«Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις του ταυτίζει το έθνος με τον λαόν, την πατρίδα με τους ανθρώπους της˙ την Πολιτεία με τους πολίτες της˙ την εθνική ανεξαρτησία με την λαϊκή κυριαρχία˙ την πρόοδο με το κοινό αγαθό˙ την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη». 

Η παραπάνω παράγραφος αποτελεί απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας. Μια διακήρυξη που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε μέσα από τηλεοπτικό διάγγελμά του στις 29 Σεπτεμβρίου 1974, ωστόσο η ιδρυτική πράξη κατετέθη στον Άρειο Πάγο στις 4 Οκτωβρίου, εξ ου και ο εορτασμός των γενεθλίων της την συγκεκριμένη ημέρα. 

Στα 50 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει η ΝΔ έχει όντως ταυτισθεί με την υπεράσπιση των πραγματικών συμφερόντων του έθνους και του λαού, έχει εδραιώσει με την πολιτική της την ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία και έχει κάνει αγώνες για την κοινωνική πρόοδο, δικαιοσύνη και διασφάλιση της έννομης τάξης. 

Τα έκανε όλα καλά; Φυσικά όχι. Ωστόσο είναι εμφανής ο σταθερός της προσανατολισμός και η απόφασή της να πολιτεύεται με γνώμονα τις διακηρύξεις του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, όλο και περισσότερο ακούγονται διαμαρτυρίες για «ξεστράτημα» της ΝΔ από τις ιδεολογικές της αρχές. Πόσο αληθές όμως είναι αυτό; Πόσο δίκιο έχουν εκείνοι που αντιτάσσονται στο άνοιγμα της ΝΔ σε πρόσωπα από άλλους χώρους; Πόσο δίκιο έχουν εκείνοι που γρινιάζουν ή «χτυπούν καμπανάκια» για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα; 

Διευρύνσεις έκανε και ο ιδρυτής της ΝΔ, με κυριότερη εκείνη του 1977. Μπορεί να ήταν αμφίπλευρες αλλά τότε τα πρόσωπα που κάλυπταν το χώρο δεξιά της ΝΔ ήταν ιδεολόγοι και όχι συνωμοσιολόγοι. Όμως και τότε το βάρος της διεύρυνσης είχε πέσει προς την πλευρά του Κέντρου, από το οποίο προήλθαν και δύο μετέπειτα κορυφαία στελέχη του κόμματος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αρχηγός επί σχεδόν μια δεκαετία και πρωθυπουργός επί τριετία, αλλά και ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης 1990-1993. Ακολούθησε πλήθος στελεχών, τα οποία έλαβαν κυβερνητικές θέσεις και για τα οποία ακούσθηκαν γρίνιες, έστω και λίγες, μιας και ήταν ελάχιστοι εκείνοι που μπορούσαν να αμφισβητήσουν την πολιτική του ιδρυτή του κόμματος. 

Αλλά και στα εθνικά θέματα η ΝΔ ακολουθεί μια αυστηρή πολιτική, η οποία κατά την εκτίμηση της ηγεσίας της ενισχύει τα εθνικά συμφέροντα. Η ενίσχυση των εθνικών συμφερόντων στην πράξη αποτυπώνεται με την ενδυνάμωση όχι μόνο της αμυντικής θέσης της χώρας μας αλλά και της διπλωματικής. Άραγε είναι τυχαίο ο Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ, προ μιας εβδομάδος, να απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο, κάθε συνομιλία για το Κυπριακό, όσο δεν αναγνωρίζονται ως κρατική οντότητα τα κατεχόμενα και μια εβδομάδα μετά να κάνει πίσω και ο Οργανισμός να ανακοινώνει τριμερή; Για να μη κάνουμε αναφορά στη διαρκή υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο από μια σειρά θεσμικούς παράγοντες των ΗΠΑ… 

Αλλά, όπως είπε και ο εκ της πέραν της ΝΔ Δεξιάς προερχόμενος Μάκης Βορίδης, όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση για ενδοτισμό, «να πουν τι έχει χάσει η Ελλάδα αυτήν την πενταετία;». 

Πρέπει να καταλάβουμε όμως όλοι ότι για τον ιδρυτή του κόμματος που ήθελε μέσω της Νέας Δημοκρατίας να φέρει μια νέα δημοκρατία στον τόπο, δεν υπήρχαν ετικέττες και κομματικές ταμπέλες στην προάσπιση των εθνικών θεμάτων. 

Το είχε ξεκάθαρα πει στην ιδρυτική διακήρυξη επισημαίνοντας ότι «Η παράταξις της Νέας Δημοκρατίας συγκροτείται από έμπειρες και υγιείς, αλλά και από νέες προοδευτικές και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις συντονισμένες στον ίδιο σκοπό: Να κάμουν στην Ελλάδα πράξη την επωνυμία της παρατάξεως - να δώσουν στη χώρα μια νέα δημοκρατία». 

Είναι χαρακτηριστικό, όμως και το απόσπασμα της ομιλίας του την πρώτη ημέρα του προσυνεδρίου Νέας Δημοκρατίας, στις 2 Απριλίου 1977, στη Χαλκιδική. Είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: 

«Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην ιδέα του έθνους. Και δέχεται ότι κανένα πρόσωπο ή σχηματισμός δεν καταξιώνεται ούτε ηθικά ούτε πολιτικά έξω από τα εθνικά πλαίσια. Σέβεται και παραδειγματίζεται από την ιστορία του ελληνισμού και πιστεύει στην αποστολή του. Συνδυάζει την υγιά παράδοση με την δημιουργία και την πρόοδο του ελληνικού λαού. Τέλος πιστεύει ότι το ελληνικό έθνος μόνον ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο μπορεί να συνεχίσει την ιστορική του πορεία και να αναπτύξει σύμμετρα τις ηθικές, τις πνευματικές και τις υλικές του δυνάμεις.

Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία τοποθετείται έξω και επάνω από τις δεσμευτικές και παραπλανητικέ ετικέττες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς. Γιατί εννοεί σε κάθε περίπτωση να έχει ως μοναδικό γνώμονα της πολιτικής της το συμφέρον του έθνους». 

Πρόκειται για τη βάση των αρχών από τις οποίες διέπεται η αστική παράταξη. Πρόκειται για αρχές που παραμένουν ενεργές και πολιτικά επίκαιρες, μέχρι σήμερα και, πλέον, γίνονται αποδεκτές από μια κοινωνική βάση πολύ μεγαλύτερη από την κομματική βάση της ΝΔ. Γι’ αυτό άλλωστε, παρά τις δυσκολίες, ήταν και εξακολουθεί να είναι ο ισχυρότερος παράγων κυβερνητικής εξουσίας επί μισό αιώνα. 

Με αυτές τις αρχές η ΝΔ πορεύθηκε επί 50 χρόνια και με αυτές θα πορευθεί και τα επόμενα 50, έχοντας ως πρόταγμά της ότι πάντα θέτει το εθνικό συμφέρον πάνω από οποιαδήποτε άλλη κομματική ή προσωπική φιλοδοξία ή σκοπιμότητα. 

Μέχρι σήμερα κανείς αρχηγός της ΝΔ δεν έχει ξεφύγει από αυτές τις θεμελιώδεις αρχές του κόμματος, τις οποίες ασπάζεται όχι μόνο η κομματική βάση αλλά και η πλειονότητα της κοινωνίας. Κι αυτό όχι γιατί ο εκάστοτε αρχηγός γνωρίζει ότι αν παρακάμψει αυτές τις αρχές δεν θα είναι πιά ηγέτης της παράταξης, αλλά γιατί όλοι πίστεψαν και πιστεύουν αυτές τις αρχές. Άλλωστε αν δεν τις πίστευαν δεν θα ήταν αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας.

* Ο Γιώργος Κοντογιάννης είναι πρώην υφυπουργός και δημοσιογράφος