Η συζήτηση με τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κώτσηρα, σε αυτήν τη ζοφερή συγκυρία με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή σε διαρκή κλιμάκωση, μας έδωσε τη δυνατότητα να πάρουμε απαντήσεις σε ερωτήματα για τα οποία αγωνιούν οι πολίτες. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, για την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην περιοχή μας και στον κόσμο. Η Ελλάδα έχει ενισχυμένο διπλωματικό κεφάλαιο στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον» λέει ο Γιώργος Κώτσηρας και πιστεύει ακράδαντα πως «πρέπει να δοθεί χώρος στη διπλωματία, ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας» με άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και εξασφάλιση της προστασίας αμάχων.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο έξαρσης του μεταναστευτικού ζητήματος με και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, ο υφυπουργός δηλώνει ότι είναι αυταπόδεικτο το γεγονός πως «η πολιτική της Ευρώπης στο μεταναστευτικό άλλαξε και ήρθε πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις», χωρίς αυτό να σημαίνει πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για τη φύλαξη των συνόρων της, ενώ σημειώνει πως «η συνεργασία ελληνικών και τουρκικών αρχών έχει αποφέρει καρπούς στην καταπολέμηση των δικτύων των λαθροδιακινητών».

Κύριε υφυπουργέ, παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας σε μια ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου;

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι πράγματι ανησυχητικές. Είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και προστασία των αμάχων, επιστροφή των ομήρων και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Πρέπει να δοθεί χώρος στη διπλωματία, ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε στο Μεσανατολικό στάση αρχής, επιμένοντας στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αξιόπιστος συνομιλητής όλων των πλευρών, η χώρα μας έχει εποικοδομητικό ρόλο στις προσπάθειες για ειρήνευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προώθηση της ειρήνευσης. Σε αυτές συγκαταλέγεται η συγκρότηση task force από Αραβες και Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών με διαμεσολαβητικό ρόλο. Ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την επόμενη διετία, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, για την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην περιοχή μας και τον κόσμο. Η Ελλάδα έχει ενισχυμένο διπλωματικό κεφάλαιο στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον. Στο μεταξύ, δεν εφησυχάζουμε. Παρακολουθούμε αδιαλείπτως την κατάσταση και προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια. Λαμβάνουμε δε ιδιαίτερη μέριμνα για τους Ελληνες πολίτες που ζουν στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και οι πρεσβείες μας στη Βηρυτό και το Τελ Αβίβ παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή περαιτέρω συνδρομής σε συμπολίτες μας, εφόσον χρειαστεί.

Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος αύξησης των μεταναστευτικών ροών; Επηρεάζει ο ελληνοτουρκικός διάλογος τη διαχείριση του μεταναστευτικού;

Μια ενδεχόμενη γενικότερη κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή ενέχει τον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, προς το παρόν, δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα για τη χώρα μας. Είμαστε, βεβαίως, σε διαρκή εγρήγορση.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική φύλαξη των ελληνικών συνόρων, εφαρμόζοντας μια πολιτική αυστηρή αλλά και δίκαιη. Ο φράχτης στον Εβρο προχωρά. Τα θαλάσσια σύνορά μας προστατεύονται. Επιμένουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό, στην εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολύνονται οι επιστροφές.

Οπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, το γεγονός ότι επετεύχθη συμφωνία σχετικά με τα συμπεράσματα στο κεφάλαιο του μεταναστευτικού είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Το γεγονός ότι αυτά τα χρόνια η πολιτική της Ευρώπης στο μεταναστευτικό άλλαξε και ήρθε πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις είναι πλέον αυταπόδεικτο και προκύπτει και από τα ίδια τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση που χωρίς αμφιβολία εξυπηρετεί και τις ελληνικές θέσεις.

Τέλος, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η σταδιακή ελληνοτουρκική προσέγγιση που επιχειρείται τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες έχει θετικό αντίκτυπο στο μεταναστευτικό. Οι παράνομες αφίξεις από την Τουρκία έχουν περιοριστεί. Η συνεργασία ελληνικών και τουρκικών αρχών έχει αποφέρει καρπούς στην καταπολέμηση των δικτύων των λαθροδιακινητών.

