Ο Γιώργος Κώτσηρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την κοινωνία αν επηρεαστεί η οικονομία.

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να παρέμβει για τη στήριξη της κοινωνίας, σε περίπτωση που ενταθούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Κώτσηρας.

Μιλώντας τη Δευτέρα 9 Μαρτίου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1» και στους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, ο κ. Κώτσηρας σημείωσε ότι η κατάσταση δημιουργεί πολυεπίπεδες και δύσκολα προβλέψιμες οικονομικές συνέπειες.

Όπως ανέφερε, η αστάθεια στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου επηρεάζει ήδη τις οικονομίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ το ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το θέμα, όπως είπε, συζητείται και στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου προεδρεύει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ετοιμότητα για παρέμβαση όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Είμαστε έτοιμοι και δημοσιονομικά και θεσμικά να παρέμβουμε, όταν κριθεί ότι είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο», σημείωσε.

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, όταν αυτό κριθεί», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανθεκτικότητας της οικονομίας και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

«Η ελληνική Πολιτεία έχει δείξει ότι δεν αφήνει κανέναν πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Φορολογικές δηλώσεις και μειώσεις φόρων

Αναφερόμενος στην έναρξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων στις 16 Μαρτίου, ο Γιώργος Κώτσηρας παρουσίασε τις φορολογικές ελαφρύνσεις που προβλέπει η πρόσφατη μεταρρύθμιση.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  • Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης
  • Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες στην περιφέρεια
  • Απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα για νέες μητέρες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα

Παράλληλα, έκανε λόγο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% σε περίπου 12.000 χωριά σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε φορολογικά κίνητρα για ιδιοκτήτες ακινήτων, που προχώρησαν σε ενοικίαση κλειστών κατοικιών, μετατροπή βραχυχρόνιας μίσθωσης σε μακροχρόνια ή ανακαίνιση ακινήτων.

Διπλασιασμός ΕΝΦΙΑ για κλειστά ακίνητα τραπεζών

Τέλος, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται διάταξη νόμου που προβλέπει διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που διατηρούν κλειστά οι τράπεζες.

Όπως εξήγησε, η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό για την αύξηση της προσφοράς κατοικιών στην αγορά και την αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών, που αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα.