Αναλαμβάνοντας έναν τραπεζικό τομέα βαθιά πληγωμένο από την χρηματοπιστωτική κρίση και την περιπέτεια των capital controls, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της ΝΔ έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την ανόρθωση των τραπεζών ώστε να ανακτήσουν τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο στην Οικονομία και να στηρίξουν την ανάκαμψη και την πρόοδο στη μετά – μνημονίων εποχή.
Το έργο που κλήθηκε να επιτελέσει το Υπουργείο Οικονομικών στο σκέλος του χρηματοπιστωτικού τομέα ήταν τιτάνιο, καθώς παραλάβαμε τις τράπεζες δέσμιες ενός όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων 75,4 δις. ευρώ (Ιούνιος 2019, Δείκτης ΜΕΔ 43,6%) όπου σχεδόν το 1 στα 2 δάνεια του χαρτοφυλακίου τους ήταν κόκκινο. Θέσαμε ως προτεραιότητα τη δραστική μείωση των ΜΕΔ. Σε χρόνους – ρεκόρ διαπραγματευθήκαμε, θεσπίσαμε και εφαρμόσαμε το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο ήδη στην πρώτη περίοδο της λειτουργίας του – και παρά τις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημική κρίση του COVID-19 – μείωσε τα κόκκινα δάνεια κατά 40% του συνολικού όγκου ή περί τα 32 δις ευρώ. Το σχέδιο επικροτήθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αγκαλιάστηκε από τους επενδυτές. Ο «Ηρακλής», πάνω στον οποίο στοιχήθηκε όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, άντλησε τους πόρους από τους διεθνείς επενδυτές και δεν επιβάρυνε τον Έλληνα φορολογούμενο. Σήμερα, συνυπολογίζοντας και την επίπτωση της πανδημικής κρίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν υποχωρήσει στα 47,3 δις. ευρώ και ο δείκτης ΜΕΔ στο 30,3% (στοιχεία ΤτΕ για α΄ τρίμηνο 2021).
Αναγνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα του «Ηρακλή» και την μεταρρυθμιστική συνέπεια και συνέχεια της ελληνικής Κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του Σχήματος για 18 μήνες (Απρίλιος 2021 – Οκτώβριος 2022). Στόχος μας είναι η κατάκτηση μονοψήφιου δείκτη ΜΕΔ που θα προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά επίπεδα και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2022. Ο στόχος είναι απόλυτα επιτεύξιμος, καθώς ο μονοψήφιος δείκτης ΜΕΔ θα είναι πραγματικότητα για κάποιες τράπεζες ήδη από φέτος.
Η πρόοδος στη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών την οποία επιτύχαμε μέσω του «Ηρακλή» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις θετικές εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα μας και στις πρόσφατες αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών από διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η ολοκλήρωση της προσπάθειας με τον «Ηρακλή ΙΙ» θα είναι ο καταλύτης για την κατάκτηση υψηλότερης επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα.
Χωρίς το άχθος των ΜΕΔ, οι ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα έτοιμες και ικανές να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας και να αξιοποιήσουν τη μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού της μοντέλου που προσφέρουν οι τεράστιοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας τα επόμενα χρόνια.
Ο τραπεζικός τομέας δεν θα είναι ο μόνος «κινητήρας» για τη σταθερή και με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εφεξής. Στοχεύουμε και δουλεύουμε εντατικά για την αναβάθμιση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, ώστε αυτή να λειτουργεί παράλληλα ως δεύτερος «κινητήρας» της ανάπτυξης. Ο «Ηρακλής» άνοιξε τον δρόμο για την έλευση επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες και ο δρόμος τώρα πρέπει να διαπλατυνθεί για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία θα πρέπει να στηρίξει επίσης την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων. Η Κυβέρνηση υλοποιεί αταλάντευτα τις μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, καθώς είναι κρίσιμο αυτή να ανακτήσει την αξιοπιστία, την ανταγωνιστικότητα και τη δυναμική εξωστρέφειά της.
Γύρω από τους δύο αυτούς άξονες – τράπεζες και κεφαλαιαγορά – κινείται σειρά μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη υλοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών (π.χ. αναθεώρηση νόμου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, νόμος εταιρικής διακυβέρνησης, πλαίσιο μικροχρηματοδοτήσεων, νόμος για ξέπλυμα χρήματος κ.ά.) και άλλες που έπονται (π.χ. αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός κ.ά.).
Χρειαζόμαστε ένα νέο χρηματοπιστωτικό τομέα ικανό να στηρίξει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Ένα μοντέλο που έχει ως παραμέτρους την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση, την καινοτομία και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, με το βλέμμα στη βελτίωση της ζωής και των προοπτικών των Ελλήνων πολιτών. Με όραμα, συνέπεια και συνέχεια της σκληρής δουλειάς είμαστε αποφασισμένοι να το επιτύχουμε!
- O Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα γράφει στο tomanifesto.gr