Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με τον ομόλογό του στην Τουρκία Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψής του στην τουρκική πρωτεύουσα, ο κ. Γεραπετρίτης θα αναχωρήσει το απόγευμα, στις 19:00, από την Αθήνα και το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αναμένεται να προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο Esenboğa στην Άγκυρα. 

Αύριο, το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβίου, στις 10:00 πρόκειται να επισκεφθεί το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, όπου θα τον υποδεχθεί ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν και στις 10:05 θα ξεκινήσει η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. 

Στις 12:30 έχει προγραμματιστεί να παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου για δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων, ενώ από τη 13:15 μέχρι τις 15:00 θα παραστεί σε γεύμα εργασίας, το οποίο θα του παραθέσει ο κ. Φιντάν. Στη συνέχεια, στις 16:45, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει από την Άγκυρα και θα φτάσαει πίσω στη χώρα μας, στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, από όπου ξεκίνησε, στις 18:45.

Η ατζέντα της συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών

Οι συνομιλίες αναμένεται να εστιάσουν στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να προετοιμάσουν το έδαφος για την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, στα μέσα του μήνα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Γεραπετρίτης προσέρχεται στη συνάντηση χωρίς διάθεση υποχώρησης, αλλά με στόχο να συνεχιστεί ο διάλογος. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός εξωτερικών κάλεσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ την περασμένη Παρασκευή στο γραφείο κυρίως για να αναλύσουν τη στάση της Τουρκίας σε κάθε μέτρο οικοδομήσης εμπιστοσύνης που έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα.

Στα πολλά σημειώματα που έχει στη διάθεσή του ο Γιώργος Γεραπετρίτης από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου εξωτερικών, για την καλύτερη προετοιμασία της επίσκεψης, αναφέρεται μεταξύ αλλων ότι τα ανοιχτά μεγάλα ελληνοτουρκικά θέματα είναι εμφανώς πλέον γεωοπολιτικής, γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής φύσης.