Συζητήσεις για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και την Αίγυπτο είχε την ευκαιρία να κάνει κατά τη διαμονή του στην Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry, σύμφωνα με δήλωση που έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, με την οποία ενημέρωσε πως σήμερα, Παρασκευή, ολοκληρώθηκε η επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γεραπετρίτης παρέτεινε κατά μία ημέρα την παραμονή του στην Αίγυπτο, ώστε να παρευρεθεί σήμερα το πρωί σε πρόγευμα εργασίας με τον ομόλογό του στη χώρα και να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους, οι οποίες, όπως ανέφερε, επικεντρώθηκαν στην πολιτική προστασία και στην από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, αλλά και στα ζητήματα σχετικά με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και γενικότερα την Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε αναφορικά με τις συζητήσεις που πραγματοποίησε με τον ομόλογό του στην Αίγυπτο: «Διαπιστώσαμε σύμπτωση απόψεων σχεδόν σε όλα τα ζητήματα και συμφωνήσαμε να εναρμονίσουμε τις πρακτικές μας, έτσι ώστε να μπορούμε συντονισμένα να παραγάγουμε καλύτερα αποτελέσματα στα διεθνή φόρα».

«Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, θα υπάρχει περαιτέρω ανταλλαγή επισκέψεων και, βέβαια, συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν στο περιθώριο της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη στρατηγική σχέση, την οποία έχουμε με την Αίγυπτο», πρόσθεσε.

Γιώργος Γεραπετρίτης για Αίγυπτο: Μία χώρα-στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας

Ακόμα, στη δήλωσή του ο κ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στην Αίγυπτο, έκανε λόγο για «μία χώρα που είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. Μία χώρα με την οποία, τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει εξαιρετικές διμερείς σχέσεις. Μας συνδέουν κοινές καταβολές, κοινές παραδόσεις και, βεβαίως, μία κοινή φιλοσοφία για τα διμερή και τα πολυμερή μας θέματα».

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως παρευρέθηκε στην Αίγυπτο στο πλαίσιο της χθεσινής επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Sisi: «Συζήτησαν εκτενώς θέματα τα οποία αφορούν στις διμερείς μας σχέσεις. Πρωτίστως, τα ζητήματα σχετικά με την ενέργεια, την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας, ένα έργο το οποίο θα δημιουργήσει συνθήκες ενεργειακής αυτονομίας και ενεργειακής διαφοροποίησης τόσο για τη χώρα μας όσο, βεβαίως, και για την Ευρώπη».

Τέλος, αναφορά έκανε και στη συμμετοχή του στην ελληνική αντιπροσωπεία που συνόδευσε τον κ. Μητσοτάκη χθες, Πέμπτη στο μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν: «Είχαμε χθες την ευκαιρία, ως ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό, να επισκεφθούμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής στο μνημείο Ελλήνων πεσόντων στην, πολύ σπουδαία για την έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου  Πολέμου, Μάχη του Ελ Αλαμέιν».

«Εκεί, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, συναντήσαμε τον πατριάρχη Αλεξανδρείας, έναν φάρο της Ορθοδοξίας. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το αμέσως επόμενο διάστημα», κατέληξε.

Η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη

Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών:

«Ολοκληρώθηκε, σήμερα, η επίσκεψή μας στην Αίγυπτο. Μία χώρα με την οποία διατηρούμε παραδοσιακούς δεσμούς, μία χώρα που είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. Μία χώρα με την οποία, τα τελευταία χρόνια, έχουμε αναπτύξει εξαιρετικές διμερείς σχέσεις. Μας συνδέουν κοινές καταβολές, κοινές παραδόσεις και, βεβαίως, μία κοινή φιλοσοφία για τα διμερή και τα πολυμερή μας θέματα.

Εχθές, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Sisi. Συζήτησαν εκτενώς θέματα τα οποία αφορούν στις διμερείς μας σχέσεις. Πρωτίστως, τα ζητήματα σχετικά με την ενέργεια, την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας, ένα έργο το οποίο θα δημιουργήσει συνθήκες ενεργειακής αυτονομίας και ενεργειακής διαφοροποίησης τόσο για τη χώρα μας όσο, βεβαίως, και για την Ευρώπη.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα τα οποία αφορούν στην πολιτική προστασία και ειδικότερα στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία ταλανίζει και τις δύο χώρες και φέτος βασάνισε ιδιαίτερα την Ελλάδα με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Βεβαίως, μιλήσαμε για τη συνεργασία μας, σε επίπεδο πολυμερών σχημάτων, ιδίως για την τριμερή συνεργασία με την Κύπρο, στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία και την οποία θα διευρύνουμε περαιτέρω στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σήμερα, είχα την ευκαιρία να συζητήσω εκτενέστερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry. Ήταν μία συνάντηση ιδιαίτερα παραγωγική. Η συζήτησή μας επεκτάθηκε σε περιφερειακά ζητήματα της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης γειτονιάς μας, της Ανατολικής Μεσογείου. Διαπιστώσαμε σύμπτωση απόψεων σχεδόν σε όλα τα ζητήματα και συμφωνήσαμε να εναρμονίσουμε τις πρακτικές μας, έτσι ώστε να μπορούμε συντονισμένα να παραγάγουμε καλύτερα αποτελέσματα στα διεθνή φόρα.

Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, θα υπάρχει περαιτέρω ανταλλαγή επισκέψεων και, βέβαια, συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν στο περιθώριο της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη στρατηγική σχέση, την οποία έχουμε με την Αίγυπτο.

Είχαμε χθες την ευκαιρία, ως ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Πρωθυπουργό, να επισκεφθούμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής στο μνημείο Ελλήνων πεσόντων στην, πολύ σπουδαία για την έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου  Πολέμου, Μάχη του Ελ-Αλαμέιν. Εκεί, σε ένα κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, συναντήσαμε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, έναν φάρο της Ορθοδοξίας. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με την παρουσία μας στο Μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στη Μάχη του Ελ-Αλαμέιν, αναδείξαμε τη συμβολή της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ευρύτερα το ρόλο της στις διεθνείς σχέσεις».