Πόσο συνεισφέρει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού;

Υστερα από μια μακρά περίοδο αδράνειας, καταφέραμε, μετά από έντονη διπλωματική δραστηριότητα και σε απόλυτο πάντα συντονισμό με τη Λευκωσία, να καταστήσουμε το Κυπριακό σημαντική προτεραιότητα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θεωρούμε ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων υποβοηθά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η Ελλάδα είναι στη διάθεση του ΟΗΕ, έτοιμη να συμβάλει στα επόμενα βήματα. Η διαίρεση του νησιού δεν είναι αποδεκτή. Πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πότε αναμένεται να αρχίσει και να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης διαβατηρίων των Ελλήνων του εξωτερικού και ποια είναι τα οφέλη για τους απόδημους;

Με την ψήφιση του άρθρου 60 του ν. 5143/2024 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τους Ελληνες του εξωτερικού. Με τη νέα διαδικασία, οι Ελληνες του εξωτερικού θα εξυπηρετούνται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, εφόσον θα καταφέρουμε να μειωθεί αισθητά ο χρόνος έκδοσης των διαβατηρίων.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να εξειδικευτούν οι παράμετροι της τεχνικής υλοποίησης της διάταξης. Ολα τα παραπάνω αποτελούν ανάγκες που λάβαμε υπόψη κατά την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-27 του υπουργείου Εξωτερικών και αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι ο απόδημος ελληνισμός έχει κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου.

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι, παρά την έλλειψη ισχυρής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία παραμένει καθηλωμένη στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρωθυπουργός το 2019 για το δομημένο και συνεκτικό πρόγραμμα που είχε καταρτίσει η Νέα Δημοκρατία και έδινε λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Διαχειριστήκαμε με αποτελεσματικότητα πολλαπλές κρίσεις και προχωρήσαμε σε μείζονες μεταρρυθμίσεις σε σειρά τομέων. Και προκειμένου να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο μας, λάβαμε, πριν από έναν χρόνο, νέα ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό. Η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών και η βελτίωση της καθημερινότητάς τους είναι λοιπόν ο καθημερινός στόχος της κυβέρνησης.

Προφανώς είναι ζητούμενο, πρωτίστως για την ίδια τη δημοκρατία, η ύπαρξη ισχυρής αντιπολίτευσης που θα ασκεί κριτική, θα κάνει προτάσεις και θα προάγει τον διάλογο. Αλλά στο πλαίσιο αυτό έχει αποτελέσει και βασική επιδίωξη της κυβέρνησης η επίτευξη συναινέσεων μέσα στο Κοινοβούλιο, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για ό,τι είναι θετικό για την κοινωνία.

Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν για μας εργαλείο. Διαβάζουμε τα ευρήματα κάθε δημοσκόπησης και τα αξιολογούμε με σοβαρότητα. Στο τέλος της τετραετίας θα κριθούμε από τους πολίτες για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά μας. Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι, κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις μας.

Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους κατοίκους της περιφέρειας όπου εκλέγεστε και στην οποία βρίσκεστε διαρκώς;

Η περιφέρεια στην οποία έχω την τιμή να εκλέγομαι, η Δυτική Αττική, είναι μια περιοχή με αυξημένες ανάγκες. Είναι όμως και μια περιοχή με πάρα πολλές δυνατότητες, που πρέπει και μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Είμαι υπερήφανος που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει παρεμβάσεις με αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και που φέρουν τη σφραγίδα του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει δείξει επανειλημμένα το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τη Δυτική Αττική. Οι πολίτες αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και αυτό μας δίνει δύναμη. Ταυτόχρονα, όμως, μέσα από την καθημερινή επαφή μας, μου μεταφέρουν και τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Και ως προς αυτά, είμαστε μαζί και αναζητούμε λύσεις. Για μένα είναι σημαντικό να δικαιώνω την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν με την ψήφο τους και να τους εκπροσωπώ με την ίδια υπευθυνότητα και ειλικρίνεια.