Το μήνυμα πως Ελλάδα θα παρέχει κάθε δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια στη Μέση Ανατολή, τόσο σε σχέση με τα λιμάνια και τις υποδομές που διαθέτει όσο και με τον εμπορικό της στόλο, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στις κοινές δηλώσεις με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Φίλιπ Ιβάνοβιτς στην Αθήνα.

«Προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής ήταν και παραμένει να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες ώστε να μετριαστεί η μείζον ανθρωπιστική κρίση, η οποία αυτή τη στιγμή εξελίσσεται δραματικά στη Μέση Ανατολή» υπογράμμισε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για τον ανθρωπιστικό διάδρομο που δημιουργήθηκε για τη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα ενθαρρύνει τον διάδρομο αυτό και τόνισε: «Η ελληνική συμμετοχή και παρουσία στα ζητήματα που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση της Μέσης Ανατολής είναι διαρκής. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με όλους τους εταίρους μας οι οποίοι εμπλέκονται στο ζήτημα του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου, και ιδίως με την Κύπρο με την οποία βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία». 

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε την εκτίμηση πως η κρίση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε οριακό σημείο, και προέταξε την ανάγκη εξεύρεσης όλων των δυνατών οδών μέσω των οποίων θα υπάρξει μια ανθρωπιστική αποσυμπίεση, έως ότου βρεθεί η οριστική λύση για τη διακοπή των εχθροπραξιών και μια βιώσιμη λύση για τη Μέση Ανατολή. 

Στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου 

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου, εκφράζοντας τη βούληση της χώρας μας για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, σε περισσότερα επίπεδα όπως είναι αυτά της οικονομίας, της συνδεσιμότητας, των μεταφορών και του τουρισμού. Στα πεδία αυτά οι δύο χώρες καταγράφουν ήδη σημαντικές δράσεις, επισήμανε και ανέφερε ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον τομέα του τουρισμού, με την αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Ποντγκόριτσα. Συνέβαλε καθοριστικά στο να καταστεί η Ελλάδα ο πλέον δημοφιλής θερινός τουριστικός προορισμός στο εξωτερικό των πολιτών του Μαυροβουνίου, ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη διμερή συνεργασία στην οικονομία και το εμπόριο, «βλέποντας» μεγάλα περιθώρια περαιτέρω διεύρυνσης.

Επίσης, ανέφερε πως η Ελλάδα προτεραιοποιεί απευθείας επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας επικοινωνιών, της καινοτομίας, καθώς και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Σε ό,τι δε αφορά τα έργα υποδομών, επεσήμανε πως η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αδριατικής-Ιονίου είναι κρίσιμη για την περιφερειακή διασυνδεσιμότητητα.

Εν συνεχεία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου. «Πάγια θέση μας είναι ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια, ευημερία, ειρήνη και σταθερότητα. Ήδη από το 2003 και τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα πρωτοστατεί και διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς τον σκοπό αυτό» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε να καταστήσει σαφές πως η ενταξιακή προοπτική όλων των υποψήφιων κρατών πρέπει να διέπεται από την αρχή των ίδιων επιδόσεων και του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ευρωπαϊκών αξιών και των σχέσεων καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει το Μαυροβούνιο ως προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Επιπροσθέτως, εξέφρασε την ικανοποίησή της Ελλάδας για την πλήρη ευθυγράμμιση της Ποντγκόριτσα με τις αποφάσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ. «Η συσπείρωση όλων των ευρωπαϊκών κρατών, με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την παγκόσμια ειρήνη, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε μια περίοδο που οι πόλεμοι στην ευρύτερη περιφέρειά μας, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα και πλήττουν το διεθνές δίκαιο. Κατά τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράσχει στο Μαυροβούνιο τεχνική βοήθεια που αφορά στην ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου σε διάφορα πεδία δράσης» τόνισε.

Μάλιστα, αποτυπώνοντας το κλίμα της συνάντησης, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκίνησε τη δήλωσή του προσφωνώντας τον Μαυροβούνιο υπουργό Εξωτερικών ως γνήσιο φιλέλληνα που έχει αφιερώσει την επιστημονική του ζωή στη μελέτη και τη διδαχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και τη διάδοση των αξιών της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού.