Η αμετροέπεια στην πολιτική πάντα δημιουργεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις και το βράδυ της περασμένης Τρίτης, λίγοι κοιμήθηκαν στη Σεούλ. Τώρα, ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Γιουν Σουκ-Γέολ απέχει ελάχιστα από το να χαρακτηριστεί επίσημα πραξικοπηματίας καθώς καταχράστηκε μια συνταγματική πρόνοια και επέβαλε –ανεπιτυχώς– στρατιωτικό νόμο, κάτι που ανακοίνωσε στον λαό της χώρας διά τηλεοπτικού διαγγέλματος. Η πρόφαση ήταν η προστασία της χώρας από τις «κομμουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας» και η «εξάλειψη των αντικρατικών στοιχείων» που συνεργάζονται με την –πάρα πολύ εχθρική– γείτονα. Ομως, τα αίτια για την εξέλιξη αυτή, που έχει χαρακτήρα εκτροπής και μάλιστα σε μια πολύ σύγχρονη χώρα (με πληθυσμό 52.000.000), με καθ’ όλα λειτουργική Δημοκρατία, στενή σύμμαχο των ΗΠΑ αλλά και πανίσχυρο στρατό, είναι άλλα: η αδυναμία του Γιουν Σουκ-Γέολ να κυβερνήσει, πρώτον ελέω της πλειοψηφίας που διατηρεί η αντιπολίτευση στη Βουλή – μετά τη νίκη της στις εκλογές του περασμένου Απριλίου– και δεύτερον, μια σειρά σκανδάλων με την εμπλοκή μάλιστα της συζύγου του (εθεάθη να δέχεται ακριβά δώρα) που επέφεραν έρευνες των διωκτικών Αρχών και κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας του προέδρου. Για το τελευταίο θέμα, ο πρόεδρος εξαναγκάστηκε προ μερικών εβδομάδων να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.
Πριν την αποτυχημένη επιβολή του στρατιωτικού νόμου, η διαμάχη με την αντιπολίτευση σχετικά με τον προϋπολογισμό είχε κλιμακώσει επικίνδυνα την πολιτική ένταση. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο όμως, ο Κορεάτης πρόεδρος το μόνο που κατάφερε είναι να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Κόσμος βγήκε στους δρόμους και στάθηκε μπροστά στους στρατιώτες που είχαν αποκλείσει το Κοινοβούλιο. Ο απρόβλεπτος Κορεάτης πρόεδρος, ο οποίος αναγκάστηκε να πάρει πίσω την –εξωφρενική για δημοκρατική χώρα– απόφασή του μετά την πάροδο περίπου έξι ωρών, αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με απαγγελία κατηγοριών εναντίον του από την αντιπολίτευση, η οποία πλειοψηφεί στο Κοινοβούλιο. Οι διαδικασίες εναντίον του έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως και για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας της χώρας, Κιμ Γιονγκ-Χιουν, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο πόστο του μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Χιουν παραιτήθηκε. Ανέλαβε μάλιστα με δήλωσή του την πλήρη ευθύνη για την επιβολή του στρατιωτικού νόμου και απολογήθηκε στους πολίτες για την αναστάτωση που προκλήθηκε. Πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα για τον πρόεδρο τουλάχιστον; Πολύ. Σύμφωνα με τον Τύπο της Κορέας, η αντιπολίτευση ζητά να του απαγγελθούν κατηγορίες για προδοσία, κάτι –που εφόσον καταδικαστεί– επιφέρει ισόβια φυλάκιση ή και επιβολή θανατικής ποινής!
Παγκόσμιος αιφνιδιασμός
Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε, ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γέολ αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με παράγοντες της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς για να τους καθησυχάσει και να αποτραπούν τα χειρότερα. Στην Ουάσιγκτον φαίνεται πως αιφνιδιάστηκαν, ενώ το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω της διαδικασίας μετάβασης στον Λευκό Οίκο και υπάρχει κενό, έκανε προφανώς τα πράγματα χειρότερα. Αμέσως μετά το διάγγελμα του Κορεάτη προέδρου, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λι Τζάε-Μιουνγκ βγήκε και ζήτησε από τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν, διαδηλώνοντας ενώπιον της Βουλής. Οι βουλευτές, από την πλευρά τους, εισήλθαν στο Κοινοβούλιο περνώντας ανάμεσα από τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι δυνάμεις ασφαλείας και ψήφισαν εναντίον της επιβολής του στρατιωτικού νόμου. Φρόντισαν μάλιστα πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία να οχυρώσουν τις θύρες του κτηρίου βάζοντας από πίσω έπιπλα, ώστε να μην μπορέσει ο στρατός να εισέλθει. Το ψήφισμα για την απόσυρση του διατάγματος ψηφίστηκε ομόφωνα και στηρίχθηκε και από τους βουλευτές που είναι φίλα προσκείμενοι στον πρώην γενικό εισαγγελέα και 13ο πρόεδρο της χώρας. Και με αυτόν τον τρόπο, η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα.
Οπως αναφέρει το BBC, η εκπρόσωπος Τύπου του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Αχν Γκουί Ριεόνγκ, την οποία ένα βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου τη δείχνει να προσπαθεί να αρπάξει ένα όπλο από τα χέρια στρατιώτη, είπε ότι «ένιωθα σαν να παρακολουθούσα την παλινδρόμηση της ιστορίας», προφανώς αναφερόμενη στις δικτατορίες που διοίκησαν τη χώρα στη δεκαετία του ’60. Στον δρόμο βγήκαν βέβαια και οπαδοί του (από τον Μάρτιο του 2022) Κορεάτη προέδρου, ενώ δημόσια τον στήριξαν και πολιτικοί του φίλοι, ζητώντας μάλιστα τη λήψη μέτρων κατά όσων εκ της αντιπολίτευσης αψήφησαν την επιβολή του στρατιωτικού νόμου. Ομως, το μέλλον φαντάζει πολύ δύσκολο πλέον για τον Γιουν Σουκ-Γέολ, ο οποίος, κατά πολλούς παρατηρητές, έπαιξε –και δη τυχοδιωκτικά– το τελευταίο χαρτί του.