Είναι μια απόφαση που έχει μεγάλη γεωοικονομική και ως εκ τούτου και γεωπολιτική διάσταση. Αθήνα και Λευκωσία φέρονται να συμφώνησαν για το πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη. Πρόκειται για ένα έργο της τάξης των δύο δισ. ευρώ· αναντίρρητα μια σπουδαία εξέλιξη, σε μια εποχή που η ενεργειακή επάρκεια είναι ένα από τα πολύ μεγάλα ζητούμενα. Ολο αυτό δεν ήταν εύκολο, δεδομένων των οικονομικών παραμέτρων.
Θα με ρωτήσετε «και τι δουλειά έχει το ελλαδικό υπουργείο Εξωτερικών με αυτό;» Στις σχετικές διεργασίες με τα υπουργεία Περιβάλλοντος Ελλάδος και Κύπρου, με την Κομισιόν και με τους Γάλλους κατασκευαστές (Nexans), συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Κι έτσι, ναυαγεί η προσπάθεια της Αγκυρας να ακυρώσει το έργο και να επιβάλει de facto το παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο». Παράλληλα, τα όσα ειπώθηκαν στην Αθήνα από διαφόρους κύκλους, που άφησαν αιχμές για την ελληνική στάση στο θέμα, διαψεύδονται εν τοις πράγμασι. Δεδομένου ότι αναμένεται και η γνωστοποίηση του ύψους της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης, όλα δείχνουν πρίμα, αν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος συχνά πυκνά καθίσταται στόχος πολύ άδικης κριτικής, δουλεύει ακατάπαυστα. Προχθές βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και αυτοδιοικητικούς της ευρύτερης περιοχής. Στη δήλωσή του που ακολούθησε, αναδεικνύεται η πρόθεση της κυβέρνησης «να καταστεί η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ένας πραγματικός κόμβος, κόμβος εμπορίου, κόμβος τουρισμού, κόμβος πολιτισμού, ο οποίος θα ενώσει την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, θα ενώσει τη Μέση Ανατολή, θα ενώσει όλη τη Μεσόγειο», όπως τόνισε.
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε επίσης ότι «η Θεσσαλονίκη έχει ένα τεράστιο δυναμικό, το οποίο θα φροντίσουμε να απελευθερώσουμε». Και αφού σημείωσε ότι η Βόρεια Ελλάδα «βρίσκεται στην προμετωπίδα της κυβέρνησης», πρόσθεσε ότι «θέλουμε μια Μακεδονία, η οποία θα είναι ισχυρή, ισχυρή για την Ελλάδα και ισχυρή για τον κόσμο. Οσο πιο δυνατή είναι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα τόσο μεγαλύτερο καθίσταται το αποτύπωμα της χώρας μας στην Ευρώπη και στον κόσμο και για τον λόγο αυτόν η ισχυρή διπλωματία, η ισχυρή εθνική άμυνα, η ισχυρή οικονομία θα συνδυαστούν, θα επενδύσουν πάνω στην ακμή της Βόρειας Ελλάδας και την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης μας».
Ολα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Στην εξωτερική μας πολιτική πνέει άλλωστε ούριος άνεμος. Η αποφυλάκιση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φρέντι Μπελέρη προκάλεσε ικανοποίηση στην κοινή γνώμη. Οπως δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, «δεν αναιρούνται τα όσα έχουν συμβεί και οδήγησαν στην παρατεταμένη κράτησή του και στα όσα γνωρίζουμε ήδη σχετικά με το κράτος δικαίου και τους θεμελιώδεις κανόνες. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεριμνά για την ελληνική εθνική μειονότητα και να αναδεικνύει τα ζητήματα τα οποία συνδέονται με το διεθνές δίκαιο και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Αυτή η απάντηση βάζει στη θέση τους όσους εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησαν εδώ να «σπεκουλάρουν». Ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός γνωρίζει άλλωστε πάρα πολύ καλά ποιοι στάθηκαν και στέκονται διαχρονικά δίπλα του και κοιτά την ουσία. Και δεδομένης και της στάσης του Φρέντι Μπελέρη, τα δύσκολα μόλις ξεκίνησαν για την κυβέρνηση των Τιράνων.
«Αισθάνομαι ικανοποίηση»
Μιλώντας προ ημερών στον ΣΚΑΪ και στους συναδέλφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «πάντοτε θα υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας». Και πρόσθεσε πως «η επιλογή, την οποία κάναμε όταν ανέλαβα, με την εντολή του πρωθυπουργού, το υπουργείο Εξωτερικών, είναι να προχωρήσουμε σε μία εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να δούμε σταδιακά πώς είναι δυνατόν να μπορέσουμε να μπούμε και σε πιο σύνθετα ζητήματα, τα οποία θα μας διασφαλίσουν μία επί μακρόν ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή μας. Πράγματι, θέλω να σας πω ότι κάνοντας και μία αποτίμηση, 13 μήνες μετά την εκκίνηση αυτών των συνομιλιών και την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών, εγώ αισθάνομαι ικανοποίηση για το πώς έχουν πάει τα πράγματα».
Για το δε θέμα της Κάσου ήταν σαφής: «Το ερευνητικό πλοίο έκανε 100% το σύνολο της έρευνας, το οποίο προβλεπόταν με βάση τον προγραμματισμό του. Την ολοκλήρωσε την έρευνα, επέστρεψε… Ολα όσα ακούγονται σε σχέση με τις παραχωρήσεις, τις υπαναχωρήσεις, το ότι επέστρεψε το πλοίο χωρίς έρευνα, με κάθε σεβασμό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ανυπόστατα και ψευδή».
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνει πολύ καλά και αθόρυβα τη δουλειά του, αποφεύγοντας λαϊκίστικες ρητορικές για εσωτερική κατανάλωση και για τον εξευμενισμό όσων φωνασκούν, επιζητώντας «εντάσεις» για την ικανοποίηση συγκεκριμένων ακροατηρίων.