σε σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται με άλλες χώρες. Αφορά αμιγώς ένα ζήτημα δικό μας τεχνικό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και ενημέρωσε ότι «στο αμέσως προσεχές μέλλον, η Ελλάδα θα εκπονήσει τον Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό» και ήδη συντονίζονται όλα τα συναρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να κατατεθεί.
«Τα ζητήματα κυριαρχίας της χώρας έχουν λυθεί εδώ και εκατό χρόνια, δε συνυφαίνονται με ζητήματα που έχουν να κάνουν με χωροταξικό σχεδιασμό. Η κυβέρνηση φροντίζει έτσι ώστε τα δικαιώματα τα κυριαρχικά τα οποία απορρέουν από το δίκαιο της θάλασσας να ασκούνται αποτελεσματικά», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Η ερώτηση του κ. Οικονομόπουλου
Προηγουμένως, ο βουλευτής της «Νίκης» Τάσος Οικονομόπουλος είχε επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), επειδή δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της οδηγίας (ΕΕ) 2014/89 σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (Θ.Χ.Σ). Η εν λόγω οδηγία απαιτούσε από τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν τα θαλάσσια χωροταξικά τους σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021 και να τα κοινοποιήσουν ακολούθως στην Επιτροπή, καθώς και στα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή τους, είπε ο βουλευτής της «Νίκης» και πρόσθεσε ότι «η θέσπιση και υλοποίηση εκ μέρους της Ελλάδος, του Θ.Χ.Σ, πέραν των αδιαμφισβήτητων επιδράσεων στο πλαίσιο της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, ενέχει για τη χώρα και τεράστια γεωπολιτική σημασία και αποτελεί σημαντικό μηχανισμό του δικαίου της θάλασσας και συνεπώς είναι και «εθνικό χρέος», γιατί εδραιώνει στην πράξη τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ωστόσο, η Ελλάδα, παρά την προειδοποιητική επιστολή που εστάλη τον Δεκέμβριο του 2021 και την αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023, δεν έχει ακόμη εκπονήσει και υποβάλει τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια στην αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε.
Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών
«Πράγματι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και σημαντική υποχρέωση της χώρας. Θέλω όμως να τονίσω ότι προεχόντως ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός δεν αφορά κυριαρχία και κυριαχικά δικαιώματα, ούτε αλληλεπιδρά με τα δικαιώματα αυτά. Εκείνο που κατεξοχήν αφορά είναι η διάρθρωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής η οποία αναπτύσσεται στα θαλάσσια συμπλέγματα στη χώρα μας», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών.
Τόνισε, επίσης, ότι η διαδικασία που αφορά τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, η οποία πράγματι έχει ένα πολύ υψηλό συνθετότητας, λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ακτογραμμών, είναι μια διαδικασία η οποία έχει πολλαπλά στάδια και η οποία εκκινεί το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ολοκληρωθεί εντός ευλόγου χρόνου.
«Ανεξαρτήτως της απόφασης που θα εκδοθεί από το Δικαστήριο της ΕΕ, η Ελλάδα θα μεριμνήσει, έτσι ώστε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός να κατατεθεί προσηκόντως, να υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και να αποτυπώνει τα πραγματικά δίκαια της χώρας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίζουμε ότι η θάλασσα μας είναι ο πλούτος και η δύναμή μας. Γι΄αυτό το λόγο θα φροντίσουμε και δεσμεύομαι ότι το αμέσως προσεχές διάστημα η διαδικασία αυτή θα εκκινήσει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πλήρη θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, εντός ευλόγου χρόνου», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.