«Αυτό που διακρίνει την παρούσα κυβέρνηση είναι ότι δεν σκεπτόμαστε μόνο το αύριο, σκεπτόμαστε και το μεθαύριο και τις γενιές που δεν έχουν έλθει ακόμη», είπε τον Απρίλιο του 2022, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

 

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ

 

Ο γνωστός πανεπιστημιακός είναι από το 2019 η «ψυχή» του Μεγάρου Μαξίμου. Ολα περνούν από εκείνον. Η λογική του είναι συγκεκριμένη και αποτυπώθηκε στην τοποθέτησή του στη διάρκεια του προαναφερόμενου Φόρουμ: «Αν κάτι διακατέχει αυτήν την κυβέρνηση, είναι η θεσμική αντιμετώπιση όλων των πραγμάτων, εμείς είμαστε με τους θεσμούς» και πρόσθεσε πως «εμείς με τους θεσμούς δεν πρόκειται να παίξουμε, αυτή είναι η διαφορά μας με την προηγούμενη κυβέρνηση».

Αμέσως μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών δεν δίστασε να βγει μπροστά, αναλαμβάνοντας την προσπάθεια για τη διόρθωση των ρωγμών στον κρατικό μηχανισμό που οδήγησαν στην τραγωδία. Φυσικά, η λυσσαλέα κριτική που του ασκείται εξ αριστερών αναδεικνύει και την αξία του για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Μαθήματα ευπρέπειας

Θα τον χτυπούσαν αν δεν ήταν τόσο «κομβικός» για τη λειτουργία της κυβέρνησης; Φυσικά όχι. Από την πλευρά του, πάντως, αντιμετωπίζει στωικά τις κατά ριπάς επιθέσεις στο πρόσωπό του από τους αριστεριστές, παραδίδοντας σε καθημερινή βάση μαθήματα ευπρέπειας. Αυτή η τακτική του μπορεί να εκληφθεί κάλλιστα ως μεγάλη συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου διαλόγου.

Ορμώμενος από την Κάρπαθο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ (ήταν μέχρι το 2019 επικεφαλής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών), με το διδακτορικό από την Οξφόρδη, σίγουρα δεν περνά απαρατήρητος.

Αυτήν την εποχή και λόγω της παραίτησης που ακολούθησε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ασκεί και τα καθήκοντα της διοίκησης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Δεν δείχνει όμως να κάμπτεται από τον φόρτο εργασίας. Το αντίθετο…

 

Μακριά από «παιχνίδια»

Πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, σηκώνει από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης από τη Νέας Δημοκρατίας μεγάλο βάρος στους ώμους του. Ο ρόλος του συντονιστή του κυβερνητικού έργου, άλλωστε, δεν είναι εύκολος.

Πολλά ακούστηκαν για «κόντρες» του με άλλα πρόσωπα της κυβέρνησης, καθώς αρκετοί στα πέριξ αρέσκονται στην ύφανση παραπολιτικών σεναρίων. Ομως, αυτά δεν προκύπτουν από κάπου και δεν επιβεβαιώθηκαν. Αλλωστε, ο πράος υπουργός Επικρατείας, ο οποίος μεγάλωσε στον Πειραιά, κινείται σε ένα άλλο επίπεδο, που δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικά και επικοινωνιακά παίγνια.

Δίνει εξαρχής την εντύπωση στους συνομιλητές του ότι όλα αυτά δεν τον αγγίζουν. Εξ ου και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τη συνεχή κριτική εξ αριστερών, που δεν φείδεται υπονοουμένων. «Οι λέξεις, στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης, έχουν χάσει το νόημά τους», είπε κάποια στιγμή το 2020, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για αλλοίωση δήλωσής του. Ναι, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το θέμα των επισυνδέσεων αντιπαρατέθηκε δημόσια, μέσω άρθρου του στην ιστοσελίδα Protagon, αλλά το επέλεξε ο ίδιος.

Είναι κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τότε εκείνος που ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, το 2016, και ασχολήθηκε εξαρχής με τη σύνταξη του προγράμματος του κόμματος, ενώ συνεργάστηκε και με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

 

Νέο μοντέλο διαχείρισης

Επιφανής νομικός με εντυπωσιακό βιογραφικό, με πολλά δικηγορικά ένσημα, με τεχνοκρατική αντίληψη και χωρίς αγκυλώσεις και περιορισμούς σε ιδεολογικά στεγανά που ανήκουν στο παρελθόν, αλλά και καθ’ όλα αστός στην πολιτικοκοινωνική του αντίληψη, ανέδειξε με την παρουσία και τη δράση του ένα νέο μοντέλο διαχείρισης. Λογικό ήταν να ενοχληθούν οι θιασώτες της στασιμότητας.

Από τα χέρια του πέρασαν πολλά στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους, το οποίο θεσμοθετήθηκε και νομοθετικά. Και αυτά τα πολλά προχώρησαν και έγιναν νόμοι του κράτους, αναβαθμίζοντας τις λειτουργίες του.

Ως νομικός έχει ασχοληθεί με σύγχρονα θέματα που συζητούνται πολύ σήμερα στη Δύση (π.χ. affirmative action), έχοντας μάλιστα εκδώσει βιβλία που αποτελούν σημεία αναφοράς στην αγγλική, σε ευρωπαϊκούς επιστημονικούς οίκους μεγάλου κύρους.

Διετέλεσε επίσης εκπρόσωπος της χώρας μας στην Ομάδα για τον Εκσυγχρονισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην Ομάδα Χωρών κατά της Διαφθοράς (GRECO).

Επέβαινε στο πρώτο δρομολόγιο από τον Σταθμό Λαρίσης προς την Καλαμπάκα, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την επανεκκίνηση των σιδηροδρομικών δρομολογίων. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Αλεξάνδρα Γουρτζή και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.